Novi napadi na Belgorod, u Rusiju upala skupina sa samo jednim ciljem

Novi napadi na Belgorod, u Rusiju upala skupina sa samo jednim ciljem

Rusi su potvrdili da su suočeni s mnogim diverzantskim upadima iz Ukrajine na ruski teritorij, u pograničnoj Belgorodskoj regiji. Iza tih napada stoje takozvani ruski partizani, dvije skupine koje se protive Putinovu režimu. Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je porazilo napadače, pri čemu ih je više od 70 ubijeno. Moskva je potvrdila da je Belgorod napadan i dronovima tijekom noći. 

Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine obavijestio je da su borbe u okolici Bahmuta prvi put od prosinca prošle godine počele jenjavati. Pretpostavlja se da su ovakve vijesti posljedica napredovanja Wagnera unutar grada, prenosi ISW.

 

'U Rusiju upala šarolika skupina koja ima samo jedan cilj'

11:14

Kod Bahmuta i u obližnjoj Mariivki zabilježeni su deseci zračnih i raketnih napada u posljednja 24 sata. Čelnik Wagnera Jevgenij Prigožin - najavio je da sutra počinju s povlačenjem te da bi ih trebala zamijeniti ruska vojska. Poručuje da ona nije sposobna nositi se sa stanjem u belgorodskoj regiji koja graniči s Ukrajinom i u kojoj borbe traju od početka tjedna. 

Analitičari smatraju da je u Rusiju upala šarolika skupina koja ima samo jedan cilj.

- Ima liberala i anarhista, sve do neonacista. I svi oni imaju razlog zašto žele vidjeti pad ruskog režima. Moramo shvatiti da to nisu neovisne snage, to su ruski dobrovoljci. Njih kontrolira ukrajinska vojna obavještajna služba. Oslanjaju se na Ukrajince za oružje i potporu. Oni prihvaćaju biti dijelom ukrajinskih ratnih napora jednostavno zato što vjeruju da ruski poraz u Ukrajini ubrzava pad režima u Moskvi. Mislim da ih upravo to okuplja. Svi oni žele vidjeti pad Putinova režima, tvrdi vojni analitičar Mark Galeotti

 

Rusija: Napadi dronovima na Belgorod

10:38

- Noć nije bila baš mirna. Bilo je mnogo napada dronovima. Protuzračna obrana pobrinula se za veliki dio njih, objavio je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov na Telegramu.

Rekao je da su u napadima oštećena vozila, kuće i javne zgrade u tom području, ali da nema žrtava. Moskva je objavila da je u ponedjeljak ukrajinska diverzantska skupina upala na teritorij Belgorodske oblasti, a u utorak je ministarstvo obrane priopćilo da je skupina eliminirana.

Radi se o najvećem upadu na ruski teritorij od početka invazije u veljači prošle godine. Kremlj je napad na graničnu rusku regiju Belgorod u utorak predstavio kao dokaz potrebe nastavka rata protiv Ukrajine.

 

Obavještajni izvještaj MO Ujedinjenog Kraljevstva

10:09

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva svoj redoviti dnevni izvještaj o situaciji na bojnom polju u Ukrajini, posvećuje problemu nediscipline, dezertiranja i izostanka bez dozvole u Ruskoj vojsci.

- Kredibilna istraživanja neovisnih ruskih novinara upućuju na to kako su ruski vojni sudovi u periodu između siječnja i svibnja 2023., rješavala 1053 slučaja vojnog osoblja koje je bilo uhvaćeno u odsustvu s dužnosti (AWOL). Ovaj broj u prvoj polovici 2023., nadmašuje broj isith slučajeva za cijelu 2022. godinu, izvjestili su.

Naglašavaju da je manjak discipline već duži vremenski period velik problem vojnih snaga Ruske Federacije.

Tvrde kako je ovaj val neposlušnosti rezultat nezadovoljstva zbog djelomične mobilizacije stanovništva i pozivanja rezervista u listopadu 2022. godine.

- Podaci iz sudskih registara sugeriraju kako većina je većina osuđenih kažnjena "suspendiranim presudama", što znači da ih vojska može poslati na područje "specijalne vojne operacije". Ruski napori koji se odnose na poboljšanje discipline fokusirani su na pravljenje primjera od onih koji su okrivljeni i osuđeni. Također, promovira se i "patriotska revnost". Problem ovakvog pristupa je činjenica da ne rješavaju korjenite probleme koji uzrokuju ovakvo ponašanje, zaključili su u ministarstvu.

 

SAD sljedeći tjedan započinje obuku Ukrajinaca na tenku M1 Abrams

10:05

Glasnogovornik Pentagona brigadni general Patrick S. Ryder izvjestio je kako SAD idući tjedan započinje obuku Ukrajinaca na tenkovima M1 Abrams, prenosi NEXTA.

 

Prigožin napao Šojgua, zaziva povratak generala Surovikina

07:58

Vlasnik plaćeničke vojne skupine "Wagner" Jevgenij Prigožin objavio je intervju u kojemu je ustvrdio da postoji rizik od poraza u ratu u Ukrajini te je ponudio svoj plan za njegovu prevenciju, prenosi NEXTA. Pozvao je na reformu ruske vojske po uzoru na  "Wagner".

