Olimpijske igre u Parizu bit će uvertira u pametni videonadzor u EU

Olimpijske igre u Parizu bit će uvertira u pametni videonadzor u EU
Značilo bi to normalizaciju kontrole, koja će također dati poticaj drugim vladama u demokratskim društvima, smatraju u Parizu. Naime još u ožujku je francuski parlament odobrio provedbu videonadzora pomoću umjetne inteligencije na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Time je Francuska zaorala ledinu u Europskoj uniji, čak i prije nego što je usvojila zajedničko zakonodavstvo o umjetnoj inteligenciji (AI Act).

Na glasovanju u ožujku zakon su podržali zastupnici Macronove vladajuće koalicije, republikanci i krajnje desna Nacionalna skupština, a usprotivio mu se samo savez lijevih stranaka Nupes.Zagovornici zakona tvrdili su da bi umjetna inteligencija spriječila teroristički napad u Nici 2016. tako što bi uočila kamion koji je uletio u gomilu. Također je trebao spriječiti totalni kaos na prošlogodišnjem finalu Lige prvaka u Parizu između Liverpoola i Real Madrida.

Dva mjeseca kasnije i Ustavni sud je dao zeleno svjetlo i zakon je postao pravomoćan. Korištenje videonadzora s umjetnom inteligencijom nije novost u Europi, no do sada je to bilo u vremenski ograničenim testnim razdobljima. Francuska je bila prva zemlja koja je legalizirala korištenje umjetne inteligencije u nadzoru. "Moramo biti svjesni da se opće raspoloženje u Francuskoj promijenilo nakon terorističkih napada na Bataclan. I ljudi i vlade pridaju veću važnost sigurnosti, to smo vidjeli zadnjih nekoliko godina, a to je važno za kontekst usvajanja ovog zakona", objasnio je za MMC Jascha Galaski iz Unije za građanske slobode za Europu.

Francuska je donijela zakon o domaćinstvu Olimpijskih igara između 26. srpnja i 11. kolovoza sljedeće godine. Riječ je o najvećem sportskom događaju, samo na otvaranju uz rijeku Seinu očekuje se do 600.000 ljudi, a za sigurnost će biti zaduženo 35.000 vojnika i policajaca, javlja BBC.

Osim sigurnosti, utvrđuje i antidopinška pravila te uređuje područje zdravstva, među ostalim omogućuje otvaranje trgovina nedjeljom te izgradnju zdravstvenog centra u departmanu Seine-Saint-Denis. Najkontroverzniji je, prema kritičarima, članak zakona koji dopušta probnu uporabu pametnog videonadzora stacionarnim sigurnosnim kamerama i dronovima.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.