Ukrenergo pozvao civile na štednju električne energije zbog pada temperatura

RAT U UKRAJINI

Na pravoslavni Badnjak ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je primirje koje bi trebalo trajati dan i pol kako bi se proslavio Božić. Putinova naredba stupila je na snagu prije 2 sata po našem vremenu, ali Ukrajina je poziv ruskog agresora na primirje ocijenila kao licemjerje i propagandu. 

 

Ukrenergo pozvao civile na štednju električne energije zbog pada temperatura

14:18

Ukrajinski operator distribucije električne energije u petak je stanovništvu ponovno uputio poziv na štednju, s obzirom na to da vanjske temperature postupno padaju, a potrošnja energije raste, što bi moglo rezultirati novim opterećenjem električne mreže, razorene u ruskim zračnim napadima.

Ruski napadi na ukrajinsku energetsku strukturu projektilima i bespilotnim letjelicama, koji su počeli u listopadu prouzročili su golemu štetu, a to je rezultiralo čestim prekidima u opskrbi električnom energijom u zimskim mjesecima, zbog čega nema grijanja ni tople vode.

Nakon neuobičajeno toplog razdoblja, kada su temperature neposredno poslije Nove godine iznosile oko desetak Celzijevih stupnjeva, nastupilo je razdoblje nižih temperatura.

Prognostičari najavljuju da bi one u Kijevu uskoro mogle pasti do minus 11°C te do minus 18°C u dijelovima istočne Ukrajine.

"U bliskoj budućnosti očekuje nas znatan pad temperature, što će dovesti do brzog porasta potrošnje električne energije", objavila je državna energetska tvrtka i distributer električne energije Ukrenergo putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram.

"Energetski sustav trenutačno nije u stanju u potpunosti pokriti sve potrebe stanovništva zbog oštećenja na sustavu i zbog toga što je brojne elektrane okupirao neprijatelj. Među njima je i najmoćnija - nuklearna elektrana Zaporižja".

U poruci se stanovnici pozivaju da "električnu energiju koriste mudro, osobito kad je riječ o velikim potrošačima struje. Na taj način smanjit će se opterećenje elektroenergetskog sustava, kao i potreba za ograničenjem potrošnje."

Rusija, koja je Ukrajinu napala u veljači prošle godine, energetska postrojenja smatra legitimnim vojnim ciljevima, a Ukrajina i saveznici smatraju da bi napadi na civilnu infrastrukturu mogli biti proglašeni ratnim zločinima.

U gradovima u cijeloj Ukrajini, uključujući i Kijev, provode se planirana isključenja električne energije da bi se smanjilo opterećenje električne mreže u vrijeme najvećeg opterećenja.

Ukrenergo je izvijestio da s proizvođačima i distributerima električne energije surađuje na obnovi oštećenih postrojenja, no zbog složenosti i razmjera štete popravci oduzimaju puno vremena i novca.

Napominju kako treba imati na umu da nije jednostavno popravljati ukrajinski elektroenergetski sustav iz sovjetskog razdoblja.

Privatne tvrtke i stanovnici dosad su kupili više desetaka tisuća generatora, nastojeći zajamčiti opskrbu električnom energijom.

Parlamentarni zastupnik Jaroslav Železnjak na Telegramu je napisao da je u 2022. u Ukrajinu uvezeno 669 400 generatora, a samo u prosincu ih je isporučeno 309 400.

 

Berlin će Ukrajini poslati 40 vozila Marder u prvom tromjesečju 2023.

14:00

Njemačka namjerava Ukrajini poslati obećana borbena vozila pješaštva Marder u prva tri mjeseca ove godine, rekao je u petak glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit, i naveo da je riječ o 40 vozila.

Hebestreit je rekao da se tim oklopnim vozilima može opremiti jedna bojna.

Osposobljavanje ukrajinskih vojnika za upravljanje njemačkim vozilima, prema stručnjacima trajat će otprilike osam tjedana i trebalo bi se odvijati u Njemačkoj.

Potpredsjednik njemačke vlade Robert Habeck je rekao da bi Njemačka što je brže moguće trebala opskrbiti Ukrajinu sa što više vozila Marder.

"Ako pitate mene, sva vozila u funkciji trebala bi stići u Ukrajini što je brže moguće", rekao je Habeck u petak na marginama posjeta Norveškoj, odgovarajući na pitanja novinara o broju njemačkih tenkova koji bi trebali biti poslani Ukrajini.

