SAD uveo sankcije turskim tvrtkama zbog poslova s Rusijom

BOSPOR

Kabinet američkog predsjednika Joea Bidena uveo je sankcije skupini turskih kompanija zbog poslova s Rusijom, u sklopu šireg paketa mjera koji obuhvaća i ruski Avtovaz i dvije kompanije sa sjedištem u Finskoj.

Sankcije ciljaju brodarske i trgovačke kompanije, optužene da su pomagale u popravljanju sankcioniranih plovila povezanih s ruskim ministarstvom obrane i za pomoć pri prijenosu "robe s dvojnom namjenom", prema priopćenju. 

Sankcionirani su Margiana Insaat Dis Ticaret, zbog stotina pošiljki kažnjenim ruskim kompanijama koje su sastavni dio lanca opskrbe u proizvodnji vojnih dronova, i Demirci Bilisim Ticaret Sanayi, zbog isporuka senzora i mjernih alata u Rusiju.

State Department uvrstio je na popis Denkar Ship Construction, zbog popravljanja brodova koji su označeni kao plovila kompanije povezane s ruskim ministarstvom obrane. Iz Denkara također nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom.

Kaznene mjere uvedene su i agenciji za brodogradnju sa sjedištem u Turskoj ID Ship Agency i njezinu vlasniku, te CTL Limitedu, koji prema State Departmentu posreduje i isporučuje elektroničke komponente američkog i europskog podrijetla ruskim kompanijama.

Tvrtke i Dogruyol nisu odmah komentirali kazne.

Širi paket cilja i rusku industrijsku bazu, uključujući proizvođača automobila Avtovaz, te pomorski sektor i dobavljače tehnologije, kao i pogone za proizvodnju i popravak ruskih oružanih sustava.

Na popisu su i dvije logističke tvrtke sa sjedištem u Finskoj, Siberica Oy i Luminor Oy, zbog isporuka strane elektronike krajnjim korisnicima u Rusiji, pokazuje priopćenje ministarstva financija.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/sad-uveo-sankcije-turskim-tvrtkama-zbog-poslova-s-rusijom-11037605

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.