Pad zrakoplova u kojem je poginuo Prigožin: nesreća ili ubojstvo?

PRIGOŽIN

Šef skupine Wagner Jevgenij Prigožin poginuo je sinoć pri padu privatnog zrakoplova u regiji Tver, sjeverno od Moskve. Tako glasi službena verzija ruskih vlasti koje su navele da je Prigožin na popisu 10 putnika zrakoplova u nesreći u kojoj nema preživjelih. Zrakoplov je poletio iz moskovske zračne luke Šeremetjevo prema Sankt-Peterburgu. Pao je kod sela Kuženkino, otprilike na pola puta, 260 kilometara od Moskve. Ne prestaju stizati reakcije, a brojna su nagađanja o tome što se točno dogodilo.

Pentagon: Nema dokaza da je raketom zemlja-zrak srušen Prigožinov zrakoplov

23:01

Ništa ne upućuje na to da je raketom zemlja-zrak srušen zrakoplov u kojemu je bio vođa ruske paravojne skupine Wagner Jevgenij Prigožin, priopćio je u četvrtak Pentagon.

- Američka vojska ne raspolaže "nikakvom informacijom o tome da je raketa zemlja-zrak" prouzročila pad zrakoplova u srijedu, rekao je glasnogovornik Pat Ryder. Informacije o uporabi takvog oružja su "netočne", dodao je.

General Pat Ryder je rekao da ne može iznositi informacije o uzrocima nesreće koja je predmet svakojakih nagađanja.

No Sjedinjene Države misle, "oslanjajući se na stanoviti broj čimbenika, da je (Prigožin) vjerojatno ubijen".

Putin uputio sućut Prigožinovoj obitelji: bio je nadaren biznismen

19:04

Na mjestu pada zrakoplova pokupljena su tijela stradalih. U jednoj od crnih vreća posmrtni su ostaci 62-godišnjeg Jevgenija Viktoroviča Prigožina. U zrakoplovu je, osim njega i formalnog osnivača ozloglašene privatne vojske, Dmitrija Utkina, zvanog Wagner, bilo još osmero ljudi.

U Moskvi, neki ne vjeruju u Prigožinovu smrt, drugi su ogorčeni, treći paze što će odgovoriti.

A ako su se Prigožin, i drugi vođe Wagnera, ikomu zamjerili, onda bi to bio - Vladimir Putin. On se bez ikakva osvrta na zrakoplovnu nesreću nastavio baviti svojim poslom. Putem videoveze uključio se u summit zemalja BRICS-a.

Prigožin i Utkin sunovratili su se u smrt točno dva mjeseca nakon jednodnevne pobune Wagnerovaca u kojoj su zauzeli Rostov na Donu, Prigožin je čavrljao sa zamjenikom ministra obrane, a onda zapovjedio "Marš za pravdu", kako je nazvao nastupanje svojih plaćenika prema Moskvi. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je iskrenu sućut obiteljima poginulih u padu zrakoplova među kojima je bio i Jevgenij Prigožin za kojeg je rekao da je bio nadaren poslovni čovjek.

Putin je u televizijskoj izjavi rekao da treba pričekati rezultate službene istrage pada zrakoplova u srijedu navečer u kojem je poginulo svih deset putnika i posade.

- O zrakoplovnoj tragediji ponajprije želim izraziti iskrenu sućut obiteljima žrtava. To je uvijek tragedija. Doista, ako su zaposlenici skupine Wagner bili ondje, a prvi podaci upućuju da jesu, želio bih napomenuti da su ti ljudi dali znatan doprinos našoj zajedničkoj borbi protiv neonacističkog režima u Ukrajini, to pamtimo, to znamo i nikada nećemo zaboraviti, rekao je.

- Znam Prigožina jako dugo, od početka 90-ih. Bio je to čovjek teške sudbine, koji je počinio teške pogreške u svom životu, ali je postizao potrebne rezultate. Bio je nadarena osoba, nadaren poslovni čovjek, radio je ne samo u našoj zemlji i postizao je rezultate i u inozemstvu, posebno Africi. Sudjelovao je u poslovima s naftom, plinom, dragocjenim metalima i dragim kamenjem. Koliko znam, jučer se vratio iz Afrike. Sastao se ondje s nekim dužnosnicima, rekao je Putin.

