Ofenzivni status quo u Ukrajini

Ofenzivni status quo u Ukrajini

Raketiranje ukrajinskih gradova i dalje ne prestaje. Ruski predsjednik Vladimir Putin telefonom je razgovarao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, koji je pozvao Putina na pronalaženje diplomatskog rješenja za prekid rata. Iz Kremlja poručuju da su spremni na razgovore i sa SAD-om, ali da se rat ipak nastavlja.

Unatoč svakodnevnom nemilosrdnom ruskom raketiranju ukrajinskih gradova i ključne energetske infrastrukture uz beskonačne krvave rovovske borbe u Donecku, na ključnim istočnim crtama bojišta već danima vlada svojevrsni ofenzivni status quo. I Ukrajinci i Rusi drže osvojene položaje, snimaju i bilježe svaki znatniji pomak protivničkih snaga.

No, tvrde i jedni i drugi, ali i britanski i američki vojni obavještajci - u zraku sve miriše na nekakvu novu ofenzivu.

S južnog pak bojišta stiže pomalo neočekivana i zbunjujuća vijest koju je prenijela neovisna ruska medijska kuća Meduza, pozivajući se na dva izvora bliska Kremlju, koja su željela ostati anonimna. Rusi su navodno predložili da će se povući iz okupirane Zaporiške elektrane ako Ukrajinci dopuste nesmetan tranzit nafte i plina kroz Ukrajinu. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je mogućnost takvog dogovora, ali i najavljivani susret ruskog i američkog predsjednika.

U međuvremenu, u razorenu Ukrajinu u kojoj su mnogi i dalje bez struje i grijanja, stiglo je više od 80 tisuća generatora. U zemlji se trenutačno proizvodi samo 70 posto potrebne električne energije, od toga je većina namijenjena za opskrbu tvrtki i bolnica. Najkritičnije je i dalje u višemilijunskom Kijevu.

No, unatoč svemu, iz snijegom i ledom okovanog Kijeva s malo ili nimalo struje i grijanja, poručuju da su mirovni pregovori mogući samo ako Rusi prestanu raketirati i granatirati ukrajinska sela i gradove te ako povuku svoje postrojbe s ukrajinske zemlje. Borit će se, kažu, za slobodu, do kraja.

 

Putin rekao Scholzu da je zapadni pristup ratu u Ukrajini destruktivan

14:22

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je njemačkom kancelaru Olafu Scholzu u telefonskom razgovoru da je njemački i zapadni pristup ratu u Ukrajini destruktivan i pozvao Berlin da ponovno promisli o tome, objavio je Kremlj, a Scholz je pozvao Putina da što prije pronađe diplomatsko rješenje za Ukrajinu. 

 

Rusija i zapadne vlade su po pitanju Ukrajine na dijametralno suprotnim pozicijama, iako su i Moskva i Washington objavili u protekla 24 sata da su u načelu otvoreni za pregovore.

 

- Skrenuli smo pozornost na destruktivan stav zapadnih država, uključujući i Njemačku, koje upumpavaju oružje u kijevski režim i uvježbavaju ukrajinsku vojsku, priopćio je Kremlj nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

 

- Sve ovo, kao i sveobuhvatna politička i financijska podrška za Ukrajinu, vodi do toga da Kijev potpuno odbija ideju bilo kakvih pregovora, dodao je.

 

Scholzov glasnogovornik je priopćio da je njemački kancelar pozvao Putina da pronađe diplomatsko rješenje za ukrajinski sukob što je prije moguće, uključujući i povlačenje ruske vojske.

 

- Kancelar je osudio ruske zračne napade na civilnu infrastrukturu u Ukrajini i naglasio njemačku odlučnost da pomogne Ukrajini u osiguravanju svojih obrambenih mogućnosti protiv ruske agresije, dodao je glasnogovornik.

 

Ukrajinska veleposlanstva primila "krvave pakete"

13:07

 Nekoliko ukrajinskih veleposlanstava u inozemstvu, među kojima i veleposlanstvo u Zagrebu, primilo je "krvave pakete" sa životinjskim očima, objavilo je u petak ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

 

Rat u Ukrajini pokazuje da se Europa previše oslanja na SAD - Finska

12:27

Ruska invazija na Ukrajinu pokazala je da se Europa previše oslanja na SAD za svoju sigurnost, rekla je u petak finska premijerka Sanna Marin.

