Libija traži međunarodnu pomoć, gradonačelnik Dernea: Moglo bi biti 20.000 mrtvih

Libija traži međunarodnu pomoć, gradonačelnik Dernea: Moglo bi biti 20.000 mrtvih

Libija traži međunarodnu pomoć. Suprotstavljene vlade u Libiji rade zajedno na koordinaciji pomoći najteže pogođenim područjima nakon katastrofalnih poplava, priopćili su Ujedinjeni narodi. Gradonačelnik Derne, koja je najviše pogođena, upozorava na širenje bolesti zbog tisuća leševa na ulicama.
Podaci o žrtvama i nestalima razlikuju se od izvora, prema ministrima međunarodno nepriznate vlade na istoku zemlje, samo u Derni je poginulo više od 5.300 ljudi, kasnije je rekao glasnogovornik MUP-a ove vlade. od brojke od 3200, od kojih se 1100 još uvijek vodi kao nestalo. Gradonačelnik Derne, Abdulmenam al-Ghaithi, rekao je za televiziju Al Arabiya da bi broj poginulih mogao doseći između 18.000 i 20.000, na temelju broja četvrti koje je uništila voda. Libijski dužnosnici kažu da se 10.000 ljudi još uvijek vode kao nestali, UN-ova agencija procjenjuje da ih je 5.000 nestalo.
"Zaista su nam potrebne ekipe koje će pokupiti tijela. Bojim se da će se zaraze početi širiti gradom zbog mnoštva leševa u vodi i blatu", dodao je gradonačelnik.
"Obje vlade su poslale zahtjev za pomoć međunarodnoj zajednici", rekao je Tauhid Pasha iz Međunarodne organizacije za migracije, objašnjavajući da je zapadna vlada proširila zahtjev za pomoć na cijelu zemlju i koordinira s istočnom vladom. "Trenutno je izazov kako organizirati međunarodnu pomoć tako da zadovolji potrebe i zahtjeve vlada. "

Istovremeno, Pasha je rekao da se pomoć mora znatno ubrzati, a za to im je potreban novac. Kao što je poznato, od svrgavanja dugogodišnjeg vođe Moamera Gadafija, koji je nakon vojne intervencije NATO-a 2011. smijenjen s vlasti i ubijen, Libija je politički podijeljena, tako da zapadni dio zemlje kontroliraju međunarodno priznata vlada koju vodi Abdul Hamid Dbeihah, a istočni dio kontroliraju pripadnici LNA, koju međunarodna zajednica ne priznaje kao legitimnu vlast, službeno vodi premijer Osama Hamad, ali u stvarnosti sve vodi General Khalifa Haftar. Primio je i egipatsko vojno izaslanstvo koje je stiglo u pomoć nakon poplava.
Visoki povjerenik za ljudska prava Volker Turk istaknuo je kako sve političke skupine moraju sudjelovati u otklanjanju posljedica. " Ovo je vrijeme za jedinstvo sa svrhom." Spasioci i vatrogasci iz Egipta, Tunisa, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Italije i Španjolske trenutno pomažu u Derni, koja je bila najviše pogođena poplavama. Turska će poslati brod s opremom za dvije poljske bolnice i 148 medicinskih radnika. Vrijeme ističe za spašavanje preživjelih, rekao je glasnogovornik Crvenog križa i Crvenog polumjeseca Tommaso Della Longa. "Nažalost, svjesni smo da se vremenski prozor zatvara, ali još uvijek postoji nada."
52-godišnji Osama Al Husadi od katastrofe neumorno traga za suprugom i petero djece. "Tražim ih pješice. Obišao sam sve bolnice i škole, nažalost bezuspješno", očajan je. On je kobne noći radio, supruga je bila kod kuće s djecom. "Izgubili smo najmanje 50 članova obitelji s očeve strane." Na plaži u Derni nalazi se deponija smeća puna odjeće, namještaja, igračaka i drugih predmeta koje je nabujala voda odnijela iz domova.

Libija u kaosu od NATO intervencije 2011

Libija je politički podijeljena od svrgavanja dugogodišnjeg vođe Moamera Gadafija, koji je svrgnut s vlasti i ubijen nakon vojne intervencije NATO-a 2011. godine, pri čemu zapadni dio zemlje kontrolira međunarodno priznata vlada, a istočni dio pripadnici Libije LNA , koju međunarodna zajednica ne priznaje kao legitimnu vlast. Zbog toga su vlasti u glavnom gradu Tripolisu nakon poplava zatražile inozemnu pomoć. Prema BBC-ju, libijski novinar Abdulkader Asad rekao je da politička podijeljenost Libije ometa spašavanje, jer različite vlasti nisu u stanju brzo odgovoriti na prirodne katastrofe. "U Libiji nema spasilačkih ekipa, nema obučenih spasilaca. Sve se u posljednjih 12 godina vrtilo oko rata", rekao je.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.