Ukrajina: Veliki ruski gubici u raketnom napadu na vojarnu u Makijvki

UKRAJINA

Nastavljaju se ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu, ali i snažan ukrajinski odgovor na njih. Nakon napada na zgradu punu ruskih rezervista u Makijivki u Doneckoj regiji, obitelji poginulih vojnika i neki ruski političari oštro kritiziraju rusku vojsku zbog teškog gubitka. Ruski vojni vrh tvrdi da je uzrok napada uporaba mobitela. Predsjednik Volodimir Zelenski poručuje - Ukrajina mora raditi sa svojim partnerima na jačanju obrane.

 

Francuska će poslati laka borbena vozila Ukrajini

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je ukrajinskom čelniku Volodimiru Zelenskom da će njegova vlada poslati laka borbena oklopna vozila AMX-10 RC kao pomoć u ratu protiv Rusije, rekao je francuski dužnosnik u srijedu nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

- Ovo je prvi put da se oklopna vozila zapadne proizvodnje isporučuju kao potpora ukrajinskoj vojsci, rekao je dužnosnik.

Obraćajući se novinarima, dužnosnik nije iznio nikakve pojedinosti o količini ili vremenu planiranih isporuka, ali je rekao da će se razgovori nastaviti u vezi s mogućom isporukom drugih tipova vozila.

U izjavi objavljenoj na Telegramu, Zelenski je zahvalio Macronu na odluci i rekao da su se dvojica čelnika "složila o daljnjoj suradnji kako bi značajno ojačali našu protuzračnu obranu i druge obrambene sposobnosti".

Francuska je prošle godine Ukrajini isporučila nekoliko haubica Caesar. Macron je u listopadu također rekao da će Pariz osigurati oružje za protuzračnu obranu dok je Rusija intenzivirala raketne napade na ključnu infrastrukturu.

AMX-10 francuske proizvodnje je naoružano izviđačko vozilo visoke pokretljivosti predviđeno za četiri osobe, navodi se na internetskoj stranici francuskog ministarstva oružanih snaga. Zelenski je više puta od zapadnih saveznika tražio borbena vozila poput tenkova Leopard njemačke proizvodnje.

 

Ukrajina: U raketnom napadu veliki su ruski gubici

U ukrajinskom raketnom napadu na vojarnu s ruskim vojnicima minutu nakon Nove godine u okupiranoj Makijivki Moskva je za sada priznala smrt njih 89. Kijev tvrdi da je stvaran broj ubijenih oko četiri stotine. Ukrajinci su punu vojarnu navodno uspjeli locirati zbog velikog broja presretnutih novogodišnjih poziva.

Na istoku zemlje stanje je i dalje uglavnom nepromijenjeno. Da Rusija teško može osvojiti Bahmut za koji borbe traju već sedam mjeseci, potvrdio je Jevgenij Prigožin i istaknuo je da Ukrajinci u Bahmutu imaju liniju obrane na svakih 10 metara.

 

Ukrajina traži brže inspekcije brodova unutar žitne inicijative

Napori Ukrajine da poveća izvoz žitarica usmjereni su na osiguranje bržih inspekcija brodova, a ne na uključivanje više luka u žitnu inicijativu s Rusijom, rekao je u srijedu visoki ukrajinski dužnosnik.

Ukrajina je veliki svjetski proizvođač i izvoznik žitarica, ali proizvodnja i izvoz su pali otkako ju je Rusija napala prošle veljače i počela blokirati njezine morske luke.

Tri vodeće ukrajinske crnomorske luke deblokirane su u srpnju dogovorom Moskve i Kijeva uz posredništvo Ujedinjenih naroda i Turske. Prema tom dogovoru, sve brodove pregledavaju zajednički timovi na Bosporu.

Kijev optužuje Moskvu da presporo provodi inspekcije, što uzrokuje višetjedna kašnjenja brodova i smanjenje isporuke ukrajinskog žita na inozemna tržišta. Rusija niječe da usporava proces.

- Ukrajina je usredotočena na normalizaciju inspekcija, a ne na otvaranje novih luka, rekao je visoki ukrajinski dužnosnik. Zašto otvarati luku Mikolajiv ako s trenutnom stopom izvoza možemo zatvoriti polovicu luka Odese koje su već otvorene?, rekao je dužnosnik o luci koja nije dio žitne inicijative.

Ukrajina je izvezla oko sedam milijuna tona poljoprivrednih proizvoda u rujnu i listopadu, šest milijuna u studenom, dok su isporuke u prosincu pale na četiri milijuna.

Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture priopćilo je u utorak da se trenutačno ne očekuje dolazak novih brodova u Ukrajinu na utovar. Ministarstvo je navelo da 94 plovila čekaju inspekciju na Bosporu - 69 praznih plovila za utovar i 25 utovarenih. Plovila prosječno čekaju više od mjesec dana, tvrdi ministarstvo.

 

 

Rogozin poslao Macronu šrapnel kojim je ranjen

Bivši ravnatelj ruske svemirske agencije Roskozmos Dmitrij Rogozin objavio je da je predsjedniku Emmanuelu Macronu poslao komadić granate kojim je bio ranjen i ustvrdio da je ona ispaljena iz francuske haubice isporučene Ukrajini.

Danas voditelj skupine vojnih savjetnika koja pomaže separatističkim snagama u Ukrajini, Rogozin je bio ranjen u prosincu u ukrajinskom napadu na hotel u Donecku, regiji pod kontrolom proruskih snaga.

- Napad pri kojem je bilo poginulih i ranjenih u Donecku dogodio se u vrijeme "radne sjednice" u restoranu hotela, ustvrdio je Rogozin.

Ruska javna televizija Rosija 24 izvijestila je da je Rogozin ondje slavio svoj 56. rođendan s gostima i glazbenicima.

Rogozin je rekao da je nakon napada morao biti operiran jer mu se komadić granate zabio iznad desne lopatice.

Gorljivi zagovornik ruske vojne invazije na Ukrajinu, Rogozin je pisao francuskom veleposlaniku u Moskvi Pierreu Levyju.

- U omotnici, uz pismo priložio sam komadić granate ispaljene iz francuske 155-milimetarske haubice Caesar, ustvrdio je u pismu objavljenom na Telegramu.

- Probio mi je desno rame i zabio se u peti vratni kralješak i razlika od milimetra spasila me od smrti ili invalidnosti, napisao je.

Veleposlanik Francuske u Moskvi nije želio zasad komentirati Rogozinove navode.

 

 

Putin predstavio novi hipersonični sustav

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je u srijedu u Atlantski ocean fregatu naoružanu hipersoničnim krstarećim projektilima Cirkon.

- Zajedno s ministrom obrane Sergejem Šojguom Igorom Krokmalom, zapovjednikom fregate pod nazivom "Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov", Putin je na videokonferenciji rekao da je brod naoružan hipersoničnim oružjem Cirkon.

- Ovaj put brod je opremljen najnovijim hipersoničnim raketnim sustavom - 'Cirkon' - za koji ne postoji ekvivalent, rekao je Putin.

- Ovo je hipersonični morski sustav, dodao je.

Šojgu je rekao da će Gorškov ploviti do Atlantskog i Indijskog oceana te do Sredozemnog mora.

- Ovaj brod, naoružan 'Cirkonima', sposoban je izvesti precizne i snažne udare protiv neprijatelja na moru i kopnu, rekao je Šojgu.

- Rakete lete brzinom devet puta većom od brzine zvuka i imaju domet od preko 1000 kilometara, dodao je.

Rusija, Kina i Sjedinjene Države u utrci su u hipersoničnom naoružanju.

Zbog svoje brzine, pet puta veće od brzine zvuka, i sposobnosti manevriranja, takvo oružje smatra se načinom da se stekne prednost nad svakim protivnikom.

 

 

Njemačka očekuje novi izbjeglički val iz Ukrajine

Humanitarna organizacija Caritas računa s novim valom izbjeglica iz Ukrajine u Njemačkoj do kraja zime, priopćeno je u srijedu.

- Stanovnici Ukrajine neće imati drugog izbora nego napustiti svoju zemlju ako infrastruktura i dalje bude uništavana a temperature nastave padati, rekao je voditelj odjela za Ukrajinu njemačkog Caritasa Gernot Krauss.

On je rekao kako njegova organizacija računa sa "sljedećim izbjegličkim valom".

Krauss koji koordinira akcije u samoj Ukrajini kaže kako je u prvim valovima Ukrajinu napustilo mnogo mlađih žena s djecom, a da su sada ostale starije žene.

- One će morati napustiti svoje domove i to povećava pritisak na susjedne zemlje, ali i na Njemačku, rekao je Krauss.

Prema procjenama Ureda Ujedinjenih naroda za izbjeglice Ukrajinu je do sada napustilo preko osam milijuna izbjeglica.

Njemačka je do sada zabilježila njih preko milijun.

