Vojna parada u Varšavi, Poljska postaje europska kopnena sila

VOJNA PARADA

Najveća poljska vojna parada od hladnog rata održana je u utorak u Varšavi. Zemlja članica NATO-a pokazuje vojne mišiće u onome za što se vlada nada da će biti poruka kako Moskvi tako i biračima uoči izbora u listopadu.

Ruska invazija na Ukrajinu učinila je jačanje oružanih snaga prioritetom za vladajuće poljske nacionaliste Pravo i pravda (PiS), a s predizbornom kampanjom u punom jeku golemi prikaz vojne opreme pružio je priliku da poboljšaju svoje sigurnosne akreditive.

Na paradi u povodu Dana oružanih snaga, koja se održava na 103. obljetnicu pobjede Poljske nad Sovjetskim Savezom u Bitci za Varšavu, 2000 vojnika iz Poljske i drugih zemalja NATO-a marširalo je glavnim gradom uz pratnju 200 komada vojne opreme i 92 zrakoplova.

- 15. kolovoza nije samo prilika za odavanje počasti herojima pobjedničke bitke za Varšavu i zahvalnost suvremenim vojnicima za obranu naše domovine, rekao je ministar obrane Mariusz Blaszczak vojnicima i promatračima koji su se okupili u blizini rijeke Visle.

- Ovo je također savršen dan da pokažemo našu snagu, da pokažemo da smo izgradili snažne oružane snage koje će učinkovito braniti naše granice bez oklijevanja, dodao je.

 

PiS obećao udvostručiti izdvajanja za vojsku

 

PiS, koji je na vlasti od 2015., obećao je udvostručiti vojsku i ove godine potrošiti oko 4 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na obranu.

Nakon što je stigao u vojnom džipu iz kojeg je mahao vojnicima u oklopnim vozilima koji su bili duž ceste, predsjednik Andrzej Duda, saveznik PiS-a, usporedio je, kako je rekao, nedostatak izdvajanja za obranu pod prethodnom vladom s ulaganjima u nedavnim godinama.

- Posljednjih osam godina bilo je vrijeme obnove poljske vojske, rekao je. 

- Prije smo imali suprotnu situaciju, smanjenje veličine poljskih oružanih snaga, ustvrdio je.

Oporbeni zastupnici optužuju vladu da instrumentalizira vojsku za vlastitu političku korist.

- Želim vama (vojnicima)... da nikada više ne morate stvarati pozadinu za političku mržnju, napisao je Marcin Kierwinski, zastupnik iz liberalne oporbene stranke Građanska platforma (PO) na platformi društvenih medija X, ranije poznatoj kao Twitter.

 

Suvremena vojna tehnika: Abramsi, haubice, avioni F-16, HIMARS-i

 

Duda, Blaszczak i drugi kreatori politike, uključujući premijera Mateusza Morawieckog, promatrali su kako vojnici marširaju, dok su iznad njih letjeli helikopteri, uključujući Black Hawke i mlažnjake, uključujući F-16 i FA-50.

Ostala izložena oprema uključivala je tenkove M1A1 Abrams kupljene od Sjedinjenih Država, južnokorejske tenkove K2 i samohodne haubice K9 kao i raketne bacače HIMARS, sustave protuzračne obrane Patriot i borbena vozila pješaštva Borsuk poljske proizvodnje.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/vojna-parada-u-varsavi-poljska-postaje-europska-kopnena-sila-10956785

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.