Govoreći u think-tanku u Sydneyju, Marin se zauzela za jačanje europskih obrambenih kapaciteta uključujući proizvodnju oružja.

- Moram biti posve iskrena s vama, Europa sada nije dovoljno snažna. Bez Sjedinjenih Država bili bismo u neprilici, rekla je Marin u Institutu Lowy.

Dodala je da je razgovarala s mnogim američkim političarima koji su rekli da misle da bi Europa trebala biti snažnija.

- Sjedinjene Države daju puno oružja, puno financijske pomoći, puno humanitarne pomoći Ukrajini, a Europa još nije dovoljno snažna. Moramo se pobrinuti da gradimo te kapacitete kad je riječ o europskoj obrani, europskoj obrambenoj industriji, izjavila je. 

U nedavnom govoru u Helsinkiju, Marin je rekla da Europa trenutačno previše ovisi o kineskoj tehnologiji i da bi trebala više ulagati u područja kao što su umjetna inteligencija i kvantna računala.

 

Kremlj: Putin je spreman razgovarati s Bidenom, ali rat se nastavlja

11:12

Ruski predsjednik Vladimir Putin otvoren je za razgovore s američkim predsjednikom "kako bi osigurao interese Moskve", priopćio je danas Kremlj.

Međutim, glasnogovornik je rekao da je pronalaženje zajedničke osnove za razgovore teško jer SAD ne priznaje "nove ruske teritorije".

- Kako bismo postigli naše ciljeve, Putin je otvoren za razgovore sa svim stranama. Najpoželjniji put za postizanje naših ciljeva su diplomatska sredstva, poručuju iz Kremlja.

Upitan je li Rusija spremna napustiti Ukrajinu nakon gotovo deset mjeseci rata, glasnogovornik je rekao - Specijalna vojna operacija se nastavlja.

Jučer je američki predsjednik Joe Biden rekao da ne planira odmah kontaktirati Putina, ali da će razgovarati s njim ako Putin pokaže interes za okončanje rata.

Biden je rekao da će to učiniti samo u dogovoru sa saveznicima u NATO-u.

 

 

Njemačka šalje sedam dotrajalih Geparda Ukrajini

10:15

Njemačka planira u Ukrajinu poslati sedam rashodovanih tenkova Gepard, objavio je danas časopis Der Spiegel. Sedam tenkova, koje sada popravlja proizvođač oružja Krauss-Maffei Wegmann (KMW) iz Münchena, namijenjeno je pomoći Ukrajini u zaštiti njezinih gradova i infrastrukture od ruskog granatiranja, izvijestio je Der Spiegel.

- Njemačka vlada također namjerava poslati više streljiva za Geparde zajedno s dodatnim tenkovima, izvijestila je.

Opskrba streljivom za Geparde pokazala se problematičnom budući da ga Švicarska, koja ima zalihe streljiva, odbija isporučiti, pozivajući se na svoj neutralni status, izvijestio je Reuters.

 

Rusi su noćas napali selo u blizini grada Čuhuiv

09:40

Rusi su noćas napali selo Kluhino-Baškirivka u blizini grada Čuhuiv u Harkivskoj regiji.

- U napadu je oštećena stambena zgrada, a dvije osobe su ranjene, objavila je Halina Minaieva, gradonačelnica Čuhuiva.

 

Finska premijerka: Ruska pobjeda bila bi poticaj drugim agresorima

09:23

- Ruska pobjeda nad Ukrajinom osnažila bi druge agresore, upozorila je finska premijerka Sanna Marin.

- Nemojmo se zavaravati, ako Rusija pobijedi, ona neće biti jedina koja će se osjećati osnaženom. I drugi će doći u kušnju da ostvare svoje mračne planove, rekla je.

 

Rusija: Uspješno smo testirali novi projektil za proturaketnu obranu

09:06

Rusija je testirala novi projektil za svoj sustav proturaketne obrane, priopćilo je danas rusko ministarstvo obrane.

