Trump, koji je zajedno s još 18 optuženih za iznudu i zavjeru da poništi ishod izbora 2020. u toj južnoj američkoj državi, proveo je oko 20 minuta u zatvoru okruga Fulton u Atlanti prije nego što je u povorci otišao do zračne luke odakle je poletio u privatnom mlažnjaku. Ranije je okupljenim novinarima u zračnoj luci rekao da je to "vrlo tužan dan za Ameriku" jer nije učinio ništa loše. Istaknuo je kako bi trebao imati pravo osporiti ishod izbora jer smatra da su "namješteni, pokradeni". Tvrdio je to nekoliko puta, ali dosad nije iznio nikakve dokaze.

Državna tužiteljica okruga Fulton u Georgiji Fani Willis podigla je optužnicu protiv Trumpa i još 18 drugih zbog pokušaja utjecaja na dužnosnike da promijene rezultate izbora prije tri godine, na kojima je Trump izgubio od demokratskog kandidata Joea Bidena.

Willis je započeo istragu u veljači 2021. nakon telefonskog poziva koji je Trump uputio državnom tajniku Georgije Bradu Raffenspergeru tražeći od njega da pronađe 11.780 glasova koji su mu potrebni da pobijedi na državnim izborima protiv Bidena.

Trump će se u Georgiji između ostalog morati suočiti s optužbama za laganje dužnosnicima, krivotvorenje dokumenata i poticanje dužnosnika na kršenje prisege.

Fotografije iz zatvora drugih optuženika, uključujući bivšeg Trumpovog odvjetnika Rudyja Giulianija.  Foto: Reuters
Fotografije iz zatvora drugih optuženika, uključujući bivšeg Trumpovog odvjetnika Rudyja Giulianija. Foto: Reuters

Mrki pogled na zatvorskoj fotografiji

Kao i drugi optuženici u slučaju koji su se do sada predali, i 77-godišnji Trump je tijekom procesa pritvora dao zatvorsku fotografiju na kojoj se vidi njegovo lice. Time je postao prvi bivši predsjednik SAD-a s ovom vrstom fotografije. Na njemu, u bijeloj košulji, plavom sakou i crvenoj kravati, mrko gleda u kameru.

Prvi put od siječnja 2021. tada je objavio nešto na mreži X, nekadašnjem Twitteru. Objavio je adresu svoje web stranice i svoju zatvorsku fotografiju uz natpis velikim slovima: "Ometanje izbora. Nikada se ne predajte". Međutim, Trump inzistira da ga se progoni sa željom da utječe na predsjedničku utrku za izbore iduće godine.

Od tada mu je zabranjen pristup Twitteru zbog poticanja napada na američki Kongres 6. siječnja 2021. Nakon što ju je kupio Elon Musk, dopustio mu je povratak na ovu društvenu mrežu temeljem ankete među korisnicima u studenom prošle godine, no Trump je to učinio tek sada.

Pobijedi li vodeći republikanski kandidat na izborima sljedeće godine, mogao bi se pomilovati u slučaju federalnog kaznenog progona. Međutim, ne bi mogao utjecati na moguću osudu u Georgiji, što bi Sjedinjene Države dovelo u veliku ustavnu dilemu.