Naglasio je da će istraga potrajati, ali će se temeljito provesti.

- Bit će provedena do kraja. U to nema sumnje. Vidjet ćemo što će reći istražitelji, rekao je.

Zelenski tvrdi da Ukrajina nema veze s navodnom smrću Prigožina

15:38

Ukrajina nije upletena u smrt Jevgenija Prigožina, zapovjednika ruske plaćeničke skupine Wagner, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, prenosi Interfax.

- Nemamo s tim nikakve veze, ali svi znamo tko ima, rekao je Zelenski novinarima aludirajući na to da je odgovoran Kremlj.

U međuvremenu, istražitelji pretražuju olupinu mlažnjaka Embraer Legacy u kojem je poginulo deset osoba, sedmero putnika i tri člana posade.

Istraga traje i zasad nema službenih informacija o uzroku pada zrakoplova. Nema također ni službene potvrde o Prigožinovoj smrti, osim priopćenja uprave za zrakoplovstvo da je bio na listi putnika.

O sudbini Prigožina šute i Kremlj i ministarstvo obrane. Predsjednik Vladimir Putin koji se virtualno obratio čelnicima zemalja BRICS-a okupljenih u Južnoafričkoj Republici, nije spomenuo nesreću, kao ni šef diplomacije Sergej Lavrov koji sudjeluje na sastanku na vrhu.

U nedostatku potvrđenih činjenica, neki Prigožinovi pristaše prst krivnje za njegovu smrt uperili su u rusku državu, a drugi u Ukrajinu koja danas obilježava Dan neovisnosti.

Embraer u kojem je bio Prigožin u svojoj povijesti imao samo jednu nesreću

14:30

Model mlažnjaka Embraer koji se srušio u Rusiji, a prevozio je šefa plaćeničke skupine Wagner Jevgenija Prigožina, ima samo jednu zabilježenu nesreću u svojoj povijesti i ona nije bila povezana s mehaničkim kvarom.

Prigožinov osobni pilot prvoosumnjičeni

13:05

Prema pisanju ruskih medija, sumnja se da je u pad zrakoplova u kojem se nalazio šef Wagnera Jevgenij Prigožin upleten njegov osobni pilot Artem Stepanov, bivši osnivač tvrtke MNT Aero, tvrtke u čijem je vlasništvu bio zrakoplov Embraer Legacy 600 u kojem su se nalazili Prigožin i zapovjednik Wagnera Dmitrij Utkin.

Ruske ga vlasti za sada ne mogu locirati, međutim njegov brat tvrdi da je Artem na kampiranju te da ga se ne može dobiti na mobitel.

Wagnerovci najavili brutalnu osvetu

08:05

Nakon što je potvrđeno da je u padu aviona u Rusiji poginuo šef Wagnera Jevgenij Prigožin, Telegramovi kanali povezani s Wagnerom najavili su brutalnu osvetu.

- Otvoreno kažemo da glavni krivci za Prigožinovu smrt sjede u Kremlju. Državnici koje vodi Putin pokušali su ga ubiti. Svi se pitaju što ćemo napraviti ako se potvrdi da je Prigožin poginuo. Reći ću vam samo jedno - pripremite se za nas! Organizirat ćemo drugi marš na Moskvu, navdeli su Wagnerovci.

BBC je jutros objavio da je nekoliko sati nakon pada zrakoplova ukrajinski Nacionalni centar otpora prenio objavu neimenovanih bjeloruskih izvora o tome da se navodno konvoji Wagnerovih plaćenika kreću prema granici s Rusijom i da ih bjeloruske specijalne snage pokušavaju zaustaviti.

Savjetnik Zelenskog: Prigožinova smrt bila je očekivana

06:58

Smrt vođe Wagnerovih plaćenika Jevgenija Prigožina bila je predvidiva nakon njegove lipanjske pobune protiv Kremlja, rekao je glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za list Bild u srijedu navečer.