Sjedinjene Američke Države će također obučavati Ukrajince kako bi mogli upravljati američkim borbenim vozilima Bradley. Još uvijek nije poznato hoće li se obuka odvijati u Njemačkoj ili SAD-u.

SAD i Njemačka su obećale da će Ukrajini dostaviti i sustav protuzračne obrane Patriot te na njemu obučavati ukrajinske vojnike.

 

Situacija na bojištu nejasna nakon što je Rusija proglasila unilateralno primirje

12:58

Primirje koje je unilateralno proglasio ruski predsjednik Vladimir Putin stupilo je na snagu u petak, no borbe su se prije toga nastavile, a Kijev je odbacio potez Moskve kao obmanu.

Prvi kanal ruske državne televizije objavio je da je primirje počelo u 10 sati prijepodne "uzduž cijele crte bojišnice" u sukobu, koji je započeo ruskom invazijom na Ukrajinu 24. veljače prošle godine.

Reuters nije odmah mogao utvrditi je li zaista došlo do prestanka borbenih djelovanja.

Putin je neočekivano u četvrtak naredio primirje od 36 sati, kazavši da će se njime obilježiti Božić, koji ruski pravoslavni kršćani slave 7. siječnja.

Ukrajina i zapadni saveznici su ga odbacili, nazvavši ga smicalicom kojom Moskva želi dobiti na vremenu radi slanja pojačanja i opreme na istočno bojište.

- Sada žele iskoristiti Božić kao paravan, doduše kratko, kako bi zaustavili napredovanje naših momaka u Donbasu i donijeli opremu, streljivo i unovačene vojnike bliže našim položajima, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u svojoj noćnoj videoporuci u četvrtak.

Američki predsjednik Joe Biden je kazao da je ponuda primirja znak "očaja".

- Mislim da [Putin] pokušava pronaći malo kisika, rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući.

Ruske granate su rano u petak, kada Rusi i mnogi Ukrajinci slave Badnjak, pogodile Kramatorsk, ukrajinski grad blizu bojišnice u industrijskoj pokrajini Donjeck, koju Rusija smatra svojim teritorijem, rekao je gradonačelnik.

- Kramatorsk je pod paljbom. Ostanite u skloništima, rekao je gradonačelnik Oleksandr Hončarenko na društvenim mrežama, no nije pružio pojedinosti o nastaloj šteti.

Proruski dužnosnici su optužili Ukrajinu za granatiranje grada Donjecka nedugo nakon što je primirje trebalo stupiti na snagu, objavila je ruska državna novinska agencija TASS.

Ukrajinski službenici nisu zabilježili nijedan veći zračni napad nakon početka primirja iako su se u nekoliko pokrajina oglasile sirene za uzbunu.

Sukobi nisu popuštali ranije tijekom blagdanske sezone, a Rusija je povećala broj zračnih napada u vrijeme oko Nove godine, što je inače razdoblje slavlja u Ukrajini i Rusiji.

Ukrajinsko vojno zapovjedništvo je objavilo da su njegovi vojnici odbili mnoge ruske napade tijekom proteklog dana i da se Moskva usredotočuje na zauzimanje gradova u Donjecku, uključujući Bahmut.

"Neprijatelj usredotočuje svoje glavne napore na pokušaje da uspostavi kontrolu u pokrajini Donjeck" bez uspjeha, stoji u priopćenju ukrajinskog zapovjedništva u kojem se dodaje da su obje zemlje tijekom proteklog dana izvršile vojne napade.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi najnovije izvještaje o bojištu.

 

Gojan: Ne mogu reći da primirja ima

12:15

- Ne mogu reći da primirja ima. Maloprije proglašena je uzbuna zbog mogućeg napada iz zraka. Naime, na području Bjelorusije poletjeli su MIG-ovi 31 K koji nose rakete. Dakle, vlasti u Kijevu, ali i svi Ukrajinci, ne vjeruju ničemu što Rusija predlaže ili kaže. Potpuno su uvjereni da je 36-satno primirje, koje je naredio ruski predsjednik zapravo trik. On je pozvao na recipročne mjere, ali je Kijev to odmah odbio. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski drži da je prekid vatre ciničan i da služi kako bi se zaustavile njegove snage koje napreduju na istočnom području Donbasa i kako bi Rusi pregrupirali svoje snage i doveli više vojnika i opreme, javila je Elizabeta Gojan za Dnevnik u podne.

