Stoltenberg: Ukrajina će sama odlučiti o uvjetima za mirovne pregovore

ZELENSKI/STOLTENBERG

Kontejnerski brod njemačke tvrtke pod zastavom Hong Konga uspješno je prešao ukrajinski dio Crnog mora, nekoliko sati nakon isplovljavanja iz južne luke Odese. Brod je u toj luci bio blokiran više od godinu i pol, od početka ruskog rata protiv Ukrajine.

 

Stoltenberg: Ukrajina će sama odlučiti o uvjetima za mirovne pregovore

14:38

Na Ukrajini je da odluči kada će postojati uvjeti za pregovore o okončanju rata s Rusijom, rekao je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, naglasivši da Savez nije promijenio svoje stajalište.

- Ukrajinci i samo Ukrajinci su ti koji mogu donijeti odluku o tome kada će postojati uvjeti za pregovore. Oni su ti koji za pregovaračkim stolom mogu donijeti odluku što je prihvatljivo rješenje, rekao je Stoltenberg.

Govoreći na konferenciji u norveškom gradu Arendalu, dodao je da je uloga NATO-a da podržava Ukrajinu.

Stoltenberg je to izjavio nakon što je predstojnik njegova ureda Stian Jenssen u utorak rekao da će se Ukrajina naposljetku možda morati odreći teritorija u korist Rusije u sklopu dogovora o okončanju rata. Jenssen je kasnije rekao da mu je žao zbog te izjave.

- Njegova (Jenssenova) poruka je ista kao moja poruka, koja je i glavna poruka NATO-a, a to je da se politika NATO-a nije promijenila - mi podržavamo Ukrajinu, rekao je Stoltenberg.

NATO je na summitu prošli mjesec poručio da će Ukrajina biti pozvana u članstvo kada se "članice dogovore i ispune uvjeti" te da zemlja ima pravo sama izabrati svoj put neovisno o Rusiji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da bi, premda je ishod samita dobar, bilo idealno da je Kijev odmah dobio poziv.

Zapadni saveznici Kijeva uvježbavaju na tisuće ukrajinskih vojnika i Ukrajina jako ovisi o njihovu oružju u borbi protiv ruskih snaga koje su pokrenule invaziju u veljači 2022. godine.

 

Ukrajina izvezla 820.000 tona žitarica putem Dunava u prvoj polovini kolovoza

10:27

Ukrajina je u prvoj polovini kolovoza izvezla 820.000 metričkih tona žitarica preko svojih luka na rijeci Dunav, trenutno njezinoj glavnoj izvoznoj ruti, objavila je konzultantska kuća APK-Inform.

 

Sredstva EU-a za Rusiju i Bjelorusiju relocirana Ukrajini i Moldaviji

10:26

EU je prebacio 135 milijuna eura prvobitno namijenjenih za programe s Rusijom i Bjelorusijom prema jačanju suradnje s Ukrajinom i Moldavijom, navodi se u priopćenju objavljenom u srijedu poslijepodne.

 

Britansko ministarstvo: Ukrajinske rezerve energije izdržat će zimu unatoč vjerojatnim napadima

09:10

Ukrajinski napori za stvaranjem zaliha goriva vjerojatno će preživjeti zimu unatoč stalnim pritiscima rata, objavilo je ministarstvo obrane Velike Britanije.

Najnoviji obavještajni podaci Ministarstva obrane kažu da je Kijev učinkovito mobilizirao svoj rudarski sektor kako bi održao proizvodnju i osigurao stalnu opskrbu ugljenom koja može održavati elektrane i toplane u pogonu.

- U pričuvi također postoje znatne zalihe plina, dodaje se u izvješću ministarstva. Ukrajinska električna mreža preživjela je nemilosrdno bombardiranje napada prošle zime, zbog čega su milijuni privremeno ostali bez struje.

- Napadi će se vjerojatno nastaviti ove zime, ali Kijev ima kvalificiranu radnu snagu i stručnost potrebnu za održavanje svoje električne mreže, stoji u izvješću britanskog ministarstva.

 

Kijev: Ove godine nećemo moći koristiti F-16

08:43

Ukrajina se prestala nadati da će ove godine dobiti borbene zrakoplove F-16 američke proizvodnje, nakon što je mjesecima pritiskala zapadne saveznike da isporuče napredne zrakoplove za obranu od ruske invazije

- Očito je da nećemo moći braniti Ukrajinu ove jeseni i zime s F-16, rekao je glasnogovornik zračnih snaga Jurij Ihnat za ukrajinsku televiziju.

- Postojala je velika nada da će ovaj zrakoplov postati dio naše protuzračne obrane i zaštititi nas od raketa i terora bespilotnih letjelica iz Rusije, dodao je.

Ihnat je naglasio kako je barem postignut određeni napredak jer će ukrajinski piloti i tehničari moći započeti obuku na borbenu zrakoplovima "u bliskoj budućnosti".

Članice NATO-a Nizozemska i Danska predvode koaliciju od 11 zemalja za obuku ukrajinskih pilota na zapadnim borbenim zrakoplovima, ali obuka ne znači da će F-16 stvarno biti isporučeni.

Niti jedna država se do sada nije obvezala poslati ih Ukrajini.

Zrakoplovi iz skladišta u Nizozemskoj, Belgiji, Danskoj i Norveškoj također bi mogli biti predani kasnije.

Međutim, obećana obuka još nije organizirana.

Zračna podrška posebno nedostaje ukrajinskim snagama tijekom postojeće protuofenzive.

 

Ruski veleposlanik: Rusija i SAD imaju učinkovit kanal za razmjenu zarobljenika

07:06

Ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov izjavio je u srijedu kako Moskva i Washington imaju učinkovit kanal za razmjenu zatvorenika.

Veleposlanik Antonov je to izjavio komentirajući slučaj dvojice Amerikanaca, reportera Wall Street Journala Evana Gershkovicha Paula Whelana, koji su zatvoreni u Rusiji. Pitanje razmjene zatvorenika rješavaju ovlaštena tijela o kojima su se predsjednici dogovorili 2021., citirao je Antonov na svom službenom kanalu u aplikaciji Telegram.

"Posebni kanal se pokazao učinkovitim", rekao je govoreći o razmjenama zarobljenika ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta i ruskog pilota Konstantina Jarošenka u zamjenu za američku košarkašku zvijezdu Brittney Griner i bivšeg američkog marinca Trevora Reeda prošle godine.

 

Prvi brod iz luke Odesa prošao kroz novi ukrajinski humanitarni koridor

07:00

Prvi brod iz luke Odesa prošao kroz novi ukrajinski humanitarni koridor. Riječ je o kontejnerskom brodu njemačke tvrtke pod zastavom Hong Konga koji je u Odesi bio blokiran više od godinu i pol.

Koridor je uspostavljen nakon što je Rusija prošlog mjeseca raskinula dogovor postignut uz posredovanje UN-a o izvozu žitarica iz blokiranih ukrajinskih luka. Rusija sve brodove na putu prema ukrajinskim lukama vidi kao potencijalne prijevoznike zaliha za ukrajinsku vojsku, a u nedjelju je jedan zaustavila i pregledala.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rat-u-ukrajini-106-10959350

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.