Jedan mrtav i 15 ranjenih u ruskom napadu na bolnicu u Dnjipru

Jedan mrtav i 15 ranjenih u ruskom napadu na bolnicu u Dnjipru

Nove eksplozije u Rusiji. Ruske vlasti tvrde da je tijekom noći grad Krasnodar na jugu zemlje napadnut dronovima. U Bjelogorodu je dron navodno ispustio ekploziv na zgradu ruske kompanije Gazprom. U jutrošnjem napadu na bolnicu u Dnipru poginula je najmanje jedna osoba. Ukrajinske snage tvrde da su uništile rusku vojnu bazu u okupiranom Berdjansku na obali Azovskog mora.

 

EU blokirao 200 mlrd eura imovine ruske središnje banke

15:23

Europska unija blokirala je zbog ruske invazije na Ukrajinu imovinu i rezerve ruske središnje banke u vrijednosti većoj od 200 milijardi eura.

Brojka se temelji na izvješćima zemalja članica Unije dostavljenima Europskoj komisiji, rekao je glasnogovornik EK u četvrtak u Bruxellesu.

EU je blokirao imovinu ruske središnje banke u sklopu sankcija uvedenih Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Zabranjene su sve transakcije povezane s upravljanjem rezervama i imovinom ruske središnje banke, koja stoga više nema pristup svojoj imovini u središnjim bankama i privatnim institucijama u Europskoj uniji, podsjeća dpa.

 

Berlin od Kine traži da "pritisne" Moskvu da povuče trupe iz Ukrajine

13:59

Njemačka vlada je od kineskog izaslanika Li Huija zatražila da "pritisne" Rusiju da povuče svoje trupe iz Ukrajine, rekao je u petak glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Kineskog izaslanika, koji je trenutačno na jednotjednoj europskoj turneji i u petak se očekuje u Moskvi, u srijedu je u Berlinu primio državni tajnik Andreas Michaelis.

- Razmjena mišljenja o ruskome agresorskom ratu protiv Ukrajine bila je u središtu ovoga intenzivnog razgovora, rekao je glasnogovornik ministarstva Christian Wagner na konferenciji za novinare.

- Kina, kao stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, ima posebnu odgovornost i trebala bi odigrati konstruktivnu ulogu u korist mira i sigurnosti u svijetu, kazao je glasnogovornik, podsjetivši da će Berlin "podupirati Ukrajinu koliko god bude potrebno" u ratu protiv Moskve.

Dodao je i da je Njemačka od Kine zatražila da na Rusiju "izvrši pritisak kako bi Moskva odmah prekinula napade i u potpunosti se povukla iz Ukrajine".

Prema njegovim riječima "Kina treba iskoristiti svoj utjecaj na Rusiju da bi se prekinula neodgovorna ruska nuklearna retorika i spriječila bilo kakva eskalacija" sukoba.

- Državni tajnik očekuje da Kina jasno imenuje i osudi rusku agresiju te da se suzdrži od potpore toj zemlji isporukom oružja, rekao je Wagner.

Službeni Peking je istaknuo da ne osuđuje ruski napad na Ukrajinu. 

 

Jedan mrtav i 15 ranjenih u ruskom napadu na bolnicu u Dnjipru

12:29

Najmanje je jedna osoba poginula, a petnaestak je ranjeno, među kojima dvoje djece, u ruskom raketiranju bolnice u petak u Dnjipru, velikom gradu na istok Ukrajine, priopćile su vlasti.

- Raketni napad na bolnicu u Dnjipru. Jedna osoba je poginula, a petnaestak je ranjeno, napisao je predsjednik Volodimir Zelenski na Telegramu.

Objavio je video snimku na kojoj se mogu vidjeti razrušene zgrade iznad kojih se uzdiže crni dim. "Moramo pobijediti ta neljudska bića", rekao je Zelenski o ruskoj vojsci.

Guverner oblasti Serhij Lisak rekao je da su ranjena dva dječaka, trogodišnjak i šestogodišnjak.

- Spašavanje ranjenika se nastavlja, dodao je na Telegramu taj dužnosnik, rekavši da je napad prouzročio požar u dvjema zgradama. Vatra je uništila 500 četvornih metara. Vatrogasci se bore s vatrom, rekao je.

Ukrajinski kanali na Telegramu objavili su snimke spasilačkih ekipa koje pomažu osobama na čijem su licu tragovi krvi, da izađu iz bolnice kroz hodnike pune šute.

 

Ukrajina: Rusija raketirala bolnicu u Dnjipru

11:30

Rusija je u petak raketirala bolnicu u istočnom ukrajinskom gradu Dnjipru, objavio je regionalni guverner Serhij Lisak.

Ukrajinski mediji pišu kako ima žrtava.

Ranije danas, Ukrajina je objavila da je oborila oko 10 raketa i 20 dronova koje je Rusija lansirala tijekom noći na Kijev, Dnjipro i istočne regije.