- Ruska vojska na čelu s ministrom Sergejom Šojguom degradiranih je kapaciteta, ponajprije radi sustava "ulizivanja" i uspješne reforme ukrajinske vojske, zbog toga možemo izgubiti i Rusiju, ustvrdio je. 

Prema Prigožinovim tvrdnjama, situacija se može spasiti promjenom vodstva Ministarstva obrane Rusije. Predložio je da se njegovim prijateljima iz "Wagnera" dodijele pozicije unutar ministarstva. Slušam Putina, ali Šojgu mora biti smijenjen, dodao je. 

Prigožin dodaje da zapovjednik glavnog stožera oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov, također mora biti smijenjen. Za njegova novog-starog nasljednika predložio je bivšeg zapovjednika Združenih grupa ruskih vojnih snaga, generala Sergeja Surovikina. Podsjetimo, za vrijeme njegova zapovijedanja, Rusija je izgubila kontrolu nad Hersonom. 

Vlasnik "Wagnera" predviđa da će rat u Ukrajini rezultirati stotinama tisuća mrtvih. Pozvao je na uvođenje izvanrednog stanja u Rusiji te povratak smrtne kazne. Zaziva i novi val mobilizacije te transformaciju gospodarstva iz civilnog u vojno. Nekoliko godina živjeli bismo kao u Sjevernoj Koreji, rekao je.

Istodobno, Prigožin je protiv upotrebe nuklearnog oružja protiv Ukrajine, takav potez usporedio je s "potezanjem sjekire na susjeda koji te je udario u lice".

 

Legija 'Sloboda Rusije' poslala poruku Putinu

07:41

Snimke antikremaljskog ruskog dobrovoljačkog korpusa prikazuju njegove borce u oklopnim vozilima na samom graničnom prijelazu Graijvoron, koji dijeli Ukrajinu od Rusije. Oni, i još jedna ruska milicija - Legija Sloboda za Rusiju, objema je sjedište u Ukrajini, tvrde da su "potpuno oslobodili" pogranični grad Kozinku - djelujući unutar Rusije kako bi svrgnuli ruskog predsjednika Vladimira Putina.

- To nije poruka Kremlju, Putinu. Imamo samo jednu poruku za Putina: potpiši kapitulaciju i odustani. Dobit ćeš komotan prostor na Haškom sudu. Poruka je upućena ruskom narodu kako bi progledali i vidjeli postojanje nove sile, koja ima više od balona na vrpci - silu s oružjem u rukama, spremnu boriti se za prava ruskog naroda, izjavio je Aleksej Baranovski, glasnogovornik političkog krila Legije Sloboda za Rusiju".

Pobunjenici protiv Kremlja tvrde da nastavljaju s "oslobađanjem" regije Belgorod, da im se ruske oružane snage "ne mogu suprotstaviti" te kako stvaraju "demilitariziranu zonu na granici s Ruskom Federacijom iz koje se neće moći napadati Ukrajina."

 

Medvedev prijeti 'nuklearnom apokalipsom'

07:30

Član moćnog Vijeća sigurnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Medvedev upozorava da sve razornije oružje koje Zapad isporučuje Ukrajini, povećava rizik od "nuklearne apokalipse".

- Što se tiče tog ološa - ne mogu ih drukčije nazvati - mogu se različito okarakterizirati. Pitanje je što s njima? Moraju se istrijebiti kao štakori, čak ni ne zarobiti, izjavio je govoreći o pobunjenicima protiv Kremlja koji provode operacije "oslobađanja" regije Belgorod.

 

State Department o korištenju američkog oružja u Rusiji

07:17

Glasnogovornik State Departmenta Mathew Miller, rekao je kako je dobio više izvještaja o tome da je "oružje koje su poslale Sjedinjene Američke Države, korišteno u napadu na teritorij Rusije", prenosi NEXTA.

- Mogu reći da sam trenutačno skeptičan prema istinitosti tih tvrdnji, dodao je.

Naime, New York Times objavio je da slike i videozapisi na Telegramu sugeriraju da su proukrajinski borci upotrijebili najmanje tri oklopna vozila američke proizvodnje tijekom upada u Rusiju. Riječ je o vozilima koja su poznata kao MRAP te su otporna na mine i služe za zaštitu od zasjeda.

MRAP-ovi su izvorno napravljeni za američke snage u Iraku i Afganistanu, a SAD je poslao nekoliko stotina takvih vozila ukrajinskoj vojsci. Prema nekim videozapisima, čini se da su se partizani u upadu koristili modelom International MaxxPros.

 

Ruska strana potvrdila upade partizana u Belgorod

07:00

Rusi su potvrdili da su suočeni s mnogim diverzantskim upadima iz Ukrajine na ruski teritorij, u pograničnoj Belgorodskoj regiji. Iza tih napada stoje takozvani ruski partizani, dvije skupine koje se protive Putinovu režimu. Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je porazilo napadače, pri čemu ih je više od 70 ubijeno.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.