Šiljeg: Ukrajinci su u situaciji da biraju glavni udar, gdje, kada i kako

Šiljeg: Ukrajinci su u situaciji da biraju glavni udar, gdje, kada i kako

Ako postoje dvojbe kada počinje ukrajinska protuofenziva, posve je jasno da je nova faza razornog raketnog obračuna i rata između Kijeva i Kremlja već počela. Naime, potvrđeno je da se Ukrajinci koriste dalekometnim britanskim projektilima "Storm Shadow" koji mogu gađati ciljeve diljem okupiranog Krima. Istodobno, ruske su postrojbe započele razorne udare na Kijev i ostale ukrajinske gradove krstarećim projektilima s Kaspijskog mora, a upotrebljeni su i strateški bombarderi. O ovoj i drugima temama za Studio 4 govorio je umirovljeni general Željko Šiljeg.

Umirovljeni general Željko Šiljeg govorio je o vrstama prijetnji kojima je Ukrajina izložena od početka rata. Posebno je istaknuo rusku taktiku koja se temelji na djelovanju s mora, iz izraka i sa zemlje. Tako ruske snage raketnim napadima uništavaju infrastrukturu, ali to im ne omogućuje napredovanje na ostalim dijelovima fronta.

- Mislim da bi se trebali vratiti na početak jer ne možemo izjednačavati situaciju s ukrajinske i ruske strane. Ukrajina je pod neprekidnim djelovanjem topničkim i raketnim sa zemlje, iz zraka i mora od veljače prošle godine, rekao je.

- U jednoj od prethodnih emisija rekao sam da kad dođe do zastoja, koji se dogodio u Donbasu gdje su ruske snage odbačene, tada dolazi do utrke u pripremi, tko se bolje pripremi u tom zastoju, njegove šanse za pobjedu su veće, nastavio je.

Šiljeg je također pretpostavio da su masovna raketiranja odraz ruske nemoći i želje za osvetom.

- Ova raketiranja u posljednjih nekoliko dana odnose se na nemoć i očaj snaga Ruske Federacije da svoje ciljeve izvrše odnosno da zauzmu ono što su planirali, dodao je.

 

Bitka za Bahmut, taktika potkove, prodor po bokovima

 

Šiljeg je naglasio da se cijeli narativ oko bitke za Bahmut poprilično promijenio u 11 mjeseci koliko traju borbe za ovaj gradić na istoku Ukrajine.

- Pa čak ni taj mali gradić Bahmut, koji sam spominjao prije dva i pol mjeseca, tada smo pričali da je pitanje dana kada će pasti, međutim Bahmut još nije pao, bez obzira da li ga Ukrajinci taktički, organizirano napuste. Oni troše, navlače i vezuju dio oružanih snaga za ono što planiraju ubuduće, zaključio je.

Osvrnuo se i na činjenicu da su američki, ukrajinski i ruski izvori složni u tome da dolazi do povlačenja ruskih snaga sa sjeverne i južne strane grada.

- Rusi su upali u potkovu, odnosno pripremili su im potkovu, koju su tukli 11 mjeseci najelitnijim postrojbama. Nije samo udar u čelo moguć, nego obilazak i manvevar koji se sada događa na sjeveru i jugu Bahmuta. Ukrajinci su prešli u određeni protunapad, ali samo na tom dijelu, rekao je.

 

'Stormshadow' projektili, nove mete i ruski napadi

 

U emisji se otvorilo pitanje o mogućem ukrajinskom napadu po dubini. Ponajprije jer je Ukrajina od Ujedinjenog Kraljevstva dobila projektile "Stormshadow", kojima teoretski može dosegnuti i Kerčki most. Francuska je također najavila slanje svoje verzije ovog projektila - Scalp.

Šiljeg je govorio i o ruskoj tehnici kada su u pitanju raketni napadi. Osvrnuo se na špekulacije o dometu ukrajinskih projektila i načinima na koje se mogu koristiti.