Čini se kako Kremlj naglašava, dodala je, da je Putin naredio prekid vatre svojim snagama ne zato što je deeskalirao, nego se čini da je poslušao savjet čelnika ruske pravoslavne crkve koji je i sam ranije pozvao na božićno primirje.

- Ove godine je po prvi put ukrajinska pravoslavna crkva dopustila vjernicima i pozvala ih da slave, ako žele, 25. prosinca, dodala je.

 

Biden kaže da Putin pokušava "doći do zraka" s prijedlogom primirja

07:44

Predsjednik SAD-a Joe Biden sugerirao je da je borba Vladimira Putina u Ukrajini nakon deset mjeseci rata i tisuća izgubljenih života potaknula ruskog predsjednika da ponudi 36-satno primirje, rekavši "mislim da pokušava doći do zraka".

Kremlj je rekao da je Putin naredio prekid vatre od petka u podne nakon poziva moskovskog patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve, na božićno primirje.

Ukrajina je odbacila ponudu prekida vatre tijekom ruskog pravoslavnog Božića, uz poruku da neće biti primirja dok Moskva ne povuče svoje invazijske snage s okupirane zemlje.

Biden je na pitanje o predloženom primirju novinarima u Bijeloj kući rekao "nerado odgovaram na bilo što što Putin kaže. Bilo mi je zanimljivo da je bio spreman bombardirati bolnice, jaslice i crkve... 25. prosinca, i na Novu godinu. Mislim da pokušava doći do zraka".

Ruski veleposlanik u Washingtonu Anatolij Antonov optužio je američku administraciju da nema nikakvu želju za političkim rješenjem, dodajući da se čak i jednostrano proglašeni prekid vatre označava kao pokušaj da se dođe do predaha.

- Sve to znači da je Washington spreman boriti se s nama 'do posljednjeg Ukrajinca', a sudbina naroda Ukrajine uopće ne zabrinjava Amerikance, rekao je Antonov u primjedbama na Facebook stranici veleposlanstva koje su uokvirene kao odgovori na pitanja medijima.

Putinov prekid vatre počeo bi u vrijeme obilježavanje Božića po julijanskom kalendaru 7. siječnja. Bilo bi to prvo veliko primirje u ratu koji traje više od deset mjeseci, odnoseći desetke tisuća života i razorivši velike dijelove Ukrajine.

Ukrajinska pravoslavna crkva, kojoj je crkvena hijerarhija priznala neovisnost od 2019., odbacuje svaku pomisao o odanosti moskovskom patrijarhu, a mnogi ukrajinski vjernici slave Božić 25. prosinca, kao na Zapadu.

 

SAD smatra da Putinov saveznik Prigožin želi kontrolu rudnika blizu Bahmuta

07:42

Sjedinjene Države smatraju da je saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina Jevgenij Prigožin, osnivač najmoćnije ruske plaćeničke skupine, zainteresiran za preuzimanje kontrole nad soli i gipsom iz rudnika u blizini ukrajinskog grada Bahmuta, rekao je dužnosnik Bijele kuće u četvrtak.

Postoje naznake da monetarni motivi pokreću Rusiju i Prigožinovu "opsjednutost" Bahmutom, dodao je dužnosnik.

Prigožin je vlasnik privatne ruske vojne tvrtke Wagner Group.

Sjedinjene Države prije su optužile ruske plaćenike za iskorištavanje prirodnih resursa u Srednjoafričkoj Republici, Maliju, Sudanu i drugdje kako bi pomogle u financiranju rata Moskve u Ukrajini, što je Rusija odbacila kao "antiruski bijes".

Prigožin, kojeg su strane zapadne zemlje sankcionirale zbog njegove uloge u Wagneru, u četvrtak se oprostio od bivših osuđenika čiji su ugovori u Ukrajini istekli i pozvao ih da izbjegnu iskušenje ubijanja kada se vrate u civilni život.

Od njegovih gotovo 50.000 plaćenika, ubijeno je više od 4100 i ranjeno 10.000, uključujući i više od tisuću ubijenih između kraja studenog i početka prosinca u blizini Bahmuta, rekli su iz SAD-a u četvrtak.

Bijela kuća priopćila je krajem prošlog mjeseca da je Wagner Group preuzeo isporuku oružja iz Sjeverne Koreje kako bi se ojačale ruske snage u Ukrajini, što je znak širenja uloge grupe u tom sukobu.

