Preminuo je biznismen Mohamed Al Fayed, čiji je sin poginuo u nesreći s princezom Dianom

Preminuo je biznismen Mohamed Al Fayed, čiji je sin poginuo u nesreći s princezom Dianom

Biznismen Mohamed Al Fayed, među ostalim i bivši vlasnik prestižnog londonskog trgovačkog lanca Harrods, preminuo je u 95. godini života. Njegov sin Dodi Al Fayed poginuo je u nesreći 1997. zajedno s princezom Dianom.

Mohamed Al Fayed rođen je u Egiptu, gdje je izgradio poslovno carstvo, prije nego što se preselio u Ujedinjeno Kraljevstvo 1970-ih. Isprva se bavio prodajom miješanih alkoholnih pića na ulicama rodne Aleksandrije, a onda je postao veliko poslovno ime sa svim "pravim" kontaktima u svom imeniku. Proboj u njegovoj karijeri dogodio se kada je upoznao svoju prvu suprugu, Samiru Hakshodzi , sestru saudijskog milijunaša, trgovca oružjem Adnana Hakshodzija , koji ga je zaposlio u svojoj arapskoj podružnici tvrtke. Tamo je uspostavio mnoge kontakte u rodnom Egiptu, a iako je brak završio razvodom nakon nepune dvije godine, nastavio je osnivati ​​brodsku tvrtku. Godine 1966. postao je savjetnik jednog od najbogatijih ljudi, sultana od Bruneja.

Godine 1974. seli se u Veliku Britaniju, a pet godina kasnije s bratom Alijem kupuje pariški hotel Ritz za 20 milijuna eura. Godine 1985. nakon žestoke poslovne bitke kupio je trgovački lanac Harrods za 615 milijuna funti, a bio je i vlasnik nogometnog kluba Fulham FC koji je pod njegovim vlasništvom iz 3. lige napredovao u prvu. Godine 1987. osnovao je humanitarnu organizaciju za pomoć siromašnoj, traumatiziranoj i teško bolesnoj djeci i mladima.

Njegov sin Dodi, filmski producent, i princeza Diana napustili su njegov hotel Ritz u Parizu kobne noći u kolovozu 1997. godine. Mohamed Al Fayed nikada se nije oporavio od šoka tragične nesreće, svu svoju energiju usmjerio je na istragu nesreće. Između ostalog, tvrdio je da je njihovu smrt naručio princ Philip, te da je u to bila umiješana britanska tajna služba MI6 . Porota je odbacila tvrdnje.

Nakon tragične pogibije sina i princeze u prometnoj nesreći u Parizu 1997., godinama je izražavao sumnju u okolnosti njihove smrti. Posljednjih godina živio je daleko od očiju javnosti na svom imanju u Surreyu, gdje je živio sa suprugom Heini, prenosi BBC.

2020. prodao je trgovački lanac Harrods jednom katarskom fondu./RTVSLO/REUTERS

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.