Poljska neće više slati oružje Ukrajini

POLJSKI PREMIJER

Poljska više ne šalje oružje Ukrajini, kazao je poljski premijer Mateusz Morawiecki na privatnom televizijskom kanalu Polsat News, prenosi poljska novinska agencija PAP.

Ova izjava dolazi u trenutku kada su poljsko-ukrajinski odnosi zategnuti zbog toga što je Varšava proširila zabranu uvoza ukrajinskog žita, zabrinuta da će velike količine naštetiti poljskim poljoprivrednicima.

- Poljska podržava pobjedu nad "ruskim barbarom", ali ne može pristati na destabilizaciju poljskog tržišta uvozom ukrajinskog žita, rekao je Morawiecki.

Poljska je prethodno pozvala ukrajinskog veleposlanika u ministarstvu vanjskih poslova u Varšavi kako bi prosvjedovala protiv izjava ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na Općoj skupštini UN-a. On je, naime, rekao da "politički teatar" oko uvoza žitarica iz Ukrajine samo koristi Rusiji.

Ukrajina je podnijela pritužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv Poljske, Mađarske i Slovačke zbog zabrane uvoza hrane iz Ukrajine.

Tri države EU-a izjavile su da moraju zaštititi vlastita gospodarstva i lokalne poljoprivrednike. Poljoprivredna dobra jedan su od najvažnijih izvora prihoda Ukrajine. Zbog rata protiv Rusije, Ukrajina pokušava izvoziti više proizvoda kopnom umjesto preko spornog Crnog mora.

Umjesto slanja oružja u Ukrajinu, Morawiecki je rekao da se Poljska sada "brani najmodernijim oružjem".

- Ako se želite braniti, morate imati čime se braniti. Mi se držimo tog principa, zato smo povećali narudžbe, kazao je Morawiecki dodavši kako Poljska sigurno neće riskirati sigurnost Ukrajine.

- Naše vojno središte u Rzeszowu, u dogovoru s Amerikancima i NATO-om, cijelo vrijeme ispunjava istu ulogu koju je ispunjavalo i ispunjavat će, dodao je.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/poljska-nece-vise-slati-oruzje-ukrajini-11047334

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.