Netanyahu u izvanrednom obraćanju javnosti: Ušli smo u drugu fazu rata

Netanyahu u izvanrednom obraćanju javnosti: Ušli smo u drugu fazu rata

Dan nakon najrazornijih napada iz zraka i s kopna na pojas Gaze, pri čemu su prekinute sve komunikacijske veze, izraelski premijer Benjamin Netanyahu obratio se naciji. Rekao je da je Izrael ušao u drugu fazu rata. Hamas je nazvao zlom koje će biti uništeno za dobrobit cijelog čovječanstva.

Razvoj događaja na Bliskom istoku pratite u nastavku:

Jučer su trupe ušle u Gazu kroz "vrata zla", kazao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u obraćanju naciji. Poručio je da je glavni cilj operacije je "potpuno poraziti ubojitog neprijatelja i zajamčiti naše postojanje." Postoje trenuci, kaže, u kojima se država suočava s dvije mogućnosti - "postojati ili prestati postojati".

Dodao je da Izrael čini "sve što može" kako bi izbjegao civilne žrtve ali da će se Izraelci nastaviti boriti i pobijediti. "Ovo je misija našeg života", zaključio je Netanyahu.

- Rat u pojasu Gaze bit će dug i težak i mi smo za njega spremni, kazao je izraelski premijer, dodajući da će njegova vojska "uništiti neprijatelja na tlu i pod tlom". Naglasio je i da 90 posto vojnog budžeta Hamasa dolazi iz Irana.

Ponovno je pozvao palestinske civile da se evakuiraju iz sjevernog dijela pojasa Gaze gdje Izrael fokusira svoje napade. Naglasio je da se treba učiniti svaki mogući napor da se spasi više od 200 talaca koje drži Hamas. Obećao je obiteljima talaca koji se nalaze u pojasu Gaze da će Izrael "razmotriti sve opcije" kako bi ishodio njihovo oslobađanje

Vojno krilo Hamasa objavilo je u subotu da je spremno osloboditi taoce koji su oteti prigodom napada na Izrael 7. listopada u zamjenu za puštanje na slobodu svih Palestinaca zatvorenih u Izraelu.

- Cijena koju treba platiti za veliki broj neprijateljskih talaca koji su u našim rukama je isprazniti zatvore od palestinskih zatvorenika. Ako neprijatelj želi zatvoriti ovaj slučaj zatočenika jednim potezom, spremni smo to učiniti. Ako žele proces korak po korak, i mi smo spremni, rekao je vojni glasnogovornik Hamasa Abu Obeida u snimljenom videu koji je objavljen na televiziji Hamasa Al-Aksa.

Prema posljednjoj procjeni izraelskih vlasti, oko 230 talaca otetih tijekom napada 7. listopada nalazi se u pojasu Gaze, palestinskom teritoriju u rukama Hamasa. Više od 1400 osoba Hamas je ubio u Izraelu od nezapamćenog napada, prema podacima izraelskih vlasti. Ministarstvo zdravstva pod kontrolom Hamasa u subotu je objavilo da je u pojasu Gaze od početka rata s Izraelom ubijeno 7703 ljudi, među kojima više od 3500 djece.

Izvor: HRT

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.