Summit G7 u Hirošimi počeo polaganjem vijenaca

G7

Čelnici skupine G7 položili su vijence u japanskome gradu Hirošimi u petak, gotovo 78 godina nakon napada nuklearnom bombom, na početku summita na kojem se očekuje uvođenje novih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otputovat će u nedjelju u Japan kako bi se pridružio čelnicima naprednih svjetskih demokracija na njihovu summitu u Hirošimi, rekao je izvor iz Europske unije.

Čelnici skupine G7 položili su vijence u japanskome gradu Hirošimi u petak, gotovo 78 godina nakon napada nuklearnom bombom, na početku summita na kojem se očekuje uvođenje novih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Naslijeđe Hirošime kao prvog mjesta napadnutog nuklearnim oružjem ima dodatnu važnost kao upozorenje nakon ruske invazije na Ukrajinu i govora predsjednika Vladimira Putina o njegovoj spremnosti da upotrijebi nuklearno oružje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otputovat će u nedjelju u Japan kako bi se pridružio čelnicima naprednih svjetskih demokracija na njihovu summitu u Hirošimi, rekao je izvor iz Europske unije.

Već je bilo najavljeno da će čelnici G7 objaviti nove sankcije protiv Rusije.

Britanija je već na početku sastanka u petak objavila nove sankcije protiv ruske rudarske industrije, prije svega odnose se na uvoz aluminija, dijamanata i bakra, kako bi smanjila kapacitete Moskve da financira rat u Ukrajini.

- Kako pokazuju danas objavljene sankcije, G7 će ostati ujedinjen prema prijetnji Rusije i čvrst u svojoj potpori Ukrajini, rekao je britanski premijer Rishi Sunak.

Rusija je 2021. izvezla dijamanata u vrijednosti od oko 4 do 5 milijardi dolara.

Čelnici država i vlada G7 trebali bi razgovarati i o nizu drugih sankcija protiv Rusije, uključivo i o američkim mjerama da stave 70 ruskih i stranih entiteta na crnu trgovinsku listu SAD-a.

Britanija će također sankcionirati još 86 osoba i tvrtki iz Putinova vojno-industrijskog kompleksa, uz one uključene u energetsku, metalnu i brodsku industriju, rečeno je.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da će Europa također uvesti sankcije na ruske dijamante.

- Uvjeren sam da je ograničavanje trgovine ruskim dijamantima ispravan pristup. Na tome surađujemo s partnerima. Za sve teme, ne samo u vezi s dijamantima, dobro je da ćemo se susresti i s drugim važnim zemljama kako bismo razgovarali i objasnili im zašto smo posve uvjereni da je potrebno na Rusiju ciljati sankcijama. To što Rusija radi iznimno je opasno, ne samo za sigurnost Europe nego i za cijeli svijet, poručio je Michel.

Dužnosnici još razmatraju detalje završne izjave o Rusiji kao i precizne formulacije vezane uz Kinu, navode izvori iz uključenih zemalja.

Rusija je izjavila da je spremna upotrijebiti svoj nuklearni arsenal za obranu svog "teritorijalnog integriteta" ako bude potrebno.

Japanski premijer Fumio Kishida istaknuo je da je izabrao grad Hirošimu za summit G7 kako bi usmjerio pozornost na kontrolu naoružanja.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/sankcije-rusiji-i-odnosi-s-kinom-sredisnje-teme-sastanka-g7-0-10784318

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.