Ukrajina granatirala Belgorod, u protuofenzivi oslobođeno 8 naselja

Ukrajina granatirala Belgorod, u protuofenzivi oslobođeno 8 naselja

Sedmero civila, uključujući jedno dijete, ozlijeđeno je tijekom noći u ukrajinskom granatiranju gradskog područja Valujki u ruskoj Belgorodskoj oblasti na granici s Ukrajinom.

Najteže borbe u Ukrajini vode se u regiji Zaporižje, oko grada Bahmuta i na istoku, u regiji Donecka, javljaju svjetski mediji. Ukrajinci tvrde kako su u posljednjih 24 sata ostvarili određeni napredak. Britansko ministarstvo obrane navodi kako obje strane imaju velike gubitke.

 

Ukrajina granatirala Belgorod, 7 ranjenih

08:18

- Sedmero civila, uključujući jedno dijete, ozlijeđeno je noćas u ukrajinskom granatiranju gradskog područja Valujki u ruskoj Belgorodskoj oblasti. Pet višekatnih zgrada i četiri kuće oštećene su, a jedna se zgrada zapalila, objavio je guverner Vjačeslav Gladkov na Telegramu.

Roman Starovojt, guverner Kurske oblasti, koja je sjeverno od Belgoroda te također graniči s Ukrajinom, zasebno je rekao da su ukrajinske snage tamo granatirale dva sela. Nije bilo žrtava, prema preliminarnim informacijama.

Eksplozije i napadi na ruske pogranične pokrajine događaju se gotovo svakodnevno u posljednjih nekoliko mjeseci, a ruski dužnosnici za njih optužuju ili ukrajinske snage ili proruske sabotere.

 

Ukrajina u dva tjedna oslobodila Piatikatki još sedam naselja

08:06

- Tijekom dva tjedna ofenzivnih operacija u smjerovima Berdianska i Melitopolja, oslobođeno je osam naselja, objavila je na Telegramu zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar.

Dužnosnik postavljen u Rusiji rekao je ranije da je Ukrajina ponovno zauzela Piatikatki, selo u južnoj regiji Zaporižija, i da su se tamo ukopali dok su bili pod vatrom ruskog topništva. 

 

Zelenski: Naše trupe napreduju

07:25

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je pripadnike svoje vojske na različitim točkama bojišnice, iznoseći i pojedinačna imena zapovjednika i boraca koji su se posebno istaknuli u posljednjim akcijama. Tvrdi kako su borbe posebno žestoke na području grada Avdiivke.

- Što se terorističke države tiče, njihova jedina briga sada trebala bi biti kako pripremiti svoje društvo, rusko društvo za činjenicu da će izgubiti sve i da uništavaju budućnost svoje države. Rusija će izgubiti okupirana područja, nema alternative našem oslobađanju tih dijelova. Naše trupe napreduju, položaj po položaj, korak po korak, mi napredujemo, kazao je Zelenski. 

 

'Nijedan Patriot nije uništen!'

07:20

Svi sustavi protuzračne i raketne obrane Patriot koje su SAD isporučile Ukrajini u travnju još uvijek rade, suprotno tvrdnjama Rusije, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u noćnom obraćanju.

- Oni su još uvijek ovdje, rade, svi obaraju ruske projektile. Što učinkovitije. Nijedan Patriot nije uništen!, poručio je. 

 

Rusija odbila UN-ovu pomoć, raste broj žrtava od poplave nakon probijanja brane

06:50

Rusija je odbila ponude Ujedinjenih naroda za pomoć stanovnicima pogođenim poplavama uzrokovanim probijanjem brane Kahovka na rijeci Dnjepar, priopćili su u nedjelju iz ove svjetske organizacije.

Od 6. lipnja, kad je brana oštećena i poplavljeno područje Hersona koje se nalazi pod ruskom okupacijom, broj žrtava u poplavama narastao je na 52, dok se 31 osoba smatra nestalom. Na području pod ruskom kontrolom umrlo je 35 ljudi, a na ukrajinskoj strani njih 17. Više od 11.000 ljudi je moralo napustiti svoje domove.

Iz UN-a su pozvali Rusiju da djeluje u skladu sa svojim obvezama prema međunarodnom humanitarnom pravu.

- Pomoć se ne može uskratiti ljudima kojima je potrebna, rekla je u službenom priopćenju, humanitarna koordinatorica UN-a za Ukrajinu Denise Brown.

Ukrajina je optužila Moskvu za dizanje u zrak brane iz sovjetske ere, koja se od prvih dana prošlogodišnje invazije nalazi pod ruskom kontrolom.

Skupina međunarodnih pravnih stručnjaka koji pomažu ukrajinskim tužiteljima u njihovoj istrazi smatra da je "vrlo vjerojatno urušavanje brane uzrokovao eksploziv koji su podmetnuli Rusi". S druge strane je Kremlj optužio Kijev za sabotiranje brane hidroelektrane.

Vlasti u Odesi zatvorile su nekoć popularne tamošnje crnomorske plaže, zabranivši kupanje i konzumaciju ribe i plodova mora iz neidentificiranih izvora.

- Plaže u Odesi proglašene su neprikladnima za kupanje zbog značajnog pogoršanja stanja vode... i stvarne opasnosti po zdravlje, objavila je uprava Odese putem Telegrama, aplikacije za razmjenu poruka.

Prošlotjedni testovi vode pokazali su opasne razine salmonele i drugih uzročnika zaraze, rekli su ukrajinski dužnosnici. Provedeno je i praćenje uzročnika kolere.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ukrajina-rusija-1-10850352

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.