Ukrajinski dron oštetio zgradu u Moskvi; Rusi raketirali Zaporižju

DRON

Rusija optužuje Ukrajinu za napad bespilotnom letjelicom na poslovnu zgradu u središtu Moskve rano jutros prema lokalnom vremenu. Gradonačelnik Sergej Sobjanin rekao je da je protuzračna obrana oborila letjelicu čiji su ostaci pali na gradski izložbeni centar koji je oko 5 kilometara udaljen od Kremlja. 

Ukrajina: Rusi oštetili zgrade u Zaporižju

13:35

Ruske snage pogodile su Zaporižju na jugoistoku Ukrajine, oštetivši tri stambene zgrade i dva obrazovna objekta, izvijestio je v. d. gradonačelnika Anatolij Kurtiev.

Zasad se ne zna ima li ozlijeđenih, objavio je Kurtiev na Telegramu. 

Otkrivena golema tajna vojna baza u Rusiji?

13:07

Rusija razvija tisuće bespilotnih letjelica iranskog dizajna u golemoj tajnoj vojnoj bazi, pokazuju dokumenti koji su procurili.

Inženjeri u pogonu Alabuga u Tatarstanu, oko 800 kilometara istočno od Moskve, pokušavaju proizvesti oko 6000 nadograđenih bespilotnih letjelica do 2025. godine, izvijestio je The Washington Post.

Iako prema rasporedu proizvodnja kasni, stručnjaci vjeruju da bi to moglo značiti da će stotine dronova ‘Shahed‘ biti usmjereno prema ukrajinskim ciljevima u isto vrijeme, umjesto desetaka, koliko ih se trenutno koristi u napadima.

Ukrajina od Njemačke dobila dva sustava protuzračne obrane IRIS-T

10:27

Ukrajina je od Njemačke dobila dva sustava protuzračne obrane IRIS-T, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

- Danas bih posebno istaknuo našu suradnju s Njemačkom. Korak po korak, naši sporazumi s gospodinom kancelarom Scholzom provode se. Ukrajini su isporučena dva nova sustava IRIS-T. To je snažan i prijeko potreban sustav protuzračne obrane. Hvala Njemačkoj na pomoći u našoj zaštiti od ruskog terora, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Ukrajinski dron oštetio zgradu u Moskvi i poremetio zračni promet

07:45

Ukrajinski dron udario je u petak u zgradu u središtu Moskve nakon što ga je srušila ruska protuzračna obrana, prekinuvši zračni promet u svim civilnim zračnim lukama glavnog grada Rusije, rekli su ruski dužnosnici.

Reutersov svjedok koji je bio na tom području opisao je kako je čuo "snažnu eksploziju". Fotografije prikazuju radnike i djelatnike hitne pomoći kako pregledavaju oštećeni krov zgrade u koju je udario dron.

Rusko ministarstvo obrane i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekli su da nije bilo žrtava nakon što je protuzračna obrana uništila dron koji je zatim pao na zgradu kompleksa Expo Center u Moskvi u ranim jutarnjim satima u petak. Expo Center je skupina izložbenih paviljona i višenamjenskih dvorana udaljena manje od pet kilometara od Kremlja.

- Oko 4 sata ujutro po moskovskom vremenu kijevski režim izveo je još jedan teroristički napad korištenjem bespilotne letjelice na objekte koji se nalaze u Moskvi i moskovskoj regiji, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Kijev zasad nije komentirao eksploziju u Moskvi.

Zračni promet nakratko je obustavljen u četiri glavne zračne luke oko ruskog glavnog grada - Vnukovu, Domodedovu, Šeremetjevu i Žukovskom.

Ruska agencija za zračni promet rekla je da je sedam letova preusmjereno na alternativne zračne luke.

Zračni napadi bespilotnih letjelica duboko u Rusiji povećali su se otkad je bespilotna letjelica uništena iznad Kremlja početkom svibnja. Civilna područja glavnog grada pogođena su kasnije u svibnju, a moskovska poslovna četvrt dvaput je gađana u tri dana ranije ovog mjeseca.

I Ukrajina i Rusija poriču da gađaju civile i civilnu infrastrukturu u gotovo 18-mjesečnom ratu.

Ukrajina obično ne komentira tko stoji iza napada na ruski teritorij, iako su dužnosnici javno izrazili zadovoljstvo zbog njih.

Kontejnerski brod iz Odese prolazi kroz turski Bosporski tjesnac

07:10

Kontejnerski brod koji je ranije ovog tjedna napustio ukrajinsku crnomorsku luku Odesu, a koju su blokirali Rusi, prolazi kroz turski Bosporski tjesnac, rekao je u petak Reutersov svjedok.

Kontejnerski brod "Joseph Schulte" pod zastavom Hong Konga bio je u ukrajinskoj luci od 23. veljače 2022., dan prije početka ruske invazije Ukrajine u punom obimu.

Rusko ministarstvo obrane: Ukrajina pokušala dronom napasti Moskvu

07:08

Ukrajina je u petak rano ujutro pokušala izvršiti napad dronom na Moskvu i njezinu regiju, objavilo je rusko ministarstvo obrane u priopćenju u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

- UAV (bezposadna letjelica), nakon što je bila ciljana oružjem protuzračne obrane, promijenila je putanju leta i pala na nestambenu zgradu u području Krasnopresnenskaja nasipa u Moskvi, priopćilo je rusko ministarstvo.

Moskovski sud uhitio američkog državljanina zbog špijunaže

07:07

Sud u Moskvi uhitio je američkog državljanina ruskog podrijetla Genea Spectora kojeg tereti za špijunažu, izvijestile su u četvrtak ruske novinske agencije.

Agencije nisu objavile detalje optužbi, no prema agenciji RIA Spector je 2022. godine osuđen na 3,5 godine zatvora zbog svoje uloge u podmićivanju pomoćnika bivšeg potpredsjednika ruske vlade Arkadija Dvorkoviča.

Sudsko zasjedanje održano je iza zatvorenih vrata jer su materijali slučaja klasificirani, izvijestio je Interfax.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby na CNN-u je rekao da administracija još uvijek prikuplja informacije o slučaju i da još nema komentara.

State Department nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rat-u-ukrajini-107-10961131

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.