Nastavlja se potraga za preživjelima nakon smrtonosnog potresa u petak u Maroku, u kojem su prema posljednjim podacima poginule 2862 osobe

Nastavlja se potraga za preživjelima nakon smrtonosnog potresa u petak u Maroku, u kojem su prema posljednjim podacima poginule 2862 osobe

Nastavlja se potraga za preživjelima nakon smrtonosnog potresa magnitude 6,8 koji je kasno u petak pogodio planine Visokog Atlasa, rušeći tradicionalne kuće od blata koje su posvuda u regiji. U potresu u Maroku prema posljednjim podacima poginule su 2862 osobe. Marakeš je najgore pogođen potresom. Spasioci rade i golim rukama jer je teško poslati opremu na mjesto događaja, a vrijeme odmiče i sve ga je manje. Stanovnici sela u dijelovima Maroka koje je razorio najveći potres u zemlji u više od jednog stoljeća, spavali su na otvorenom četvrtu noć u utorak. Državna televizija izvijestila je kasno u ponedjeljak da se broj mrtvih popeo na 2862 i da su 2562 osobe ozlijeđene. Budući da je veći dio područja potresa u teško dostupnim područjima, vlasti nisu objavile procjene o broju nestalih.

U selu Tinmelu gotovo sve kuće su uništene i cijela je zajednica ostala bez doma. Smrad desetaka mrtvih životinja zatrpanih ispod ruševina širi se dijelovima sela. Muhamad Elhasan (59) rekao je da je večerao sa svojom obitelji kada se potres dogodio. Njegov 31-godišnji sin istrčao je van i stradao kada se krov kuće njihova susjeda urušio te ga zarobio pod ruševinama.

Elhasan je rekao da je tražio sina slušajući ga kako vapi za pomoć. Ali na kraju vapaji su prestali i kad je stigao do sina, bio je mrtav. Elhasan, njegova supruga i kći preživjeli su ostavši u kući.
- Da je ostao u kući, bio bi živ, rekao je Elhasan.Stanovnici Tinmela i drugih sela rekli su da su golim rukama izvlačili ljude iz ruševina.
U Tikehteu, gdje je ostalo nekoliko zgrada, 66-godišnji Muhamed Uchen opisao je kako su stanovnici spasili 25 ljudi, među kojima je bila njegova sestra.- Budući da nismo imali alata, kopali smo rukama, rekao je.- Vidjela joj se glava i nastavili smo ručno kopati.Snimka iz udaljenog sela Imi N'Tala, koju je snimio španjolski spasilac Antonio Nogales iz humanitarne skupine Bomberos Unidos Sin Fronteras (Ujedinjeni vatrogasci bez granica), pokazuje muškarce i pse kako se penju preko strmih padina prekrivenih ruševinama.- Razina uništenja je... apsolutna, rekao je Nogales u ponedjeljak, boreći se da pronađe pravu riječ kojom bi opisao ono što je vidio. - Sve su kuće porušene. Unatoč razmjerima štete, rekao je da se spasioci koji tragaju sa psima još nadaju da će pronaći preživjele. Epicentar potresa bio je oko 72 km jugozapadno od Marakeša, gdje su oštećene neke povijesne građevine u starom gradu, koji je na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine.

Potres je također napravio veliku štetu na povijesnoj džamiji Tinmel iz 12. stoljeća. Spasioci iz inozemstva već su stigli u Maroko. Španjolska je poslala 86 specijaliziranih spasilaca u dva tima i četiri psa.Br itanska vlada poslala je 60 spasitelja i četiri psa u dva vojna transportna zrakoplova, kao i mali medicinski tim i opremu za rezanje i razbijanje betona. "Ako je potrebno, možemo dovesti punu poljsku bolnicu, mobilne timove automobilima ili helikopterom, kao i kirurški tim, ali moramo provjeriti koje su najhitnije potrebe pogođenih zajednica", rekao je predstavnik britanske zdravstvena dobrotvorna organizacija UK-Med .
Nekoliko drugih zemalja, uključujući Francusku, Kinu i SAD, ponudilo je pomoć Maroku, ali su marokanske vlasti objavile da pažljivo procjenjuju ponude, rekavši da bi "nedostatak koordinacije bio kontraproduktivan". U slučaju potrebe, ubuduće mogu prihvatiti dodatne ponude, priopćeno je iz MUP-a.

Francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna naglasila je da je Francuska spremna ponuditi pomoć, ali inzistira na tome da je Maroko mora sam zatražiti. Obećala je pet milijuna eura humanitarnim organizacijama na terenu. Pariz i Rabat posljednjih su godina imali problematične odnose, iako su francuski dužnosnici zanijekali razdor, mjesto marokanskog veleposlanika u Parizu već je mjesecima upražnjeno, a posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Rabatu nekoliko je puta odgađan .

 RESUTER

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.