Caritas ugroženima u Ukrajini isplaćuje po 56 eura mjesečno, a u iznimnim slučajevima po 560 eura za popravak prozora ili nabavku ogrjeva.

U Njemačkoj izbjeglice iz Ukrajine, za razliku od izbjeglica iz drugih zemalja, od prvog dana imaju pravo na iste socijalne povlastice kao i njemački državljani.

 

 

Ukrajinci tvrde da su u napadu dan prije Makijivke ubili ili ranili oko 500 vojnika

Ukrajinska vojska priopćila je da je dan prije napada na Makijivku u kojem je stradao velik broj ruskih vojnika, izvela i napad u hersonskoj oblasti, a u kojem je stradalo ili je ranjeno oko 500 vojika.

- Neprijatelj nastavlja trpjeti gubitke. Dana 31. prosinca pogodili smo uporište neprijateljskih snaga i tehnike u blizini Čulakovke u hersonskoj oblasti, objavili su. 

 

Osnažuju se ukrajinske obrambene linije na granici s Bjelorusijom

Prema pisanju Sky Newsa, ukrajinske snage osnažuju svoje položaje na tisuću kilometara dugoj granici prepunoj šuma i močvara, na području koje je prekriveno snijegom.

Radi se o 100. brigadi ukrajinske vojske koju uglavnom čine dobrovoljci, neki su učitelji, neki vodoinstalateri, a neki građevinci.

Postavljene su protutenkovske mine kao i nadzorna mjesta za praćenje razvoja događaja. 

 

 

Ukradana umjetnička zbirka u Hersonu

Ukrajinska novinska kuća navodi da su ruske snage ukrale većinu zbirke umjetničkog muzeja u Hersonu.

UkraineWorld navodi da se vjeruje da su premještena na okupirani Krim.

Rusija je u ožujku okupirala Herson, ali su ga ukrajinske snage oslobodile u studenom. 

 

Zelenski: Rusija sprema veliku ofenzivu, pripremamo se za to

- Rusija će baciti sve karte koje su joj preostale na stol i skupiti sve koje može kako bi pokušala preokrenuti tijek rata i barem odgoditi svoj poraz, rekao je u videoobraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

- Teroristi moraju izgubiti. Svaki pokušaj njihove nove ofenzive mora propasti, dodao je. 

 

Ukrajinski projektili nad ruskim Rostovom na Donu

Na društvenim mrežama pojavile su se snimke na kojima se vidi navodna aktivacija protuzračne obrane u ruskom gradu Rostovu na Donu, a zbog obrane od ukrajinskih projektila.

Rostov na Donu je grad s više od milijuna stanovnika na Azovskom moru, poprilično duboko u ruskom teritoriju.

Ovi navodi za sada još nisu potvrđeni od strane službenih tijela. 

 

Rusija kaže da je u Makijivki ubijeno 89 vojnika, za napad okrivljuje mobitele

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je u ukrajinskom napadu na Makijivku tijekom vikenda ubijeno 89 vojnika i navelo da je glavni razlog napada taj što su vojnici neovlašteno upotrebljavali mobilne telefone.

- Već je očito da je glavni razlog za ono što se dogodilo uključivanje i masovna uporaba mobilnih telefona u području dosega neprijateljskog oružja, protivno zabrani, navodi se u priopćenju ministarstva.


Signali mobitela omogućili su ukrajinskoj vojsci da utvrdi mjesto velike koncentracije ruskih vojnika u Makijivki na istoku Ukrajine.

- To je neprijatelju omogućilo da prati i odredi koordinate lokacije vojnika za raketni napad, navelo je ministarstvo.

Daniil Bezsonov, viši proruski dužnosnik u dijelovima Donecke oblasti pod upravom Moskve, rekao je još prije da su projektili HIMARS američke proizvodnje pogodili zgradu škole u Makijivki oko ponoći dok su stanovnici te pokrajine slavili početak nove godine.

Rusko ministarstvo priopćilo je da su zgradu pogodile četiri rakete iz američkih lansera HIMARS, dodajući da su se od detonacije bojnih glava raketa HIMARS urušili stropovi zgrade.

Ukrajinska strana ustvrdila je da je poginulo i do 400 Rusa.

Također je ustvrdila da su ruske snage zauzvrat pokrenule zračne napade na vojnu opremu u blizini željezničke postaje Družkivka u Donecku, ubivši do 200 pripadnika ukrajinske vojske te uništivši četiri lansera HIMARS i više od 800 raketa.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješće.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rusi-za-pokolj-u-makijivki-krive-vojnike-koji-su-koristili-mobitele-10538275

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.