Među deset putnika srušenog ruskog zrakoplova bili I Prigožin i njegov zamjenik Dmitrij Utkin

Među deset putnika srušenog ruskog zrakoplova bili I Prigožin i njegov zamjenik Dmitrij Utkin

Ruske službe za hitne slučajeve objavile su da su pronašle tijela svih deset putnika malog zrakoplova koji se srušio sjeverno od Moskve, a u kojem se nalazio i vođa skupine Wagner Jevgenij Prigožin. Letio je iz Moskve za Sankt Peterburg i srušio se u regiji Tver. Zrakoplov prije pada nije pokazivao nikakve probleme i srušio se samo pola sata nakon polijetanja.

Prema podacima Reutersa, zrakoplov nije pokazivao znakove problema prema radarskim podacima do zadnjih 30 sekundi, kada se iznenada spustio i srušio. Prema Ianu Petcheniku s web stranice za praćenje letova Flightradar24, u 18:11 po lokalnom vremenu, zrakoplov se iznenada okrenuo prema dolje, spustivši se 2,5 kilometara s visine krstarenja na 8,5 kilometara u 30 sekundi. "Što god da se dogodilo, dogodilo se vrlo brzo", rekao je Petchenik, dodajući da nije bilo znakova da bilo što nije u redu s avionom prije dramatičnog pada. Videozapisi nesreće koji su kružili društvenim mrežama pokazuju kako se zrakoplov brzo spušta s nosom prema dolje, a iza njega se vidi oblačić dima ili pare.

Flightradar24 zadnji je put detektirao poziciju zrakoplova u 18:11. gdje su smetnje u tom području mogle odgoditi prikupljanje daljnjih podataka o lokaciji. Prema mrežnom tragaču, zrakoplov se nekoliko puta penjao i spuštao nekoliko stotina metara prije zadnjih 30 sekundi kada je počeo padati. Flightradar24 dobio je konačne podatke o zrakoplovu u 18:20.

Iz cijelog svijeta pljušte reakcije nakon navodne smrti vođe ruske plaćeničke vojske Wagnera Jevgenija Prigožina. Dok mnoge zapadne zemlje upozoravaju na špekulacije o Prigožinovoj smrti, u Ukrajini smatraju da je njegova smrt bila predvidljiva.

Prigožinova smrt bila je predvidljiva, rekao je u srijedu navečer savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak za njemački list Bild. “Prigožin je potpisao smrtnu presudu čim se zaustavio 200 kilometara od Moskve”, nastavio je. Uvjeren je da je Wagnerova lipanjska pobuna doista uplašila ruskog predsjednika Vladimira Putina i predvidljivo dovela do posljedica, jer "Putin ne oprašta onima koji su ga uplašili".

Ako se potvrdi teorija da je privatni zrakoplov u kojem je bio Prigožin oboren, ta "likvidacija bi značila izravnu poruku elitama da u Rusiji počinju brutalna ubijanja svojih ljudi", naglasio je, dodavši da je time Moskva poslala poruku i vlastitoj vojsci da će svaka nelojalnost biti kažnjena smrću.

Ruska policija zatvorila je područje srušenog zrakoplova Embraer Legacy u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti, dok je Ruska uprava za zrakoplovstvo formirala poseban tim za istragu uzroka nesreće. Vlasti su potvrdile da su među putnicima u zrakoplovu bili Prigožin i njegov zamjenik Dmitrij Utkin.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.