Tri osobe poginule, a više od 10 ranjeno u napadu na zapad Ukrajine

RAT U UKRAJINI

Rusija je pokrenula niz napada na različite dijelove Ukrajine. Na udaru su gradovi na zapadu zemlje, daleko od bojišta. Meta je bio i Lavov. Ukrajinske vlasti navode da je to najveći zračni napad na tu regiju od početka ruske invazije.

 

UN: U Ukrajini ubijeno gotovo 10.000 civila

20:05

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava (OHCHR) u utorak je rekao da je od početka rata u Ukrajini evidentirana smrt gotovo 10.000 u ratu ubijenih civila.

Novo izvješće objavljeno u utorak potvrdilo je informaciju o 9444 ubijena civila i 16.940 ozlijeđenih otkako je Rusija u veljači 2022. pokrenula invaziju na Ukrajinu.

U izvješću stoji i da je dosad ubijeno 500 djece, no dodaje se da je stvaran broj poginulih vjerojatno puno veći.

OHCHR je uočio da brojke nisu potpune jer su izostali podaci iz brojnih regija, a to se posebno odnosi na gradove poput Marjupolja, Lisičanska ili Severodonecka, koje su nakon dugog razdoblja teških sukoba okupirale ruske trupe, pa je teže dobiti informacije i brojke.

Strahuje se da je i u Kijevu ubijeno Ukrajinaca više nego što pokazuje službena evidencija.

Po podacima kojima raspolaže UN velika većina ljudi, njih 7339, stradalo je u područjima Ukrajine koje je granatirala Rusija, a branila ih je ukrajinska vojska.

U regijama koje su okupirale ruske vojne snage ubijeno je 2105 ljudi.

U zaraćenim područjima Donjecka i Luhanska na istoku zemlje znatno je više žrtava s obiju strana bojišnice nego u glavnome gradu Kijevu, u središnjoj i zapadnoj Ukrajini.

UN-ovo izvješće pokazuje i da je u prvim mjesecima rata ubijeno više civila.

Po podacima UN-a u proljeće i ljeto 2023. mjesečno je smrtno stradavalo između 170 i 180 civila.

 

Putin: Vodi se politika dodavanja ulja na vatru

16:45

Ruski predsjednik Vladimir Putin iz Moskve se još jednom osvrnuo na ratna zbivanja.

- Na primjeru Ukrajine jasno vidimo kako se vodi politika dodavanja ulja na vatru. Upumpavanjem milijardi dolara u neonacistički režim, slanjem opreme, naoružanja, streljiva, slanjem vojnih savjetnika i plaćenika. Sve se čini kako bi se sukob dodatno rasplamsao i u njega uvukle druge države, rekao je.

 

Tri osobe poginule, a više od 10 ranjeno u raketiranju zapadne Ukrajine

16:38

Ruski zračni udari pogodili su u utorak dvije zapadne regije Ukrajine koje graniče s Poljskom, članicom NATO-a i drugim područjima, usmrtivši tri osobe u tvornici i ranivši više od deset, rekli su ukrajinski dužnosnici.

Lokalni mediji kažu da su napadi bili najveći zračni napad na Lavovsku regiju od ruske invazije u veljači 2022.

- Smrtni slučajevi zabilježeni su u sjeverozapadnoj regiji Volyn. Dužnosnici su rekli da je u noćnom napadu pogođeno industrijsko poduzeće u glavnom gradu regije Lutsku. Nekoliko je ljudi također hospitalizirano, rekao je guverner Yuriy Pohulyaiko.

Švedski proizvođač industrijskih ležajeva SKF priopćio je da je njegovu tvornicu u Lutsku tijekom noći pogodio projektil ubivši troje zaposlenika.

Snimka koju je objavila ukrajinska državna hitna služba prikazuje spasioce kako izvlače čovjeka iz ruševina. Reuters je uspio potvrditi lokaciju kao tvornicu SKF.

Petnaest osoba također je ranjeno u regiji Lavova, rekao je guverner Maksym Kozytskyi. Šest projektila oštetilo je desetke zgrada i dječje igralište u i oko glavnog grada regije. Kozytskyi je rekao da je najmlađa žrtva imala 10 godina.

I Volinj i Lavov graniče s Poljskom i stotinama su milja udaljeni od prve linije, gdje se ukrajinska vojska brani od ruskih trupa u gotovo 18-mjesečnom ratu.

 

RIA: Rusija prvi put kaznila Reddit zbog 'zabranjenog sadržaja'

16:34

Rusija je u utorak prvi put kaznila društveno-informativni i zabavni website Reddit jer nije izbrisao "zabranjeni sadržaj", koji po mišljenju Moskve lansira "lažne" informacije o ruskoj vojnoj kampanji u Ukrajini, izvijestila je u utorak novinska agencija RIA pozivajući se na moskovski sud. 

RIA prenosi da je sud kaznio Reddit s 2 milijuna rubalja (20.365 dolara), a iz Reddita još nisu reagirali na e-mailom poslan zahtjev za komentar.

U utorak je sud novčano kaznio i Zakladu Wikimediju, vlasnika Wikipedije, s 2 milijuna rubalja jer nije izbrisala "lažne informacije" o onome što Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini, izvijestio je Interfax.

