U Ukrajinu stigle rakete dugog dometa, Rusija opovrgava proboj linija

U Ukrajinu stigle rakete dugog dometa, Rusija opovrgava proboj linija

U Ukrajinu su stigle rakete dugog dometa koje je poslala Velika Britanija, objavila je televizijska postaja Sky news. Glasnogovornik Kremlja rekao je pak da će takav potez tražiti primjeren vojni odgovor, a Volodimir Zelenski je u intervjuu za BBC poručio da je Ukrajina spremna za početak protuofenzive, no za nju treba još vojne opreme i malo vremena. Teške borbe i dalje se vode u Bahmutu. 

Istodobno Švedska, koja predsjeda EU-om, objavila je da je spremna staviti rusku paravojnu skupinu Wagner na svoj popis terorističkih organizacija.

 

ISW: Rusi planiraju evakuaciju nuklearne elektrane "Zaporižja"

15:23

- Ruske snage planiraju "evakuaciju" osoblja iz nuklearne elektrane "Zaporižja" u Rusiju. Ukrajinski energetski operater "Energoatom" izvjestio je da ruske okupacijske vlasti planiraju evakuaciju 3100 ljudi iz Energodara, prenosi ISW.

 

Britanska vlada "razočarana" što Zelenskom nije dopušteno govoriti na Euroviziji

15:16

Britanska vlada izrazila je razočaranje odlukom organizatora natjecanja za pjesmu Eurovizije da ne dopuste ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom obraćanje javnosti u završnici u subotu.

- Premijer smatra da bi bilo korektno dopustiti predsjedniku Zelenskom obraćanje tijekom natjecanja, rekao je glasnogovornik.

- Vrijednosti i slobode za koje se bore predsjednik Zelenski i ukrajinski narod nisu političke, već temeljne, dodao je.

 

Zelenski će se u subotu sastati s talijanskim predsjednikom Mattarellom

14:29

 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastat će se u subotu u Rimu s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom, rekao je u petak za AFP glasnogovornik ureda talijanskog predsjednika.

Vatikanski izvor je rekao u petak da je "moguć" sastanak Zelenskija i pape Franje.

Ovo je prvi posjet ukrajinskog predsjednika Italiji, članici Europske unije i NATO-a, od ruske invazije u veljači 2022. Pojedinosti posjeta i program boravka nisu objavljeni iz sigurnosnih razloga.

Sveti Otac koji je u veljači 2020. primio Zelenskija u Vatikanu, redovito poziva na mir u Ukrajini i gotovo svakog tjedna na općoj audijenciji moli za žrtve rata.

Prošlog mjeseca sastao se s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihaljem koji ga je pozvao u Ukrajinu i zatražio od njega pomoć u vraćanju djece koja su silom odvedena u Rusiju.

Ukrajinski predsjednik treba se sastati i s premijerkom Giorgiom Meloni koja je u veljači posjetila Kijev.

 

Potisnute ruske snage na bojišnici kod Bahmuta

12:43

Ukrajinsko ministarstvo obrane potvrdilo je da su Ukrajinci potisnuli ruske snage 2 kilometra na bojišnici kod Bahmuta. Ruski vojni vrh pak tvrdi suprotno, ističu da je situacija pod kontrolom. 

Istovremeno, u okupiranoj regiji Zaporižja proruska vlast započela je evakuaciju stanovništva zbog najavljene ukrajinske protuofenzive. Da se stanje na terenu mijenja, potvrđeno je iz Pentagona.

 

Peking šalje višeg diplomata u Kijev na razgovore

12:29

Peking šalje višeg diplomata u Kijev na razgovore, a to je prvo putovanje u Ukrajinu nekog kineskog predstavnika od početka ruske invazije prije više od godinu dana.

Li Hui, posebni izaslanik zadužen za euroazijska pitanja, posjetit će Ukrajinu, Poljsku, Njemačku, Francusku i Rusiju počevši od ponedjeljka, kako bi razgovarao o političkom rješenju sukoba.

Posjet kineskog predstavnika relevantnim zemljama pokazuje kinesku predanost promicanju mira i pregovora, reklo je ministarstvo vanjskih poslova.

Peking je opetovano isticao predanost pregovorima otkad je Rusija pokrenula sveobuhvatnu invaziju u veljači 2022.

