U Londonu sve spremno za današnji veliki događaj: krunidbu Charlesa III.

U Londonu sve spremno za današnji veliki događaj: krunidbu Charlesa III.
NOVA TV

U Londonu je sve spremno za današnji veliki događaj: krunidbu Charlesa III.. Krunidba je službena ceremonija prijenosa titule i ovlasti na novog kralja, ali je i vjerska ceremonija kojom se potvrđuje uloga monarha kao poglavara Engleske crkve. Euforija na visini, na ulicama je mnoštvo obožavatelja monarhije, a direktno u Westminsterkoj Opatiji bit će 2300 uzvanika, među njima i mnoštvo iz Show biznisa te 100 svjetskih dužnosnika. Britanski prijestolonasljednik William i njegova supruga Kate koji čekaju krunidbu Charlesa III. otišli na piće u poznati londonski pub, kamo su se kao obični građani vozili podzemnom željeznicom.

Krunidba predstavlja jedan od ključnih pozitivnih svjetskih ritualnih događaja. Velika Britanija će 9 mjeseci nakon smrti Elizabete II. službeno dobiti novog kralja, Karla III. Posljednjih mjeseci već je dao do znanja da će unatoč godinama pokušati ostaviti trag. No zadatak – u sjeni majke koja je na prijestolju sjedila 70 godina – neće biti lak. Kraljičina smrt natjerat će zemlju da razmisli o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Vrijeme će pokazati kakav će biti kralj Charles III, koji je naslijedio društvo duboko pogođeno Brexitom i težnjama Škotske za neovisnošću.

Svi britanski kraljevi, od Williama Osvajača naovamo, krunjeni su u Westminsterskoj opatiji 

Povorka sa 74-godišnjim kraljem Karlom III. i 75-godišnja kraljica Camilla , koju će uživo pratiti više od 100.000 ljudi, napustit će Buckinghamsku palaču u 11.20 sati.

U dva kilometra udaljenoj Westminsterskoj opatiji kralj će primiti kraljevsku kuglu, žezlo i žezlo te više od dva kilograma tešku krunu svetog Edvarda. Na ovaj dio krunidbe, koji će uključivati ​​i vjerski obred s anglikanskom misom, pozvano je 2300 ljudi, uključujući 100 šefova država. Među njima će biti i slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar . "Sama ceremonija trajat će otprilike dva i pol sata, što je znatno kraće nego kad je krunjena Karlova majka Elizabeta II. Tada je trajala šest ili sedam sati", rekao je Tomaž Gerden, za Radio Slovenija, stručnjak za povijest britanske monarhije, .

„Najvažniji dio je pomazanje za kralja, koje dolazi iz Biblije, iz Starog zavjeta, kada su svećenici pomazali kraljeve Izraela, a treba naglasiti da britanski kralj nije samo svjetovni vladar, nego i svjetovni vladar. poglavar Anglikanske crkve. Ova bi ceremonija trebala sadržavati neke elemente drugih kultura s obzirom na to da je Ujedinjeno Kraljevstvo vrlo multikulturalno društvo. Ostaje za vidjeti kako će to izvesti."

Kralj i kraljica vratit će se u Buckinghamsku palaču drugom kočijom oko 15 sati i pozdraviti goste s balkona, nakon čega će uslijediti prelet vojnih zrakoplova. Ne očekuje se da će se princ Harry pridružiti ostatku obitelji na balkonu.Krunidba Karla III. Posvećena će biti i nedjelja, kada će biti organizirani ulični tulumi i zajednički ručkovi, a navečer je na travnjaku s pogledom na dvorac Windsor koncert na kojem će, između ostalih, nastupiti Katy Perry i Take That .

Sigurnost najviše razine

Trodnevni događaj popraćen je velikom sigurnosnom operacijom Golden Globe, jednom od najvećih u Ujedinjenom Kraljevstvu. Samo u subotu za sigurnost će se brinuti više od 11.500 policajaca, objavio je Scotland Yard. Tijekom cijelog tjedna događanja će čuvati 29.000 policajaca, uključujući specijalce i snajperiste, zatvorene su većina prometnica i centar Londona, a pojačana je sigurnost ispred hotela i u parkovima gdje će biti postavljeni ekrani za prijenos uživo događanja. Posljednjih su dana u London pohrlili brojni ljubitelji monarhije i znatiželjnici koji opremljeni britanskim zastavama žele uživo svjedočiti povijesnom događaju. Većini njih ovo će biti prva krunidba jer je Elizabeta okrunjena još davne 1953. London je u potpunosti u znaku krunidbe, njoj su posvećeni ukrasi, suveniri, čak i jelovnici u restoranima.

 FOTO:REUTERS

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.