Britanski kralj Charles ponovno će upotrijebiti povijesno krunidbeno odijelo iz kraljevske zbirke za službu krunidbe u Westminsterskoj opatiji

Britanski kralj Charles ponovno će upotrijebiti povijesno krunidbeno odijelo iz kraljevske zbirke za službu krunidbe u Westminsterskoj opatiji

Krunidba kralja i kraljice obilježit će se događajima diljem zemlje i koncertom u dvorcu Windsor. Njihova Veličanstva žele potaknuti ljude da provedu krunidbeni vikend slaveći s prijateljima, obiteljima i svojim zajednicama.

Na krundbi kralja Charlesa i kralijce Camille, 6. svibnja, Njegovo Veličanstvo ponovno će upotrijebiti ruho koje je bilo u krunidbenim službama kralja Georgea IV. 1821., kralja Georgea V. 1911., kralja Georgea VI. 1937. i kraljice Elizabete II. 1953., uključujući Colobium Sindonis, Supertunicu, carski plašt, krunidbu Pojas s mačem i krunidbena rukavica. Prenosimo vijest iz Buckinghamske palače. 

U skladu s tradicijom, Njihova Veličanstva nosit će dva različita kompleta odora tijekom krunidbene službe - odoru države i odoru posjeda. Državna odora nosi se pri dolasku u Westminstersku opatiju, a posjedska odora nosi se pri odlasku, nakon službe krunidbe, i tradicionalno je više personaliziranog dizajna.

Nove slike prikazuju tim za vezenje Kraljevske škole za ručni rad koji čuva kraljevsku državnu odoru, koju će nositi Njegovo Veličanstvo po dolasku u Westminstersku opatiju, i odoru imanja kraljice supruge, koja će se nositi nakon krunidbe Njezinog Veličanstva, polazak iz Westminsterske opatije. Kao vojvotkinja od Cornwalla, kraljica supruga postala je pokroviteljica Kraljevske škole ručnog rada 2017.

Iako je uobičajeno da se Supertunica i Carski plašt ponovno koriste, Njegovo će Veličanstvo također ponovno koristiti Colobium Sindonis, Krunidbeni pojas s mačem i Krunidbenu rukavicu koje je nosio njegov djed, kralj George VI, u interesu održivosti i učinkovitosti.

Krunidbeno ruho

Monarh je nakon pomazanja obložen Colobium Sindonis. Ima oblik bijele platnene tunike nalik na presvlaku i običnog ovratnika koji se zakopčava jednim gumbom, a namijenjen je predstavljanju svećeničke albe. Njegovo Veličanstvo Kralj koristit će Colobium Sindonis koji je nosio na krunidbi svog djeda kralja Georgea VI. u Westminsterskoj opatiji 12. svibnja 1937. godine, a izradili su ga ogrtači Ede & Ravenscroft.

Supertunica ima oblik zlatnog kaputa pune dužine s rukavima i nosi se ispod carskog ogrtača Vladaru se nakon pomazanja stavlja Supertunica i pričvršćuje se Krunidbenim pojasom mača.

Supertunica

Ovu Supertunicu su 1911. za krunidbu kralja Georgea V., koja se održala 22. lipnja 1911., izradili Wilkinson i sin, Robe-makers and Tailors. Supertunicu su kasnije također nosili

kralj George VI na svojoj krunidbi 12. svibnja 1937. i kraljica Elizabeta II 2. lipnja 1953.

Kraljica Elizabeta II na svojoj krunidbi

Iako ova Supertunica potječe iz dvadesetog stoljeća, oblik Supertunice malo se promijenio od srednjovjekovnih krunidbe. Dizajn Supertunice temelji se na svećeničkom i redovničkom ruhu.

Detalj Supertunice

Svaka strana prednje strane Supertunice ima izvezenu traku sa spiralnim nitima koje poprimaju oblik lisnatih stabljika tehnikom zlata. Vez je 1911. godine izvela Ženska radna udruga, a kao dio višestoljetne tradicije Supertunice, temelji se na crkvenom ruhu iz srednjeg vijeka.