 

Ukrajinski predsjednik ponovno u posjetu istočnom dijelu zemlje

13:19

Ukrajinski predsjednik ponovno je u posjetu istočnom dijelu zemlje, u doneckoj regiji - gdje se ovih dana vode najžešće borbe. No većeg napretka nema, a čini se da je među vojnicima zavladalo i nezadovoljstvo. Neki tvrde da teret obrane nije pravilno raspoređen te da je mnogo vojnih obveznika izbjeglo aktivno sudjelovanje u obrani zemlje.

- Ukrajina je u ratu, cijela zemlja je u ratu i to vrijedi za sve. Oni koji ne sudjeluju u borbenim operacijama, koji ne nose uniformu, moraju pomagati zemlji u obrani. Ne smiju to raditi u noćnim barovima, u klubovima, ne smiju to raditi utrkujući se u skupim automobilima po ulicama Kijeva. Moraju pomagati hrabrim ratnicima koji brane njihovu slobodu, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

 

Moskva: Ukrajinski resursi "gotovo iscrpljeni"

11:36

 Ruski ministar obrane rekao je u utorak da su resursi ukrajinske vojske "gotovo iscrpljeni", u vrijeme kada Kijev od lipnja vodi iscrpljujuću protuofenzivu kako bi ponovno preuzeo teritorije koje je okupirala Moskva.

"Vojni resursi Ukrajine gotovo su iscrpljeni", rekao je Sergej Šojgu na konferenciji o sigurnosti u Moskvi, uvjeravajući da Kijev ne postiže "nikakve rezultate" unatoč "punoj potpori" zapada.

Ustvrdio je da se vojna kampanja u Ukrajini, kako naziva rat koji je pokrenula Moskva, pokrenuta prije gotovo godinu i pol dana pokazala kao "ozbiljan test" za rusku vojsku, ali da je Rusija uspjela "značajno" povećati svoju proizvodnju oklopnih vozila.

Što se tiče zapadnog oružja isporučenog u Kijev, Šojgu je rekao da ono nije "ništa posebno" za ruske trupe.

"Spremni smo podijeliti naše procjene slabih točaka zapadne opreme", izjavio je ruski ministar, pred skupštinom međunarodnih vojnih dužnosnika.

Također je zahvalio ruskim vojnicima za koje je rekao da se bore na bojnom polju protiv "neonacizma", ponavljajući retoriku Kremlja koji tvrdi da je ofenziva u Ukrajini usmjerena na svrgavanje neonacističkog režima.

Moskovska međunarodna sigurnosna konferencija, koju je organizirala ruska vojska i održava se u utorak u blizini glavnog grada, službeno ima više od 800 gostiju iz 76 zemalja, ali ne i onih zapadnih.

 

Kim i Putin razmijenili pisma međusobne podrške

01:39

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un i ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak su razmijenili pisma obećavajući da će razviti svoje veze u onome što je Kim nazvao "dugotrajnim strateškim odnosom", objavio je državni medij Pjongjanga KCNA.

Pisma obilježavaju 78. godišnjicu oslobođenja Koreje od japanske kolonijalne vladavine 1910. - 1945., koja se također slavi kao državni praznik u Južnoj Koreji.

U svom pismu Putinu, Kim je rekao da je prijateljstvo dviju zemalja iskovano u Drugom svjetskom ratu pobjedom nad Japanom i da sada "u potpunosti pokazuju svoju nepobjedivost i moć u borbi za slamanje samovoljne prakse i hegemonije imperijalista", rekla je KCNA.

"Čvrsto sam uvjeren da će se prijateljstvo i solidarnost ... dalje razvijati u dugogodišnji strateški odnos u skladu sa zahtjevima novog doba", navodi Kim u pismu Kim.

"Dvije će zemlje uvijek izlaziti kao pobjednice, snažno podržavajući i surađujući jedna s drugom u tijeku postizanja zajedničkog cilja i cilja", dodao je Kim.

Sjedinjene Države optužile su Sjevernu Koreju za opskrbu Rusije oružjem za njezin rat u Ukrajini, uključujući topničke granate, prijenosne bacače raketa i projektile. Pjongjang i Moskva su zanijekali bilo kakve transakcije oružjem.

Prošlog mjeseca, ruski ministar obrane stajao je rame uz rame s Kimom dok su na vojnoj paradi u Pjongjangu pregledavali najnovije sjevernokorejske nuklearne rakete i jurišne bespilotne letjelice.

Putin je u svojoj poruci Kimu također obećao jačanje bilateralnih veza.

"Siguran sam da ćemo ojačati bilateralnu suradnju na svim poljima za dobrobit dvaju naroda i čvrstu stabilnost i sigurnost Korejskog poluotoka i cijele sjeveroistočne Azije", rekao je Putin, a prenosi KCNA.

Čelnici Južne Koreje, Sjedinjenih Država i Japana trebali bi razgovarati o sigurnosnoj suradnji oko Sjeverne Koreje, Ukrajine i drugim pitanjima na trilateralnom summitu 18. kolovoza u Camp Davidu.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/moskva-ukrajinski-resursi-gotovo-iscrpljeni--10956566

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.