Prigožin traži oružje: Wagner neće nestati zbog Ukrajine ili NATO-a, već zbog domaćih birokratskih gadova

Prigožin traži oružje: Wagner neće nestati zbog Ukrajine ili NATO-a, već zbog domaćih birokratskih gadova
Obje strane u ratu u Ukrajini traže više oružja, Ukrajina od Zapada, a ruske plaćeničke snage od Moskve. Sjedinjene Američke Države su priopćile da je, prema njihovim podacima, više od 20.000 ruskih vojnika ubijeno u Ukrajini od prosinca, a navodi se da je još 80.000 ranjeno. Polovica poginulih vojnika navodno su pripadnici plaćeničke skupine Wagner. Čelnik Wagnera Jevgenij Prigožin ponovno je pozvao rusko Ministarstvo obrane da poveća isporuke oružja i streljiva svojim trupama koje pokušavaju zauzeti Bakhmut u istočnoj Ukrajini, gdje se mjesecima vode žestoke borbe za kontrolu nad gradom.
Šef ruske plaćeničke vojske Wagner Jevgenij Prigožin pozvao je ruske vlasti da dostave više streljiva za bitke za Bahmut, jer će u suprotnom, zbog velikog broja žrtava i nedostatka zaliha oružja, dio njegovih jedinica biti prisiljeni na povlačenje.U borbama za ukrajinski grad Bahmut gubici su pet puta veći od potrebnih zbog nedostatka streljiva, rekao je Prigožin. "Svakog dana imamo tisuće leševa koje stavljamo u lijesove i šaljemo kući ", rekao je u objavljenom intervjuu s ruskim vojnim blogerom Semjonom Pegovom .
 Prigožin je u više navrata kritizirao rusko Ministarstvo obrane zbog vođenja vojnih operacija u Ukrajini i nedovoljne potpore njegovoj skupini, posljednji put u subotu, kada je pozvao Moskvu da poveća isporuke streljiva i, ako ne, zaprijetio da će postati dio njegove jedinice prisiljene na povlačenje.

U videu objavljenom na društvenoj mreži Telegram ponovno je pozvao na veće isporuke oružja i streljiva za svoju plaćeničku vojsku u Bahmutu . Rekao je da njegovim borcima treba oko 300 tona topničkih granata dnevno za napad na ukrajinske vojne položaje u gradu, dok oni dobivaju samo trećinu toga.

"Tristo tona dnevno je deset kontejnera tereta, što nije puno, ali mi ne dobijemo više od trećine toga", objasnio je Prigožin dok je pregledavao sanduke s oružjem, po njegovim riječima, u skladište u Soledaru , sjeveroistočno od Bahmuta .

Još prije toga, u videu ispred uništene zgrade u Soledaru , rekao je da je ponedjeljak godišnjica stvaranja Wagnera i da ako je suđeno da grupa umre, to " neće biti od ruku ukrajinske vojske". ili NATO-a, već zbog naše domaće birokratske gamadi" .

Zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga Oleksander Sirski rekao je da je ukrajinska vojska odbacila ruske snage s nekih položaja u Bahmutu, iako je situacija i dalje "prilično teška" , ali da "neprijatelj ne može preuzeti kontrolu nad gradom" .

Prema Syrianovim riječima, unatoč velikim gubicima, Rusija u bitku stalno šalje nove jedinice, uključujući padobrance i lovce Wagner. "Ali neprijatelj ne može preuzeti kontrolu nad gradom", ustvrdio je.

Unatoč napredovanju ruskih snaga , hrana, lijekovi i streljivo još uvijek se mogu opskrbljivati ​​ukrajinskim vojnicima u Bahmutu , prema Kijevu.


 

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.