Život u Gazi postaje sve teži, pomoć stiže na kapaljku

Život u Gazi postaje sve teži, pomoć stiže na kapaljku

Izrael je ponovno raketirao ciljeve u pojasu Gaze, dok je Hamas ispaljivao rakete na središnji Izrael. Šef političkog krila te organizacije rekao je da će Brigade al-Kasam pojačati napade. 

Izrael: Amnesty International je antisemitska organizacija

12:39

Izrael je optužio Amnesty International za antisemitizam nakon što je ta organizacija priopćila da sve strane u ratu Izraela i Hamasa ozbiljno krše međunarodno humanitarno pravo i čine ratne zločine", piše u petak Politico. 

Amnesty je u četvrtak pozvao na prekid vatre, a njegova glavna tajnica Agnes Callamard pozvala je na hitno djelovanje kako bi se zaštitili civili i zaustavile daljnje nevjerojatne razine ljudske patnje. 

Tvrdnja da ratne zločine čine sve strane uključene u sukob naišla je na žestoku reakciju Izraela. 

Lior Haiat, glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova, za Politico je rekao da je Amnesty International antisemitska organizacija koja je pristrana protiv Izraela. Dodao je da joj nedostaje moralnog autoriteta da se prikazuje kao organizacija za ljudska prava. 

- Tišina nakon zločina koje su teroristi Hamasa počinili 7. listopada, kad je ubijeno više od 1400 Izraelaca, uključujući bebe, djecu, žene i starije, a više od 220 ljudi je odvedeno u Pojas Gaze, samo služi kao pokazatelj da je Amnesty International propagandna organizacija koja radi za teroriste Hamasa, dodao je. 

U priopćenju Amnestyja navodi se kako je u izraelskim zračnim napadima na Gazu dosad poginulo više od 6,5 tisuća Palestinaca, uključujući 2,7 tisuća djece. 

Ta organizacija kritizirana je i ranih dana ruske invazije na Ukrajinu kad je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio izvješće u kojem je pisalo da ratne taktike Kijeva ugrožavaju civile i krše međunarodno pravo. 

Zdravstveni sustav pred potpunim kolapsom

12:29

Drugi dan zaredom izraelske snage upale su u pojas Gaze i nakon kraće akcije napustile palestinski teritorij. U međuvremenu, život u Gazi, kojoj prijeti humanitarna katastrofa širih razmjera, postaje sve teži jer pomoć stiže na kapaljku.

Bolnica Naser u Khan Younisu, na jugu pojasa Gaze, sve se teže nosi s velikim brojem pacijenata kojima treba liječnička pomoć. Slobodnih kreveta već neko vrijeme nema, zdravstveni sustav pred potpunim je kolapsom.

- Liječnički tim i deset kamiona s humanitarnom pomoći ušli su u petak u Pojas Gaze preko prijelaza Rafah s Egiptom, noseći vodu, hranu i lijekove, rekao je palestinski granični dužnosnik za Reuters.

Prije sadašnjeg sukoba u Pojas Gaze stizalo je oko 450 kamiona s humanitarnom pomoći dnevno. Većina od 2,3 milijuna njezinih stanovnika već tada je ovisila o pomoći.

- Vode se detaljni pregovori s Izraelom u pokušaju da se osigura više humanitarnih prijelaza u palestinsku enklavu pod izraelskom opsadom, rekla je novinarima u Ženevi Lynn Hastings, UN-ova humanitarna koordinatorica za okupirano palestinsko područje.

Kopnene operacije

11:16

Izraelski ministar obrane najavio je da će kopnene operacije u Gazi početi kada se za to steknu uvjeti i da taj trenutak nije daleko. Na summitu Europskog vijeća u Bruxellesu, čelnici Europske unije prihvatili su izjavu kojom najoštrije osuđuju Hamas, ističu pravo Izraela na obranu u skladu s međunarodnim pravom te pozivaju na otvaranje humanitarnih koridora. 

UN-ova agencija koja pruža pomoć palestinskim civilima u opkoljenoj Gazi upozorila je da će možda morati uskoro prekinuti operacije zbog nedostatka goriva. Izrael je odbio dopustiti dopremu goriva s obrazloženjem da bi ga mogao zaplijeniti Hamas. Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je da 26 tona medicinskog materijala čeka na egipatskoj strani kod prijelaza Rafah na odobrenje za ulazak u enklavu.

Otupljuje Bidenova bezuvjetna podrška Izraelu

10:50

Američki predsjednik Joe Biden i njegov tim proteklih su dana značajno promijenili svoj ton kada govore o sukobu Izraela i Hamasa i izraelskim napadima na Pojas Gaze, od bezuvjetne podrške Izraelu do naglašavanja potrebe zaštite života palestinskih civila uoči očekivane izraelske kopnene invazije.

- Biden nije promijenio svoje temeljno vjerovanje da Izrael ima pravo i odgovornost braniti se nakon napada palestinske militantne skupine 7. listopada u kojem je u pograničnim područjima ubijeno 1,4 tisuće civila, rekli su njegovi pomoćnici Reutersu.

No brzorastući broj poginulih u Pojasu Gaze, poteškoće pri oslobađanju taoca Hamasa i sve glasnije negodovanje arapskih nacija, europskih saveznika te dijela Amerikanaca kod kuće primorale su predsjednikov tim da se pridruži pozivima za humanitarnom pauzom izraelskih napada i osiguravanja pomoći Palestincima, otkrilo je nekoliko izvora iz vlade.

Dužnosnik Bijele kuće rekao je da se promjena tona temelji na činjenicama na terenu u Gazi gdje se humanitarna situacija pogoršava, kao i na razgovorima s državama diljem svijeta.

- U Bijeloj kući događala su se natezanja između Bidena i njegovih saveznika oko toga kakav bi stav SAD trebao zauzeti oko tog sukoba na Bliskom istoku, rekao je jedan bivši dužnosnik koji je u komunikaciji s onim sadašnjima.

Šest ozlijeđenih u Egiptu u padu projektila povezanog s borbama u Gazi

07:06

Šest je osoba ozlijeđeno u egipatskom turističkom mjestu Taba, koje se nalazi u blizini izraelske granice, nakon što je projektil pogodio tamošnju zdravstvenu ustanovu u petak rano ujutro, objavila je egipatska televizijska postaja Al Qahera.

Prema Al Qaheri, projektil koji je pogodio Tabu povezan je s borbama u pojasu Gaze, koji se nalazi oko 220 kilometara dalje, a gdje se izraelske snage pripremaju na kopnenu invaziju, no nije poznato koja od zaraćenih strana ga je ispalila.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rat-na-bliskom-istoku-3-11114105

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.