Agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA), koja vodI humanitarnu operaciju u Gazi, upozorava na nedostatak hrane, vode i goriva

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA), koja vodI humanitarnu operaciju u Gazi, upozorava na nedostatak hrane, vode i goriva

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA), koja vodi najveću humanitarnu operaciju u Gazi, upozorila je na nedostatak hrane, vode i krova nad glavom s kojim se suočavaju palestinski stanovnici Gaze, dok Izrael za nedostatak goriva krivi Hamas.

Voditeljica komunikacija u UNRWA-i Juliette Touma objasnila je za britanski BBC da samo 150 zgrada, uglavnom škola, brine o oko 600.000 ljudi koji su tamo potražili sigurnost. "Trebaju hranu, vodu, sanitarne uvjete, madrace, zaštitu", rekla je, upozorivši da će stanovnici Gaze biti još očajniji ako agencija prekine svoje operacije.

Agencija je upozorila da su samo 54 kamiona pomoći stigla u palestinsku enklavu u proteklih nekoliko dana, ali nisu nosili potrebno gorivo za generatore. Umjesto toga donijeli su rižu i leću koju ne mogu skuhati jer stanovnici nemaju vode i plina za kuhanje.

Podsjetila je da je prije početka sadašnjeg sukoba 7. listopada dnevno u Pojas Gaze, gdje živi više od dva milijuna Palestinaca, ulazilo 500 kamiona, uključujući najmanje stotinu s gorivom i hranom. U Gazi je nakon 17 dana žestokog izraelskog bombardiranja, osim tisuća žrtava, raseljeno 1,4 milijuna ljudi. Nedostaje svega, postoji strah u tom području, niti jedan dio Gaze nije siguran, rekla je za MMC direktorica UN-ove agencije UNRWA za Europu Marta Lorenzo.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.