Rusi opet napali Kijev, Wagner počeo povlačenje iz Bahmuta

RAT U UKRAJINI

Kijevska vojna uprava priopćila je u četvrtak da je protuzračna obrana glavnog grada u cijelosti odbila još jedan "masovni" napad ruskih bespilotnih letjelica, "dvanaesti" u svibnju. Tijekom noći zračna uzbuna oglasila se i u drugim gradovima, u Harkivu, na istoku i u Černjivcima na zapadu, rekle su vlasti.

 

Potpisan dokument o raspoređivanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji

11:05

Ministri obrane Rusije i Bjelorusije potpisali su danas dokument o raspoređivanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju Bjelorusije, objavila je ruska državna novinska agencija TASS.

Moskva će zadržati kontrolu nad oružjem i svim odlukama o uporabi, citirao je TASS ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua.

 

Prigožin: Wagner počeo povlačenje iz Bahmuta

09:44

Ruska plaćenička skupina Wagner počela je povlačiti svoje snage iz ukrajinskog grada Bahmuta i tamošnje položaje predavati regularnim ruskim trupama, rekao je njezin osnivač Evgenij Prigožin u videu objavljenom u četvrtak.

- Povlačimo jedinice iz Bahmuta. Od danas u pet ujutro, 25. svibnja, do 1. lipnja, većina jedinica će se rasporediti u pozadinske kampove. Predajemo naše položaje vojsci, rekao je.

Video je na Telegramu objavila njegova tiskovna služba, a prikazuje Prigožina odjevenog u ratnu opremu kako stoji pored u ratu oštećenog stambenog bloka.

Prigožin je u subotu objavio zauzimanje Bahmuta nakon najduže i najkrvavije bitke u ratu.

U najnovijem videu Prigožin, koji je više puta javno kritizirao visoke ruske obrambene dužnosnike, rekao je da će njegove snage biti spremne vratiti se u Bahmut ako regularna vojska ne bude mogla kontrolirati situaciju.

 

Napadnuta desna strana rijeke Herson

08:12

Ruske snage, čini se, nakon kratkog pregrupiranja, opet pokreću nove napade. Ovaj put meta je Herson. 

- Desna strana rijeke Herson opet je napadnuta, i ponovno su ciljevi bili civilni. Prema prvim podacima, jedna je žena poginula. Oštećene su i zgrade gradske uprave, škole i dom kulture, objavio je glasnogovornik regionalne uprave Hersona Oleksandr Tolokonnikov.

Hersonska regija mjesto je čestih okršaja. U posljednja 24 sata ruska vojska izvela je čak 64 napada, topničkih i zračnih.

 

Zelenski: Ruski teror napokon će biti biti zaustavljen

08:08

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uvjeren je da je rat za slobodu na prekretnici. Dobre vijesti stižu za svih strana, kopnena vojska dobiva sve više tenkova, zrakoplovi F-16 uskoro stižu, a ukrajinski piloti već se tjednima obučavaju u prijateljskim zemljama. 

- Dolazak prvog zrakoplova F-16 u Ukrajinu bit će najsnažniji signal međunarodne zajednice Rusiji da je gubitnik na svjetskoj pozornici jer je počela ovu agresiju. Svakoga dana sve je je slabija i izoliranija. To će biti poruka - ruski teror napokon će biti zaustavljen, poručio je Zelenski.

 

Njemačka obnavlja zalihe oružja

08:01

Njemačka će kupiti 18 tenkova Leopard 2 i 12 samohodnih haubica kako bi obnovila zalihe nakon slanja oružja u Ukrajinu. Narudžbe će ukupno stajati više od 716 milijuna eura.

Njemačka je Ukrajini poslala 18 tenkova Leopard 2 otkad je počela ruska invazija te je objavila da namjerava što je prije moguće obnoviti vlastite zalihe.

 

Ukrajinci tvrde da su odbil napad dronovima na Kijev

07:00

Kijevska vojna uprava priopćila je u četvrtak da je protuzračna obrana glavnog grada u cijelosti odbila još jedan "masovni" napad ruskih bespilotnih letjelica, "dvanaesti" u svibnju. 

- Rusija je "ponovno napala Kijev iz zraka. Po prvim podacima", bespilotne letjelice tipa Šahid sudjelovale su u ovom masovnom napadu. Anđeli čuvari Ukrajine nisu dali priliku agresoru. Sve zračne mete koje su letjele prema Kijevu srušila je naša protuzračna obrana, napisao je na Telegramu čelnik civilne i vojne uprave Kijeva Serhij Popko, dodajući da je zračna uzbuna u gradu trajala više od tri sata.


Sličan napad na grad dogodio se prije četiri dana, podsjetio je Popko koji je nabrojio dvanaest ofenziva na grad u svibnju. Tijekom noći zračna uzbuna oglasila se i u drugim gradovima, pa tako u Harkivu, na istoku i u Černjivcima na zapadu, rekle su vlasti.

 

Rusi u Bahmutu opkoljeni sa svih strana?

06:55

Na pitanje koje muči sve svjetske vojne stratege, ali i javnost i dalje nema pravog odgovora - je li Bahmut pao u ruske ruke ili je ruska vojska u gradu opkoljena sa svih strana ukrajinskim snagama? Ako je vjerovati Kijevu, ovaj je drugi scenarij realan i stvaran, jer oko grada, koji je u kotlini, nalaze se brojne ukrajinske snage.

- Imamo konkretni plan za oslobađanje svakog centimetra okupiranog teritorija. Nema više borbi u gradu, opkolili smo ih i sada mi kontroliramo situaciju. Kada krenemo, sve ćemo ih uništiti, tvrdi ukrajinski komandos.

 

Prigožin: Stvorili smo čudovište

06:50

Wagnerovci, koji su i osvojili grad za rusko ministarstvo obrane i Kremlj, uskoro napuštaju to krvavo bojište. Njihov šef priznaje da su im gubici bili golemi, borba za ovaj ruski trofej stajala je života više od deset tisuća ruskih plaćenika. No kako kaže Prigožin, nisu važne žrtve, nego to što su stvorili čudovište.

- Na početku specijalne operacije Ukrajina je imala 500 tenkova, sada ih ima 5000. U početku su imali jedva 20.000 sposobnih vojnika, a sada imaju više od pola milijuna motiviranih obučenih vojnika. Koga smo to demilitarizirali? Čini se da smo samo uspjeli stvoriti novog, jakog i dobro opremljenog neprijatelja u susjedstvu, rekao je.

Rusija, barem onaj dio koji graniči s Ukrajinom - u velikim je problemima. Nedavni napadi na vojne objekte u Belgorodskoj regiji izazvali su paničnu reakciju među stanovnicima. Čini se da Kijev rat prenosi u rusko dvorište.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/napadi-na-vise-gradova-ukrajinci-tvrde-da-su-odbili-napad-dronovima-i-na-kijev-10795407

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.