Izraelski ministar Guterresu: U kojem to svijetu živite?

UN

Gospodine glavni tajniče, u kojem to svijetu živite, upitao je u utorak izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen prije nego što je otkazao sastanak s Antonijem Guterresom koji je osudio jasna kršenja humanitarnog zakona u Gazi.

Bez sumnje, to nije naš svijet, dodao je Cohen pred Vijećem sigurnosti UN-a, opisujući brutalni masakr Hamasa u Izraelu 7. listopada.

- Kako možete dogovarati prekid vatre s nekim tko se zakleo da će ubiti i uništiti samu vašu egzistenciju, pitao je misleći na zahtjev za trenutnim humanitarnim prekidom vatre koji je ponovno zatražio Guterres.

- U ovim okolnostima odlučio sam otkazati svoj sastanak s glavnim tajnikom, rekao je Cohen novinarima nešto kasnije.

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan otišao je korak dalje pozivajući Guterresa na ostavku.

Glasnogovornik Guterresa rekao je da će se glavni tajnik poslijepodne sastati s predstavnicima obitelji taoca u Gazi, pred predstavnicima izraelske misije pri u UN-u, no ne i s Elijem Cohenom kao što je ranije planirano.

Guterres je u utorak na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a kritizirao Izrael zbog nemilosrdnih zračnih napada na Gazu, koji su pokrenuti u odgovoru na smrtonosni napad Hamasa na Izrael prije više od dva tjedna.

Nakon terorističkih napada 7. listopada, Izrael je govorio palestinskim civilima da se evakuiraju na jug Pojasa Gaze, što se smatra najavom kopnene invazije na enklavu.

- Zaštititi civile ne znači narediti da se više od milijun ljudi evakuira na jug, gdje nema skloništa, nema hrane, nema vode, nema lijekova ni goriva, a zatim nastaviti bombardirati sam jug, rekao je Guterres. 

Očito se obraćajući Hamasu, islamističkoj skupini koja kontrolira Gazu, šef UN-a osudio je korištenje civila kao živih štitova, što se smatra ratnim zločinom.

- Duboko sam zabrinut zbog očitih kršenja međunarodnog humanitarnog prava kojima svjedočimo u Gazi. Nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava, rekao je. 

Guterres je ponovio oštru osudu napada Hamasa na Izrael i rekao da za to nema opravdanja. Rekao je da legitimne pritužbe palestinskog naroda ne mogu opravdati užasne napade Hamasa.

- A ti užasni napadi ne mogu opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda, istaknuo je.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/izraelski-ministar-guterresu-u-kojem-to-svijetu-zivite--11109071

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.