Ruske rakete pogodile grad ukrajinskih natjecatelja na Euroviziji

RAKETIRANJE

Ruski projektili su kasno u subotu, dok se održavala Pjesma Eurovizije u Velikoj Britaniji, pogodili zapadni ukrajinski grad Ternopil, dom glazbenog dvojca Tvorči, ukrajinskih predstavnika na glazbenom natjecanju. Ukrajinski predsjednik koji nastoji ojačati potporu ključnih saveznika u borbi protiv ruske invazije, sletio je u nedjelju malo iza ponoći u Berlin

 

Zelenski u Berlinu zahvalio Njemačkoj na podršci

10:25

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je Njemačkoj na podršci nakon sastanka s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom u nedjelju, u sklopu prvog posjeta zemlji od početka ruske invazije.

Zelenski je u Berlin stigao iz Rima, gdje se u subotu sastao s talijanskim dužnosnicima i papom Franjom.

Papa je naznačio da će Vatikan pomoći pri repatrijaciji ukrajinske djece, koju su odveli Rusi.

Ukrajinski predsjednik je u Njemačku stigao usred noći zrakoplovom njemačke vlade, a u zračnom prostoru zemlje pratili su ga borbeni avioni njemačkog ratnog zrakoplovstva.

- U najizazovnijem vremenu u suvremenoj povijesti Ukrajine, Njemačka je pokazala da je naš istinski prijatelj i pouzdan saveznik koji je odlučno uz ukrajinski narod u borbi za obranu slobode i demokratskih vrijednosti. Zajedno ćemo pobijediti i vratiti mir u Europu, napisao je Zelenski u knjigu gostiju njemačkog predsjedništva.

Očekuje se da će se Zelenski kasnije sastati s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i njegovim sigurnosnim kabinetom prije no što će otići u grad Aachen na zapadu zemlje kako bi primio prestižnu nagradu Karlo Veliki zbog doprinosa Europi.

 

Ruske rakete pogodile grad ukrajinskih natjecatelja na Euroviziji

07:53

Ruski projektili su kasno u subotu, dok se održavala Pjesma Eurovizije u Velikoj Britaniji, pogodili zapadni ukrajinski grad Ternopil, dom glazbenog dvojca Tvorči, ukrajinskih predstavnika na glazbenom natjecanju.

Lokalne su vlasti na komunikacijskoj platformi Telegram napisale da je raketa pogodila skladišta u vlasništvu komercijalnih tvrtki i religijske organizacije, ozlijedivši pritom dvoje ljudi.

Rusija je lansirala stotine raketa na ukrajinske ciljeve od prošlog listopada.

Melinda Simmons, britanska veleposlanica u Kijevu, pohvalila je Tvorči zbog njihovog nastupa na Eurosongu.

- Izvedba je bila brilijantna. I dirljiva jer su ove večeri njihov sveučilišni rodni grad Ternopil gađali ruski projektili, napisala je na društvenoj mreži Twitter.

Tvorči je ovog tjedna rekao da se nada da će skrenuti pozornost na borbu svoje zemlje za slobodu.

 

Britanski premijer će idući tjedan tražiti veću pomoć za Ukrajinu

07:05

Britanski premijer Rishi Sunak pokušat će sljedeći tjedan, sudjelujući na dva međunarodna sastanka na vrhu, potaknuti druge svjetske čelnike da obećaju veću potporu Ukrajini u njezinoj obrani od ruske invazije, priopćio je njegov ured u subotu.

Sunak, koji se želi oporaviti nakon teškog poraza svoje Konzervativne stranke na lokalnim izborima prošlog tjedna, otputovat će u utorak na Island gdje će se sastati s drugim europskim čelnicima koji sudjeluju na summitu Vijeća Europe.

Nakon toga putuje u Japan gdje će sudjelovati na sastanku predstavnika sedam gospodarski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7), objavio je u subotu Downing Street.

U utorak, na Islandu na summitu Vijeća Europe, osim rata u Ukrajini, britanski premijer će istaknuti "važnost jačanja europskih granica, borbe protiv ilegalne imigracije i prijetnje koju predstavlja Rusija za očuvanje sigurnosti i prosperiteta", objavio je Downing Street.

Potom će otputovati u Tokio kako bi najavio obrambenu i tehnološku suradnju s Japanom, prije sastanka s čelnicima G7 u Hirošimi, koji počinje u petak.

Na summitu G7, Sunak će se ponovno zalagati za veću pomoć Ukrajini dok se priprema za eskalaciju vojne akcije protiv Rusije, navodi Downing Street.

Britanija je u četvrtak postala prva zemlja koja je počela opskrbljivati Ukrajinu krstarećim projektilima dugog dometa.

Sunak će također pokušati izvršiti pritisak na saveznike da se suprotstave neprijateljskim državama koristeći "ekonomsku prisilu", što se odnosi na Kinu.

 

Zelenski u Berlinu

06:55

"Već u Berlinu", napisao je na twitteru Zelenski koji je u glavni grad Njemačke došao iz Italije gdje se u subotu sastao s talijanskim dužnosnicima i papom Franjom.

Ukrajinski čelnik posljednji je put posjetio Njemačku u veljači prošle godine, neposredno prije izbijanja rata, kada je sudjelovao na zasjedanju Vijeća sigurnosti u Münchenu.

Njemačka je na početku rata u Ukrajini bila suočena s kritikama zbog oklijevajućeg odgovora, ali je postala jedan od najvećih pružatelja financijske i vojne pomoći Ukrajini.

U subotu je najavila vojnu pomoć Ukrajini vrijednu 2,7 milijardi eura (3,0 milijarde dolara), što je najveći takav paket od početka ruske invazije, i obećala daljnju potporu Kijevu koliko god bude potrebno.

Njemačka je također prihvatila oko milijun ukrajinskih izbjeglica.

Ukrajina je također vjerojatno svjesna potrebe za jačanjem potpore saveznika koji je financijski podupiru dok se nose s krizom troškova života kod kuće, rekao je Christian Moelling, zamjenik direktora Njemačkog vijeća za vanjske odnose.

- Ukrajina treba financijsku pomoć da plati svoj dug kako ne bi bankrotirala, a Njemačka tu igra veliku ulogu, rekao je Moelling. I Ukrajina vidi da u Njemačkoj druge teme počinju izlaziti u prvi plan, dodao je.

Istraživanje javnog mišljenja u siječnju pokazalo je da je udio Nijemaca koji vjeruju da si zemlja ne može priuštiti financijsku potporu Ukrajini zbog trenutne gospodarske krize porastao za 9 postotnih bodova na 56 posto. Isto je istraživanje pokazalo i pad njemačke podrške prihvaćanju novih izbjeglica iz Ukrajine i pružanju vojne pomoći.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/zelenski-u-berlinu-10774369

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.