Ured predsjednika Volodimira Zelenskog priopćio je da je u okolici Harkiva izbio požar nakon što je dva puta pogođeno skladište nafte.

Rusija je ovaj mjesec pojačala zračne napade na Ukrajinu, većinom gađajući logističke i infrastrukturne ciljeve uoči očekivane ukrajinske protuofenzive, piše agencija Reuters.

Ukrajinske zračne snage tvrde da su oborile 10 raketa ispaljenih s Kaspijskog jezera, 23 drona Šahed iranske proizvodnje i dva izvidna drona.

Ukupno je, objavili su Ukrajinci, lansirano 17 raketa i 31 dronova, u napadu koji je počeo u četvrtak u 22 sata po lokalnom vremenu te je trajao do 5 ujutro u petak.

Rusija je pak u petak objavila da je Ukrajina gađala dvije regije u južnom dijelu Rusije raketama i dronovima.

Na ruskim i ukrajinskim internetskim kanalima šire se snimke eksplozije u Krasnodaru, ruskom gradu istočno od Krima, udaljenom nekoliko stotina kilometara od prve linije bojišnice.

 

Putinov saveznik kaže da bi rat u Ukrajini mogao trajati desetljećima

08:52

Glavni saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao je da bi rat u Ukrajini mogao trajati desetljećima, s dugim razdobljima borbi isprekidanih primirjima, izvijestila je u četvrtak ruska novinska agencija RIA.

Po agenciji, bivši predsjednik Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjedavajućeg moćnog Putinovog Vijeća sigurnosti, govorio je tijekom posjeta Vijetnamu.

Medvedev često daje oštre komentare, a prošli je mjesec opisao ukrajinske vlasti kao zarazu.

- Ovaj sukob će trajati jako dugo, najvjerojatnije desetljećima, rekao je Medvedev, a prenosi RIA. Sve dok postoji takva vlast, bit će, recimo, tri godine primirja, dvije godine sukoba i sve će se ponoviti, nastavio je, ponovivši tvrdnju Moskve da je Ukrajina nacistička država.

U siječnju je Medvedev rekao da bi, ako Rusija bude poražena, to moglo izazvati nuklearni rat

 

Scholz spreman na razgovor s Putinom kada "za to dođe vrijeme"

08:21

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u petak da je spreman na razgovor o Ukrajini s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom "kada za to dođe vrijeme".

- Prošlo je dosta vremena od mog posljednjeg telefonskog razgovora. Ali kad dođe vrijeme, namjeravam ponovno razgovarati s Putinom, rekao je Scholz u intervjuu koji je objavio dnevnik Koelner Stadt-Anzeiger.

Što se tiče rješenja sukoba, "Rusija mora shvatiti da ne može biti riječ o zamrzavanju neke vrste hladnog mira, po kojem bi sadašnja linija bojišnice postala nova granica između Rusije i Ukrajine. To bi samo dalo legitimitet Putinovom zločinačkom poduhvatu", naglasio je Olaf Scholz koji je zadnji put s Putinom razgovarao u prosincu.

- Naprotiv, moramo postići pošten mir, a uvjet za to je povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, nakon što je invazija započela u veljači 2022., dodao je.

No, izričito je odbio reći bi li to povlačenje trebalo obuhvatiti i Krim koji je okupiran od 2014. Njemački kancelar ocijenio je da je na Ukrajini da točno definira što želi.

Olaf Scholz i Vladimir Putin posljednji su put razgovarali u prosincu 2022., sat vremena telefonom.

Šef njemačke vlade tada je po tko zna koji put pozivao, ali bezuspješno, šefa ruske države da povuče svoje trupe iz Ukrajine, dok je Vladimir Putin optuživao zapad da vodi destruktivnu politiku.

Od tada su bilateralni odnosi na najnižoj razini.

 

Rusija signalizira kraj crnomorskog sporazuma o žitu ako se ne ispune zahtjevi

07:17

Rusija je u četvrtak signalizirala da, ako se ne ispune zahtjevi za poboljšanjem njezinog izvoza žitarica i gnojiva, neće produljiti sporazum nakon 17. srpnja koji dopušta siguran ratni izvoz istih proizvoda iz luka tri ukrajinska crnomorska područja.

Istu prijetnju i zahtjeve Rusija je uputila i u ožujku, da bi se prošlog tjedna složila obnoviti na 60 dana crnomorski izvozni pakt - sklopljen uz posredovanje UN-a i Turske prošlog srpnja s Rusijom i Ukrajinom kako bi se pokušala ublažiti globalna kriza pogoršana invazijom Moskve na Ukrajinu u veljači 2022.

Rusija je od ožujka dala prioritet dvama specifičnim zahtjevima - ponovno pokretanje cjevovoda za transport ruskog amonijaka do ukrajinske crnomorske luke Pivdennyi za izvoz na globalna tržišta, i ponovno povezivanje ruske poljoprivredne banke, poznate kao Rosselkhozbank s međunarodnom platnom mrežom SWIFT.

