Pritom Alex Soros nije za mogućnost povratka bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u Bijelu kuću te planira podržati demokrate na izborima 2024. godine. "Koliko god bih želio izvući novac iz politike, sve dok druga strana to radi, mi ćemo to morati učiniti", rekao je za Wall Street Journal. Soroseva neprofitna Zaklada otvorenog društva (OSF) godišnje donira oko 1,5 milijardi dolara skupinama koje podržavaju ljudska prava i pomažu u izgradnji demokracija diljem svijeta. Zaklada također dodjeljuje sredstva sveučilištima i drugim obrazovnim organizacijama. U posljednja tri desetljeća Soros je dao više od 32 milijarde dolara za obrazovanje i socijalnu pravdu.

Njegov odbor za političko djelovanje (Democracy PAC) također je podržao izborne kampanje okružnih tužitelja i drugih pravosudnih dužnosnika koji žele smanjiti zatvorske kazne i eliminirati rasnu pristranost u pravosudnom sustavu. George Soros popularna je meta desničarskih skupina i političara, kako u istočnoj Europi tako i u Sjedinjenim Državama, zbog političkog utjecaja koji je postigao svojim bogatstvom. Američki milijarder, koji je rođen u Mađarskoj, povukao je svoju zakladu iz zemlje 2018. nakon što je postala meta premijera Viktora Orbana.

Soros se obogatio 1970-ih i 1980-ih kao upravitelj hedge fonda. Jedna oklada da će britanska funta pasti 1992. donijela je njegovu fondu više od milijardu dolara dobiti. Nakon pada Berlinskog zida 1989. njegova se filantropija usredotočila na jačanje demokracija u bivšem sovjetskom bloku, a kasnije i na potporu liberalnoj demokraciji diljem svijeta.

Alex i George Soros. Foto: Reuters