- Prigožin je sam sebi potpisao smrtnu presudu čim se zaustavio 200 kilometara od Moskve, rekao je njemačkim novinama savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

Prigožin je poginuo u padu privatnog zrakoplova u blizini Moskve u srijedu navečer, točno dva mjeseca nakon njegove neuspjele pobune protiv ruskog vojnog vrha.

Telegramov kanal Siva zona, koji je povezan s Prigožinovom vojskom plaćenika Wagner, rekao je da je zrakoplov oboren.

Kanal je isprva sugerirao da je Prigožin mogao preživjeti, a onda je naveo da je poginuo. Poslije je ruska agencija za civilno zrakoplovstvo objavila da je Prigožin bio u avionu, koji je pao 200 kilometara sjeverozapadno od Moskve.

Podoljak je također rekao da je lipanjska pobuna zaista uplašila ruskog predsjednika Vladimira Putina i dovela do ove situacije jer Putin ne oprašta onome tko ga uplaši.

Biden nije iznenađen događajima u Rusiji

06:50

Američki predsjednik Joe Biden komentirao je nesreću rekavši da "nije iznenađen" događajima u Rusiji.

- Nisam siguran što se točno dogodilo, ali nisam iznenađen, rekao je Biden u izjavi novinarima u Kaliforniji, gdje je na odmoru.

Na pitanje smatra li da iza svega stoji ruski predsjednik Vladimir Putin, Biden je odgovorio kako "nema puno toga što se događa u Rusiji a da iza toga ne stoji Putin". No dodao je da "ne zna dovoljno kako bi mogao točno odgovoriti na to pitanje" te novinarima rekao da je zadnjih sat i pol vježbao.

Ruska agencija za zrakoplovstvo: Prigožin i njegov zapovjednik bili u srušenom avionu

06:46

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin i njegov istaknuti zapovjednik Dmitrij Utkin bili su među putnicima u zrakoplovu koji se srušio u Rusiji, objavila je ruska vladina agencija za zrakoplovstvo dodavši da nitko od putnika nije preživio.

Ranije je ruska agencija za civilno zrakoplovstvo, Rosaviatsiya, objavila tek da je Prigožin bio na popisu putnika srušenog zrakoplova.

No kasno u srijedu, agencija je dostavila imena svih sedam putnika i tri člana posade za koje se sada zna da su bili u avionu Embraer koji se u srijedu srušio u blizini Moskve.

Ipak, ni Rosaviatsiya ni bilo koji drugi ruski dužnosnik još nisu nedvosmisleno rekli da je Prigožin ubijen. Još uvijek nema službene reakcije ruskih vlasti o nesreći.

Ranije je Telegram kanal Siva zona, koji je povezan s Wagnerom, objavio je da je Prigožin umro.

- Čelnik Wagnera, ruski heroj i patriot Jevgenij Viktorovič Prigožin poginuo je u akciji ruskih izdajica, objavljeno je na kanalu Zelena zona.

- Ali čak i u paklu bit će najbolji. Slava Rusiji!, dodaje se na mreži koju je Prigožin obično koristio za dijeljenje videa.

Rosaviatsiya je priopćila da je zrakoplov koji je išao iz Moskve za Sankt Peterburg letio "u skladu s dozvolom za let koja je izdana na odgovarajući način". Dodali su da se zrakoplov srušio 200 kilometara sjeverozapadno od Moskve, u blizini Tverske oblasti, a da je u tijeku istraga o uzroku nesreće.

Ruska novinska agencija TASS objavila je da nema izvještaja o žrtvama na terenu.

Prigožin je u lipnju poveo kratkotrajnu vojnu pobunu protiv ruskog predsjednika koja je bila najveći izazov Putinovoj vladavini u dva desetljeća.

Posljednji put viđen je u ponedjeljak, navodno u Africi, gdje se našao nakon što je prije dva mjeseca, u sklopu dogovora nakon povlačenja pobune Wagnerovaca i zaustavljanja njihovog marša na Moskvu, pronašao azil u Bjelorusiji. 

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ruski-mediji-prvoosumnjiceni-za-prigozinovu-smrt-njegov-osobni-pilot-10971339

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.