 

EU produljuje suspenziju carina za Ukrajinu

07:16

Europska unija dogovorila je u četvrtak da će suspendirati ograničenja uvoza iz Ukrajine na daljnjih godinu dana nakon odbijanja zabrane uvoza koju su uvele neke zemlje EU-a usred prosvjeda poljoprivrednika zbog niskih cijena.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je EU-u na produženju i obećao da će raditi na ispunjavanju standarda Unije potrebnih za osiguranje članstva u bloku od 27 zemalja.

Vijeće EU-a, skupina vlada EU-a, objavilo je u tweetu da su se ministri EU-a odgovorni za trgovinu složili s produženjem na sastanku u četvrtak.

Europska unija ukinula je carine i druga ograničenja za prvih 12 mjeseci u lipnju 2022.

Obustava svih carina dovela je do pritužbi poljoprivrednih grupa, što je kulminiralo kada su Poljska i Mađarska u travnju zabranile uvoz nekih žitarica iz Ukrajine. Te su zemlje postale tranzitne rute za ukrajinsko žito koje se nije moglo izvoziti kroz crnomorske luke.

I prije ruske invazije, Ukrajina je imala koristi od ukidanja velike većine carina EU-a, u nekim slučajevima s prijelaznim razdobljima, prema sporazumu o slobodnoj trgovini između EU-a i Ukrajine koji se primjenjuje od 2016.

No, do 2022. EU je zadržala minimalne cijene za voće i povrće te carine i kvote za druge osjetljive poljoprivredne proizvode, poput mesa, mliječnih proizvoda, šećera i nekih žitarica.

Pet susjednih zemalja - Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunjska i Slovačka - zabranit će domaću prodaju određenih žitarica iz Ukrajine, dok će dopustiti njihov tranzit za izvoz na druga mjesta.

 

Ukrajina želi avione F-16: Kako se razvija koalicija za obuku pilota?

07:12

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo je zatražio da se njegovoj zemlji isporuče zapadni zrakoplovi F-16, rekavši da će ti avioni s ukrajinskim pilotima biti jasan znak međunarodne zajednice da će ruska invazija završiti porazom.

Već je ranije obećao da će F-16, koje bi mogao dobiti od zapada, koristiti samo za obranu zemlje, a ne za napade na ruski teritorij.

Ideja je dobila velik poticaj prošli tjedan kad je američki predsjednik Joe Biden rekao čelnicima G7 da Washington podržava zajedničke savezničke programe obuke za ukrajinske pilote na lovcima F-16.

Ali američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da nema konačne odluke o slanju zrakoplova iz Washingtona.

Svaka koalicija donatora F-16, zrakoplova koji proizvodi američka tvrtka Lockheed-Martin, vjerojatno bi se oslanjala na potporu Sjedinjenih Država, daleko najvećeg korisnika ovih aviona.

Američki dužnosnici procijenili su da će biti potrebno najmanje 18 mjeseci za obuku i isporuku F-16.

Njemački kancelar Olaf Scholz, također govoreći na samitu G7 u Hirošimi, rekao je da je obećanje o obuci poruka: "Rusija ne može računati na pobjedu ako se kladi na dugi rat."

U srijedu je norveški ministar obrane rekao da njegova zemlja podupire zajedničke programe obuke, ali tek treba donijeti odluku o zrakoplovima.

Nizozemski ministar obrane ponudio je sličnu potporu.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u utorak da obuka ukrajinskih pilota neće učiniti NATO stranom u sukobu.

Rusi misle drugačije


Prebacivanje zrakoplova F-16 u Ukrajinu pokrenulo bi pitanje uloge NATO-a u sukobu, rekli su u ponedjeljak visoki ruski diplomati.

- U Ukrajini ne postoji infrastruktura za rad F-16, a nema ni potrebnog broja pilota i osoblja za održavanje, rekao je ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.

Zapadne vlade su ionako oprezne u slanju bilo kakve vojnu opremu kojom bi se moglo udariti duboko u ruski teritorij i dati Moskvi povoda za širenje rata.

 

Kijev izvještava o povećanoj opasnosti od raketnih napada

07:07

Rusi su od prošlog listopada pokrenuli stotine raketnih napada na ciljeve diljem Ukrajine, nastojeći uništiti kritičnu infrastrukturu i druge ciljeve. Posljednjih tjedana Ukrajina je rekla da je onesposobila većinu projektila.

- Povećana opasnost od projektila! Protuzračna obrana radi u regiji, objavila je kijevska regionalna vojna uprava u poruci na Telegramu.

Detalji o mogućoj šteti još nema.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/kijev-izvjestava-o-povecanoj-opasnosti-od-raketnih-napada-10797442

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.