Nakon devet dana s dubine od tisuću metara spašen je bolesni američki speleolog

Nakon devet dana s dubine od tisuću metara spašen je bolesni američki speleolog
Nakon devet dana s dubine od tisuću metara spašen je bolesni američki speleolog. U akciji spašavanja je sudjelovalo više od 150 međunarodnih spasilaca, među kojima i hrvatski. Na nekim mjestima su ga morali izvlačiti i okomito.

Na jugu Turske, nakon devet dana u špilji dubokoj 1000 metara, uspjeli su spasiti američkog speleologa Marka Dickeya, koji je tijekom ekspedicije doživio krvarenje u želucu. Dickney je rekao da je to bila "luda avantura". Amerikanac se smatra poznatim speleologom i bio je dio međunarodnog tima istraživača koji su istraživali špilju Morca na jugu Turske. Četrdesetogodišnjak je 2. rujna neočekivano doživio krvarenje u želucu na dubini od 1250 metara. Tada su ga kolege uspjele dovesti do logora na dubini od 1000 metara. Već prošli tjedan do njega su u špilji uspjeli doći liječnici koji su mu, između ostalog, morali dati i transfuziju krvi. 

Prema medijskim izvješćima, Dickey se osjeća dobro zbog situacije. Kada je izašao iz špilje, rekao je da je "nevjerojatno vratiti se na površinu". Zahvalio je turskoj vladi što mu je spasila život i međunarodnoj zajednici speleologa.

Špilja Morca je treća najdublja turska špilja, duboka 1,3 kilometra na najdubljoj točki.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.