- Snage Ruske Federacije do sada su tukle projektilima Kalibr s mora. Iskandere ispaljuju s kopna, a kinžale ispaljuju avioni Mig-31 i strateški bombarderi, rekao je.

- Projektili koje su ukrajinci dobili, moguće je da imaju domet 500 kilometara, međutim oni su dobili export verziju s dometom od 300 kilometara jer ih na to obavezuju međunarodni sporazumi. Pitanje je ako se ispaljuju iz zraka, koliko je moguće povećati domet projektila, pita se.

 

PZO nad Kijevom, sustav Patriot, stvarna šteta

 

Nastavak razgovora vodio se u kontekstu događaja nad Kijevom u noći kada su ruske snage lansirale veliki raketni napad na Kijev. Ukrajinci su tvrdili da su oborili sve projektile koje su Rusi lansirali, među njima i moderni hipersonični projektil Kinžal. Rusi su s druge strane tvrdili da su uništili kompletni američki sustav protuzračne obrane "Patriot PAC-3".

- Informacije u službenim medijima kasne. Radi se o tome da su Ukrajinci oborili sve projektile nad Kijevom, ali vi ne možete kontrolirati krhotine od tih projektila. S jedne strane radi se o propagandi da su Patrioti uništeni, oštećen je jedan dio zbog krhotina, ali on je već popravljen, zaključio je Šiljeg.

Gost se dotaknuo i špekulacija da ruska vojska koristi sve više modernog naoružanja u Ukrajini te je govorio o kvaliteti tehnike i naoružanja.

- Nije tema za šalu. Ali Rusi se šale sami sa sobom. Na paradi 9. svibnja pokazali su jedan tenk T-34 jer su sve ostale "testirali", nastavio je.

- Ruska vojna tehnika pokazala je potpunu inferiornost prema zapadnoj, a ovi raketni udari udari su iz nemoći i osvete, zaključio je.

 

Gubici, prognoza početka ofenzive, sankcije

 

Šiljeg je posebno istaknuo da, kada se radi o brojevima, rat uvijek favorizira branitelja. Dao je procjene o količini mrtvih ruskih vojnika i o količini onih koji su izbačeni iz stroja.

- Znamo da su približno, ruske snage izgubile 200.000 vojnika samo iz regularne vojske. Bliže 300.000 nego 200.000 zajedno s vagnerovcima, specijalnim snagama i mobiliziranima s Krima i Donbasa, ustvrdio je.

- Ukrajinci imaju višestruko manje gubitke, nastavio je.

General je naglasio da u idućoj protuofenzivi Ukrajinci imaju inicijativu jer mogu birati vrijeme, mjesto i način napada, a Rusi u ovom trenutku nemaju taj luksuz.

- Nova faza je započela kada je obranjen Kijev. Postoje zapovjednici generali i ratni mislioci. Postoje oni koji planiraju i oni koji izvršavaju. Ukrajinci su se od obrane Kijeva na dalje pripremali i organizirali, a pitanje je dana, a moguće i mjeseca gdje, kada i kako, zaključio je.

- Oni su u situaciji da biraju glavni udar, dodao je.

Za kraj, Šiljeg se osvrnuo i na nagađanja da sankcije koje su nametnute Rusiji nisu ostvarile željeni učinak. Objasnio je kako sankcije funkcioniraju te dao uvid u stanje ruske ekonomije.

- Sankcije nisu eksplozija, nego erozija. One djeluju erozivno na cijelo društvo. Ne znam odakle informacije da ne djeluju. Prva 4 mjeseca je dostignut planirani deficit za cijelu 2023. godinu u Rusiji. Devalvirana je rublja, za vojsku je povećano izdvajanje 290% u odnosu na 2021., rekao je.

- Dio ušteđevine građana oduzima se da bi se financirao rat protiv Ukrajine, prema tome, tek će naknadno metastazirati sankcije koje djeluju na Rusiju, zaključio je.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/siljeg--10784424

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.