Papa na svetkovinu Svih svetih: Pozvani smo na svetost, dar i zajednički hod

Papa na svetkovinu Svih svetih: Pozvani smo na svetost, dar i zajednički hod

Na svetkovinu Svih svetih, 1. studenoga papa Franjo govorio je o pozivu na svetost te kako to ujedno predstavlja Božji dar i put kojim trebamo ići zajedno s braćom i sestrama i svim svetima koji su nam suputnici na tom putovanju

    Draga braćo i sestre, dobar dan i sretnu vam svetkovinu želim!

Papa Franjo pozdravio je s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači vjernike i hodočasnike okupljene na Trgu svetog Petra u srijedu, 1. studenoga, na svetkovinu Svih svetih. Prije nego što je predvodio molitvu Anđeoskoga pozdravljenja, Papa je rekao da se na svetkovinu Svih svetih sjećamo našeg poziva na svetost. Objasnio je kako je to Božji dar koji prihvaćamo i putovanje na koje zajedno krećemo, dok nas sveci uvijek prate na tom putu.

Dar svetosti

Sveti je Otac objasnio kako je svetost Božji dar koji smo primili krštenjem: pustimo li je da raste, može stubokom promijeniti naš život. Sveci nisu nedostižni ili daleki heroji, nego ljudi poput nas, istaknuo je Papa, naši prijatelji, čije je polazište isti dar koji smo primili, a to je krštenje.

Štoviše, dodao je rimski biskup, ako bolje razmislimo, sigurno smo susreli nekog od njih, nekog običnog sveca, neku pravednu osobnu, neku osobu koja kršćanski život živi zaozbiljno, jednostavno… to su oni koje volim zvati „sveci iz susjedstva“, kazao je Papa, dodajući da oni žive običnim životom među nama.

Pozdravljajući svetost

Svetost je, dakle, dar koji se nudi svakome za sretan život, rekao je. A koja je naša prva reakcija kada dobijemo od nekog dar?, upitao je Papa okupljene vjernike na Trgu svetoga Petra. Upravo to da nas to usrećuje, zato što to znači da nas netko voli, a dar svetosti čini nas sretnima jer nas Bog ljubi.

Ali svaki dar, međutim, treba prihvatiti, kazao je. On sa sobom nosi odgovornost odgovora, jedno „hvala“. Ali kako se izriče ta zahvala?, upitao je Papa. To je poziv na zalaganje da ne bude protraćen. Svi mi krštenici primili smo isti poziv, a to je „živeći držati i usavršiti svetost koju smo primili“, naglasio je.

Druga značajka jest – da je svetost također hod, put koji valja prolaziti zajedno, pomažući jedni drugima, ujedinjeni sa suputnicima vrsnim u svladavanju svih uspona, a to su sveci, istaknuo je papa Franjo.

Putovanje u dobrom društvu

Papa je potom naglasio kako su sveci naša starija braća i sestre na koje uvijek možemo računati: podupiru nas i, kad skrenemo s pravoga puta, svojom nas tihom prisutnošću ne propuštaju ispraviti; oni su iskreni prijatelji, u koje se možemo pouzdati, zato što nam žele dobro, ne upiru prstom u nas i nikad nas ne izdaju.

U njihovim životima nalazimo primjer, u njihovoj molitvi primamo pomoć i prijateljstvo, i s njima tvorimo vezu bratske ljubavi, rekao je papa Franjo. Svetost je dar i put koji valja prijeći.

Životi svetaca

Na kraju je Sveti Otac potaknuo sve okupljene na Trgu svetoga Petra da upoznaju živote svetaca i od njih uče kako se suočiti s vlastitim izazovima u životu. Predložio je i osobno promišljanje prisjećajući se da smo primanjem dara Duha Svetoga pozvani na svetost, te da nas na tom putu uvijek podupiru i pomažu. Sveci su nam blizu, dodao je Papa, njima se možemo uvijek obraćati u molitvi, u zajedništvu s njima u svojoj zahvalnosti Bogu za sve što nam je dao i vječnu sreću na koju nas poziva.

    Neka nam Marija, Kraljica svih svetih, dade osjetiti radost primljenog dara i poveća u nama želju za vječnim ciljem, zaključio je obraćanje papa Franjo.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.