Rat u središtu pozornosti uoči Opće skupštine UN-a

SKUPŠTINA UN-A

U New Yorku počinje 78. zasjedanje Opće skupštine UN-a, govorima i porukama predsjednika država i vlada. Govorit će ih više od 140.  Najviše pozornosti sigurno će privući ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji će prvi put osobno stati za govornicu UN-a. 

Brazilski predsjednik Lula da Silva govorit će prvi, a domaćin - američki predsjednik Joe Biden - drugi. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović govorit će sutra.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, iranski premijer Ebrahim Raisi i njemački kancelar Olaf Scholz također su među onima koji će govoriti na 78. Općoj skupštini u New Yorku u utorak.

Tjedan je počeo jučerašnjim summitom o ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Od utorka će više od 140 premijera i šefova država održati govore.

Zelenski prvi put od početka rata osobno prisustvuje događaju u New Yorku te će prisustvovati mnoštvu usputnih sastanaka.

Ruski rat protiv Ukrajine, koji je počeo u veljači 2022., vjerojatno će igrati važnu ulogu u mnogim govorima UN-a.

Zelenski je stigao u New York u ponedjeljak poslijepodne sa svojom suprugom Olenom.

Na društvenim mrežama napisao je da će "članicama UN-a iznijeti konkretan prijedlog kako učvrstiti načelo teritorijalne cjelovitosti i poboljšati kapacitet UN-a da zaustavi agresiju".

Također je istaknuo da će se poslije tijekom tjedna sastati s Bidenom u Washingtonu, zajedno s članovima Kongresa i vojnim vodstvom.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rat-u-sredistu-pozornosti-uoci-opce-skupstine-un-a-11043494

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.