U raketnom napadu na Černigov sjeverno od Kijeva najmanje sedam osoba je poginulo, a 129 je ozlijeđeno

U raketnom napadu na Černigov sjeverno od Kijeva najmanje sedam osoba je poginulo, a 129 je ozlijeđeno

U ruskom raketnom udaru poginulo je najmanje sedam ljudi, oko 130 je ozlijeđenih. Među stradalima ima i djece. Rusko ministarstvo obrane objavilo je, pak, da je ukrajinski dron napao vojno uzletište u ruskoj regiji Nižnji Novgorod. Buknuo je požar, a jedan ratni zrakoplov je oštećen. Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je među sedmero poginulih i šestogodišnje dijete. Među ozlijeđenima je 12 djece i deset policajaca, javlja BBC pozivajući se na ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova. Najmanje 25 ranjenih je u bolnici.

Predsjednik Zelenski je na Telegramu napisao da je raketa pala u središte grada, gdje se nalaze sveučilište i kazalište. "Jedna obična subota koju je Rusija pretvorila u dan boli i gubitka. Bili su mrtvi i ranjeni", napisao je Zelenski u poruci popraćenoj kratkim videom. Na ovoj se vidi olupina na pločniku u gradu i ruševine oko velike zgrade, oko koje su parkirani automobili koji su djelomično uništeni.

Prema snimci objavljenoj u medijima, jedna od pogođenih zgrada u gradu je lokalno kazalište. Većina žrtava bila je u vozilima ili su prelazile ceste kada se napad dogodio, rekao je ministar unutarnjih poslova Igor Klimenko . U to vrijeme mnogi su se vraćali iz crkve i na blagdan Preobraženja, koji danas obilježavaju pravoslavci, a majke su s djecom šetale obližnjim parkom, dodao je.

Prema guverneru černigovske oblasti Vjačeslavu Čausu, prvi nalazi pokazuju da je grad pogođen balističkim projektilom.U teško oštećenom kazalištu trajalo je okupljanje proizvođača dronova. Organizator je lokaciju konferencije sudionicima javio samo nekoliko sati prije početka. Ruski mediji tvrde da je upravo zbog tog događaja kazalište bilo meta.

Posljedice napada u Černigovu Foto: Reuter

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.