 

Rusija opovrgava izvješća o proboju svojih linija obrane

08:46

Rusko ministarstvo obrane je opovrgnulo izvješća da su ukrajinske snage na više mjesta probile njihove redove, poručivši da je vojno stanje pod kontrolom. Moskva je reagirala nakon što su ruski vojni blogeri na Telegramu napisali da su ukrajinske snage napredovale sjeverno i južno od grada Bahmuta, sugerirajući da je dugo očekivana ofenziva Kijeva počela.

- Izjave koje cirkuliraju na Telegramu da su probijene linije obrane u više područja uzduž linije vojnog kontakta ne odgovaraju stvarnom stanju. Sveukupno stanje na području posebne vojne operacije je pod kontrolom, objavilo je rusko ministarstvo obrane na istoj aplikaciji.

Ruske snage učvrstile su svoju obranu duž linije bojišnice duge 1450 kilometara koja se proteže od istočnih regija Luhanska i Donecka do Zaporižja i Hersona na jugu.

 

Prigožin: Izjava da protuofenziva nije počela je zavaravajuća

08:30

Ukrajina tvrdi da je posljednjih dana natjerala ruske snage kod Bahmuta na povlačenje, dok je protuofenziva s desecima tisuća vojnika i stotine tenkova još uvijek u pripremi. Ukrajinski vojni analitičar Oleksandr Musijenko ocjenjuje da zapadni partneri Kijeva razumiju da "protuofenziva možda neće rezultirati potpunim istjerivanjem ruskih trupa i konačnim porazom Rusije na svim okupiranim područjima".

Jevgenij Prigožin, zapovjednik plaćeničke vojske Wagner koja predvodi borbe kod Bahmuta, potvrdio je da su ukrajinske operacije "nažalost, djelomično uspješne" i optužio Volodimira Zelenskog da su njegove izjave da protuofenziva još nije počela "zavaravajuće".

Bahmut je već mjesecima glavna meta ruske vojske. Taj grad Rusija još uvijek nije u potpunosti zauzela, usprkos najkrvavijim pješadijskim borbama u Europi od Drugog svjetskog rata.

 

Zelenski najavio reforme, cilj što brže članstvo u EU-u

07:28

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da je odobrio plan reformi za unaprjeđenje kaznenog sustava i onog za provedbu zakona, ključnih elemenata u planovima za osiguravanje brzog članstva u Europskoj uniji.

- Moramo osigurati sustav koji jamči pravdu i vladavinu prava u našoj zemlji, kompatibilan s našim ciljem brzog pridruživanja Uniji, izjavio je Zelenski u svojem noćnom videoobraćanju.

Promjene bi, rekao je Zelenski, bile dio novog društvenog ugovora koji bi osiguravao građanima da se osjećaju sigurno i zaštićeno. 

Ukrajina, koja se bori protiv ruske agresije, službeno je podnijela zahtjev za članstvo u Uniji, a kao ključne elemente na tom putu EU vidi iskorjenjivanje "endemske korupcije", nadogradnju zakonodavstva i reforme u pravosuđu, piše Reuters.

 

Zelenski sutra u Vatikanu?

07:00

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mogao bi se sastati s Papom u subotu u Vatikanu, kazali su diplomatski izvori.

Putovanje nije službeno najavljeno, a planirano je dva tjedna nakon što je Papa izjavio da je Vatikan uključen u mirovnu misiju u pokušaju zaustavljanja sukoba između Rusije i Ukrajine.

Talijanski politički izvor potvrdio je da bi Zelenski mogao biti u Rimu za vikend te se sastati s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni.

 

Prijeđena crvena linija?

06:50

Ukrajinska vojska ostvarila je napredak na području oko Bahmuta. Odnosi između čelnika skupine Wagner Jevgenija Prigožina i Kremlja sve su napetiji. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da protuofenziva još neće početi jer bi gubici bili preveliki.

Ujedinjeno Kraljevstvo poslalo je Ukrajini krstareće projektile dugog dometa "Storm Shadow", dometa većeg od 250 kilometara. Isporuka takvog oružja Kijevu Moskva je označila kao "prelazak crvene linije".

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/u-ukrajinu-stigle-britanske-rakete-dugog-dometa-10770812

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.