Analiza: Koliko će se Turska promijeniti ako Erdogan izgubi?

Analiza: Koliko će se Turska promijeniti ako Erdogan izgubi?

Na najvažnijim izborima u posljednjih nekoliko desetljeća Turska je jučer birala parlamentarne predstavnike i predsjednika. Riječ je o povijesnim izborima kojima bi predsjednik Erodogan mogao biti svrgnut nakon 20 godina, no kako se čini Turska će predsjednika birati u drugom krugu za 2 tjedna jer ni Erdogan ni oporbeni kandidat nemaju potrebnu većinu. Građani Turske jučer su birali i novi sastav parlamenta, a najviše glasova dobila je Erdoganova stranka. 

Vedran Obućina, politolog i stručnjak za Tursku, za emisiju Hrvatskog radija, U mreži Prvog, rekao je da ga rezultat izbora nije iznenadio te da je bilo očekivano da će doći do male razlike između dva oporbena kampa.

- Ono što je iznenađujuće je rezultat trećeg kandidata koji bez očekivanja probio 5 posto glasova i tako oporbi poremetio očekivanja da će ovo biti uski izbori. Osim što je postojala određena nervoza kod oba kandidata, vidjelo se na kraju da su i oni očekivali ovaj rezultat i da spremno idu dalje u drugi krug i vidi se da su počeli kampanje za drugi krug, dodao je Obućina. 

Promjena vlasti i utjecaj na rat u Ukrajini 

 

Turska ima veliku ulogu i u ratu u Ukrajini, posredovanje Turske rezultiralo je dogovorima oko izvoza žita i razmjene ratnih zarobljenika u Ukrajini. 

- Turska politika se neće puno mijenjati i u slučaju pobjede oporbenog kandidata. Bilo to prema Ukrajini, Zapadu ili prema Rusiji. Neke realnije analize kažu da i neka pobjedi opozicijski kandidat, Turska je još s Erdoganom krenula prema nezavisnijoj vanjskoj politici, on je napravio odmak od NATO-a i Europske unije. Njegov protukandidat kaže da će nastojati normalizirati odnose, ali on zapravo nema veliki manevarski prostor zbog ekonomske suradnje Turske i Rusije, rekao je Robert Barić, vanjskopolitički analitičar, Fakultet političkih znanosti. 

Kontinuitet politike 


Marinko Ogorec, vojni analitičar, Veleučilište Velika Gorica, ne vjeruje da Rusija vodi hibridni rat prema Turskoj, ali govori kako je najbolje pričekati da se izbori završe kako bi se vidjelo pravo stanje. 

- Još uvijek se ne zna hoće li će Erdogan biti predsjednik ili će doći do smjene. Ako Erdogan ostane predsjednik nastavit će se ista politika, nastavit će kontinuitet svoje politike i odnose prema svim ostalim zemljama, dodao je. 

Obućina je istaknuo da u politici mora postojati kontinuitet i da se ništa ne može riješiti preko noći, a dodao je i da je sadašnja vlada već krenula u rješavanje pitanja izbjeglica. 

- Velikom broju sirijskih izbjeglica ponuđeno je tursko državljanstvo čime oni prestaju biti na teret države i započinju svoj život u Turskoj ili negdje drugdje. Kod oporbene skupine postoji velik nesrazmjer u stavovima, ali čini se da bi oni htjeli napraviti ugovor sa Sirijom kako bi se dobar dio izbjeglica vratio u Siriju, dodao je. 

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/u-mrezi-prvog-o-predsjednickim-izborima-u-turskoj-10776210

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.