Supertunika i carski plašt

Carski plašt se nosi preko Supertunike i po dizajnu je sličniji ogrtaču. Carski plašt koji koristi Njegovo Veličanstvo Kralj na ovogodišnjoj krunidbi napravljen je za krunidbu Georgea IV 1821. godine,

a nosili su ga kralj George V, kralj George VI i kraljica Elizabeta II. To je najstarije odijelo koje se koristilo u službi krunidbe.

Carski plašt

Carski plašt izrađen je od zlatnog platna, zlatnog, srebrnog i svilenog konca, svile, zlatnih resa i zlatne kopče. Tkanina od zlata protkana je ružama, čičkom, djetelinama, krunama, orlovima i ljiljanima. Zlatna kopča je u obliku orla, koji se također može vidjeti na novostvorenom ekranu za pomazanje, te u obliku ampule koja će držati krizmeno ulje.

Detalj carskog plašta

Carski plašt izradio je krojač John Meyer 1821. godine, a Kraljevski zlatari Georgeu IV., Rundell, Bridge i Rundell isporučili su zlatnu kopču u obliku orla.

Pojas , također poznat kao pojas krunidbenog mača , izrađen je od zlatne tkanine i izvezen zlatnim koncem s arabeskama i svicima Podstavljen je tamnocrvenom svilom, sa zlatnom kopčom s nacionalnim amblemima (ruže, čičak i djetelina) i zlatnom kopčom za pričvršćivanje mača žrtve ukrašenog draguljima.

Krunidbeni pojas i rukavica

Tijekom službe krunidbe, pojas s mačem postavlja se oko Supertunice. Draguljima optočeni mač ponude tada se 'opasuje' ili pričvršćuje na struku suverena pomoću pojasa s mačem. Nadbiskup poklanja mač monarhu govoreći da ga treba koristiti za zaštitu dobra i kažnjavanje zla. Mač se zatim uklanja i stavlja na oltar u Westminsterskoj opatiji, prije nego što se suverenu odjene carski plašt.

Povijesno gledano, Pojas s mačevima isporučuje nov od strane Obožavane družine pojasevača za svaku krunidbu. Njegovo Veličanstvo odlučilo je ponovno upotrijebiti pojas s mačem izrađen za krunidbu njegova djeda, kralja Georgea VI., 12. svibnja 1937.

Detalj pojasa krunidbenog mača

Pojas za mač izradio je Wilkinson & Son, Robe Makers, a predstavila ga je Worshipful Company of Girdlers 1937. godine. Uoči službe krunidbe 6. svibnja, Kraljevska škola ručnog rada poduzela je neke manje konzervatorske radove na pojasu, te je zauzvrat ponovno predstavljen Njegovom Veličanstvu od strane obožavane čete pojasevača.

Krunidbena rukavica ili rukavica izrađena je za desnu ruku suverena. Njegovo Veličanstvo Kralj odlučio je ponovno upotrijebiti krunidbenu rukavicu napravljenu za krunidbu njegova djeda, kralja Georgea VI., u interesu održivosti i učinkovitosti. Predstavila ju je Worshipful Company of Glovers, izradio Dents, proizvođač rukavica, a izvezao Edward Stillwell & Company 1937. Ovu je rukavicu sačuvao Dents uz potporu Worshipful Company of Glovers, a Društvo ju je ponovno predstavilo uoči krunidba 6. svibnja.

Krunidbena rukavica

Rukavica se nosi kako bi se držalo vladarevo žezlo tijekom krunidbe, a zatim se skida prije prelaska na prijestolnu stolicu. Na krunidbi 6. svibnja, krunidbenu rukavicu će Njegovom Veličanstvu uručiti Lord Indarjit Singh od Wimbledona.

Rukavica je izrađena od bijele kože, a zapešće je izvezeno pozlaćenim metalnim koncem, žicom i šljokicama u obliku nacionalnih amblema uključujući tudorsku ružu, čičak, djetelinu, hrastovo lišće i žir. Stražnja strana ruke s izvezenom vojvodskom krunom u crvenom baršunu iznad grba obitelji vojvoda od Newcastlea. Zapešće je podstavljeno crvenim satenom.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.