Ministar Malenica u posjetu Ukrajini: Zločini moraju biti kažnjeni i Hrvatska u tome pomaže

Ministar Malenica u posjetu Ukrajini: Zločini moraju biti kažnjeni i Hrvatska u tome pomaže

Hrvatski stručnjaci već su mjesecima u Ukrajini i pomažu ukrajinskim tužiteljima u istragama ratnih zločina jer je Hrvatska predana tome da se zločini na ukrajinskom tlu sankcioniraju, izjavio je u ponedjeljak u Kijevu ministar pravosuđa Ivan Malenica.  Ministar Malenica se u Ukrajini sastao s ukrajinskim ministrom pravosuđa Denisom Maliuskom i glavnim ukrajinskim tužiteljem Andrijem Kostinom, objavilo je Ministarstvo pravosuđa.  
Razgovaralo se, među ostalim, o izazovima u provođenju istraga ratnih zločina, prikupljanju dokaza i izgradnji kvalitetnog sustava podrške žrtvama i svjedocima, organizaciji rada sudova za vrijeme ratnih razaranja, funkcioniranju zatvorskog sustava, kaže se u priopćenju.
 
Današnji posjet nije samo znak solidarnosti s patnjom ukrajinskog naroda, već odraz predanosti Hrvatske da se zločini počinjeni na ukrajinskom teritoriju sankcioniraju
 

"Današnji posjet nije samo znak solidarnosti s patnjom ukrajinskog naroda, već odraz predanosti Hrvatske da se zločini počinjeni na ukrajinskom teritoriju sankcioniraju", naglasio je Malenica. "Kao država na čijem je tlu međunarodno pravo grubo kršeno, na čijem su se tlu zabilježili brojni ratni zločini, dobro razumijemo proces koji Ukrajina prolazi i želimo pomoći", nastavio je. 
"Naši stručnjaci već su mjesecima tu, pomažu ukrajinskim tužiteljima. Procesuiranje zločina počinjenih za vrijeme agresije kompleksan je i dug proces. Zato svojim iskustvom i ekspertizom želim pomoći Ukrajini da provodi učinkovite, kvalitetne i poštene procese“, izjavio je ministar Malenica u Kijevu. 
Ustvrdio je da će tranzicija nakon završetka sukoba biti jedan od najvećih ukrajinskih izazova. "Preduvjet za uspješnu tranziciju je da pravda bude zadovoljena. Zato zločini ne smiju ostati nekažnjeni, a žrtve zaboravljene", kazao je.  
Ukrajinska strana zainteresirana je za razmjenu iskustva s Hrvatskom u procesuiranju ratnih zločina, mirnoj reintegraciji, skrbi o braniteljima, razminiranju.
 
"Obje naše zemlje suočile su se s brojnim izazovima, s tisućama žrtava, porušenom infrastrukturom i narušenim gospodarstvom. Upoznati ste sa zločinima u Buči, Irpinju, Harkivu. Hrvatsko iskustvo u procesuiranju ratnih zločina, poslijeratnom pravosuđu za nas je hvalevrijedno" istaknuo je ministar Maliuska prema priopćenju Ministarstva pravosuđa.
 
Izvor: Vlada / Hina

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.