 

Žestoke borbe za Bahmut

07:34

Žestoke borbe vode se za Bahmut na istoku Ukrajine. Na gradskim ulicama posvuda tragovi razaranja.

- Ova je buka nepodnošljiva. Ne možemo spavati jer na prozorima više nema stakala, kaže stanovnica Bahmuta Lidna Dmitrivna

- Granatiraju nas danonoćno. Opskrbili smo se drvom i namirnicama, kaže Natalija.

Kratki predah ovi bi ljudi mogli imati tijekom poslijepodneva i sutra, barem ako je suditi prema najavama Moskve. Ruski je predsjednik, naime, na poziv moskovskog patrijarha Kirila naredio prekid vatre tijekom Božića koji se slavi po julijanskom kalendaru. Ali stanovnici i vojnici na istoku Ukrajine Putinu ne vjeruju ni kad darove nosi. 

- Tijekom katoličkog Božića borbe su se nastavile, na Novu godinu četiri rakete pale su samo na Kramatorsk. Borba nikad ne prestaje, ni blagdanom ni vikendima, tako da ne vjerujem Putinu, kaže stanovnik Kramatorska Valerij.

Kijev je odbio prijedlog Moskve da se proglasi 36-satni prekid vatre kao licemjerje i propagandu i poručio da bi to bilo moguće samo kada bi Rusija napustila okupirani ukrajinski teritorij. Ukrajinski predsjednik posebnu je poruku uputio stanovnicima Rusije.

- Cijeli svijet zna da Kremlj iskorištava predah u borbama kako bi nastavio rat s još većim žarom. Za brži prekid rata potrebno je nešto potpuno drugačije. Ruski državljani moraju u sebi pronaći snagu, barem na tih 36 sati tijekom Božića da se oslobode sramotnog straha od jedne osobe u Kremlju. Vaš strah od Putina uništava vašu zemlju. Prekinuti rat znači prekinuti agresiju koju vaša zemlja provodi, poručio je Volodimir Zelenski

Ni na Zapadu nema oduševljenja Putinovom ponudom privremenog mira. Američki predsjednik Joe Biden smatra da nakon deset mjeseci rata i tisuća izgubljenih života ruski predsjednik time samo pokušava predahnuti i kupiti vrijeme.

- Nevoljko odgovaram na sve što Putin kaže. Zanimljivo je da je bio spreman bombardirati bolnice, jaslice i crkve 25. 12. i na Novu godinu. Mislim da samo pokušava doći do zraka, rekao je Biden.

U dobre namjere Kremlja ne vjeruje ni UN.

- Uvjeren sam da smo daleko od trenutka u kojem će biti mogući ozbiljni mirovni pregovori. Sada je važno učiniti sve što možemo kako bismo negativne posljedice rata sveli na minimum, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Njemačka i SAD Ukrajinu će opskrbiti oklopnim vozilima, objavili su njemački kancelar Scholz i američki predsjednik Biden u zajedničkom priopćenju nakon telefonskog razgovora. Berlin šalje borbena vozila Marder, a Washington Bradleye. Nakon što su Sjedinjene Države Ukrajini još prije obećale isporuku obrambenog protuzračnog sustava Patriot, dodatni takav sustav Kijevu je obećala poslati i Njemačka.

 

Japanski premijer Kishida pozvan u posjet Ukrajini

03:49

Japanski premijer Fumio Kishida pozvan je u posjet Ukrajini, rekao je u petak glasnogovornik japanske vlade.

Poziv Kishidi da posjeti Ukrajinu u srijedu je uputio šef ureda ukrajinskog predsjednika Andriy Yermak japanskom veleposlaniku u Ukrajini, objasnio je glavni tajnik kabineta Hirokazu Matsuno na redovitoj konferenciji za novinare.

- Japan stoji uz građane Ukrajine i poduzima odgovarajuće korake kao ovogodišnji predsjedatelj grupe G7, rekao je Matsuno.

Idući tjedan premijer Kishida bi trebao posjetiti zemlje članice G7, uključujući Francusku, Italiju, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanadu i SAD, što se označava i kao ključna diplomatska turneja prije nego što Japan bude domaćin godišnjeg samita G7 u svibnju u Hirošimi.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rat-u-ukrajini-59-10541865

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.