Eksplozije u Lavovu, bitka za Bahmut se nastavlja

UKRAJINA

Tijekom noći čule su se eksplozije u Lavovu. Upozorenje na zračni napad oglašeno je u svim ukrajinskim oblastima i gradu Kijevu zbog prijetnji od napada dronovima i projektilima. Ruska vojska svim silama pokušava privesti kraju bitku za Bahmut. Uz pojačanja, žestoko je napala preostale ukrajinske položaje u gradu, ali je odbijena. Istodobno se povlači sa sjevernog i južnog krila oko grada Bahmuta. Jednaku su informaciju objavile ukrajinska vojska i ruska paravojna plaćenička skupina Wagner.

Šiljeg o sankcijama: Sankcije nisu eksplozija nego erozija

09:56

Prilikom intervjua za Studio 4, umirovljeni general Željko Šiljeg osvrnuo se na djelovanje sankcija koje su uvedene Rusiji. Pojasnio je njihovu funkciju i način djelovanja.

- Sankcije nisu eksplozija nego erozija. One djeluju erozivno na cijelo društvo. Ne znam odakle informacije da ne djeluju. Prva 4 mjeseca je dostignut planirani deficit za cijelu 2023. godinu u Rusiji. Devalvirana je rublja, za vojsku je povećano izdvajanje 290% u odnosu na 2021, rekao je.

- Dio ušteđevine građana se oduzima da bi se financirao rat protiv Ukrajine, rema tome, tek će naknadno metastazirati sankcije koje djeluju na Rusiju, zaključio je.

 

Sankcije Rusiji i odnosi s Kinom središnje teme sastanka G7

08:20

U Japanu počinje sastanak na vrhu G7. Okupljaju se, dakle, čelnici sedam najbogatijih zemalja - Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država. Iako je japansko ministarstvo vanjskih poslova jučer priopćilo da će na sastanku putem videoveze sudjelovati i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, CNN javlja da Zelenski u Hirošimu stiže osobno.

Naime, rat u Ukrajini jedna je od glavnih tema trodnevnoga sastanka i očekuje se da će okupljeni čelnici dati snažnu jedinstvenu potporu Ukrajini i otkriti nove mjere protiv Rusije.

 

Ukrajinci odbili napade na Bahmut, Zelenski traži još naoružanja

07:53

Ruska vojska svim silama pokušava privesti kraju bitku za Bahmut. Uz pojačanja silovito je napala preostale ukrajinske položaje u gradu, ali napadi su odbijeni.

Istodobno, povlači se sa sjevernog i južnog krila oko grada. Tu su informaciju objavile ukrajinska vojska i ruska paravojna plaćenička skupina Wagner.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je svoje vojnike u sinoćnjem videoobraćanju te ponovno pozvao na pomoć u naoružanju.

- Naši prioriteti za ovaj i sljedeći tjedan te blisku budućnost su dodatni sustavi protuzračne obrane, dodatne rakete i zrakoplovi te oružje dugog dometa, istaknuo je Zelenski.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/eksplozije-u-lavovu-bitka-za-bahmut-se-nastavlja-10784316

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.