Zelenski: Mrak nas neće spriječiti da okupatoru nanesemo nove poraze

Zelenski: Mrak nas neće spriječiti da okupatoru nanesemo nove poraze

Ukrajina je ponovno bespilotnom letjelicom napala vojni aerodrom kod grada Saratova u dubini ruskog teritorija. Moskva tvrdi da je protuzračna obrana srušila letjelicu i da su tri vojnika poginula pri padu njezine olupine, dok neki izvori s terena navode da su vojnici poginuli od projektila protuzračne obrane. Predsjednik Zelenski upozorio je na opasnost od novih raketnih udara, a ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija spremna pregovarati sa svim stranama uključenima u sukob u Ukrajini.

 

Zelenski: Mrak nas neće spriječiti da okupatoru nanesemo nove poraze

09:39

Rusko ministarstvo obrane izvijestilo je da je protuzračna obrana srušila ukrajinski dron iznad vojne baze Engels kod Saratova i da su tri osobe poginule pri padu olupine.

Ukrajinci su i početkom prosinca dronovima napali dvije vojne baze kod Saratova, što je bio velik udarac reputaciji ruske protuzračne obrane. S tog vojnog aerodroma polijeću ruski strateški bombarderi Tupoljev koji ispaljuju krstareće rakete na ukrajinsku energetsku mrežu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je na opasnost od novih ruskih raketnih udara.

- Znam da nas mrak neće spriječiti da okupatoru nanesemo nove poraze. Ali moramo biti spremni na svaki scenarij. Zato vas molim da obratite pozornost na zračne uzbune ovih dana, rekao je.

 

Troje poginulih u padu olupine ukrajinskog drona na rusku vojnu bazu

07:27

Dana 26. prosinca, oko 01.35 po moskovskom vremenu, ukrajinska bespilotna letjelica oborena je na maloj visini dok se približavala vojnom aerodromu Engels u oblasti Saratov, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

Kao posljedica pada olupine bespilotne letjelice, smrtno su stradala tri ruska pripadnika tehničkog osoblja koji su bili na aerodromu, navode.

Ministarstvo je dodalo da zrakoplovna oprema nije oštećena.

 

 

Istražuje se incident u ruskoj zračnoj bazi Engels

07:02

Incident u zračnoj bazi Engels u ruskoj regiji Saratov se istražuje, ali nije bilo štete na civilnoj infrastrukturi, rekao je lokalni guverner nakon medijskih izvještaja o eksplozijama u bazi ranije u ponedjeljak.

Ukrajinski i ruski mediji izvijestili su da su se nakon ponoći čule eksplozije u zračnoj bazi Engels, stotinama kilometara od bojišnice u Ukrajini.

- Nije bilo hitnih slučajeva u stambenim područjima grada Engelsa. Nema apsolutno nikakve opasnosti za stanovnike, objekti civilne infrastrukture nisu oštećeni, rekao je Roman Busargin, guverner regije.

Informacije o incidentu u vojnom objektu provjeravaju agencije za provođenje zakona.

Novinska agencija RBK-Ukrajina izvijestila je da su se dogodile dvije eksplozije.

Ruska novinska kuća Baza izvijestila je, pozivajući se na lokalno stanovništvo, da su sirene za zračnu uzbunu zavijale i da se čula eksplozija.

Zračna baza u blizini grada Saratova, oko 730 km jugoistočno od Moskve, pogođena je 5. prosinca u, kako je Rusija rekla, napadima ukrajinskih dronova na dvije ruske zračne baze tog dana.

Dvostruki udari zadali su Moskvi veliki udarac glede reputacije i pokrenuli pitanja o tome zašto je njezina obrana zakazala, ocijenili su analitičari, dok se pozornost usmjeravala na korištenje dronova u ratu između susjeda.

Ukrajina nikada nije javno preuzela odgovornost za napade unutar Rusije, ali je rekla da su takvi incidenti "karma" za rusku invaziju.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/troje-poginulih-u-padu-olupine-ukrajinskog-drona-na-rusku-vojnu-bazu-10523637

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.