Projektil je lansiran s poligona Sari Šagan u Kazahstanu.

Nisu objavljeni drugi detalji osim da je testiranje bilo uspješno.

  

Podoljak: Poginulo je do 13.000 ukrajinskih vojnika

08:56

- Ukrajinske oružane snage dosad su izgubile između 10.000 i 13.000 vojnika u ratu protiv Rusije, rekao je jučer savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak za ukrajinsku televiziju.

Imamo službene brojke iz Glavnog stožera, imamo službene brojke iz vrhovnog zapovjedništva, a one iznose između 10.000 i 12.500 do 13.000 ubijeni", rekao je Podoljak za Kanal 24.

- Zelenski će objaviti službene podatke kada dođe pravi trenutak, dodao je.

Visoki američki general Mark Milley prošlog je mjeseca rekao da je više od 100.000 ruskog vojnog osoblja ubijeno ili ranjeno u Ukrajini, pri čemu Kijev vjerojatno ima slične gubitke.

 

 

Britanski obavještajci: Rusko povlačenje omogućuje Ukrajini da udari na logistiku

08:55

Rusko povlačenje sa zapadne obale rijeke Dnjepar pružilo je ukrajinskim oružanim snagama priliku za napad na nove ruske logističke čvorove i komunikacijske linije, piše u obavještajnom izvješću ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Navode i da je ova prijetnja vrlo vjerojatno potaknula ruske logističare da premjeste opskrbne čvorove, uključujući željezničke transferne točke, dalje prema jugu i istoku. 

- Ruske logističke jedinice morat će obaviti radno intenzivan utovar i istovar sa željezničkog na cestovni transport. Cestovni prijevoz će i dalje biti ranjiv na ukrajinsko topništvo, dodaje se u izvješću.

- Ruski nedostatak streljiva vjerojatno je jedan od glavnih čimbenika koji trenutačno ograničavaju ruski potencijal da ponovno pokrene učinkovite kopnene ofenzivne operacije velikih razmjera, poručuju. 

 

 

Kličko poručio stanovnicima Kijeva da pripreme zalihe vode, hrane i tople odjeće

08:31

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko poručio je stanovnicima glavnog grada Ukrajine da pripreme zalihe vode, hrane i tople odjeće u slučaju potpunog pada električne mreže uzrokovanog ruskim zračnim napadima.

Rekao je i da bi građani, koji to mogu, trebali razmisliti da ostanu s prijateljima u predgrađima. 

 

Gradonačelnik: Rusi granatirali Zaporižju

08:13

Ruske snage su tijekom noći napale grad Zaporižju, objavio je gradonačelnik Anatolij Kurtev na Telegramu.

- Zbog napada je izbio požar na zgradi infrastrukturnog objekta. Eksplozija je raznijela prozore na obližnjim kućama, napisao je.

Prema dostupnim informacijama, u napadu nitko nije stradao.

Kurtev je rekao da su hitne službe na terenu i da još nema podataka o žrtvama. 

 

 

Ukrajina: Rusi pripremaju novi val novačenja na Krimu

08:00

Rusija se sprema provesti još jedan val novačenja na području Krima, objavio je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine.

- Zaposlenici vojnih ureda pripremaju se za još jedan val novačenja na privremeno okupiranom teritoriju Autonomne Republike Krim, piše u priopćenju Glavnog stožera.

Prema informacijama do kojih je došla ukrajinska vojska, provjera podataka o vojnoj spremnosti već se priprema u državnim uredima u gradu Kerču.

 

Načelnik Vojne uprave: 65% Hersona ponovno ima struju

07:36

Inženjeri su vratili opskrbu električnom energijom za 65 posto Hersona nakon što je jučer ujutro nakon ruskog granatiranja u cijelom gradu nestalo struje, objavio je na Telegramu Jaroslav Januševič, načelnik Vojne uprave Hersonske regije.

- Zahvaljujući profesionalizmu i herojstvu ekipa za popravke koje su nakon neprijateljskog granatiranja bez odmora radile na dalekovodima u Hersonu 65 posto grada sada ima struju, napisao je Januševič.

 

Ukrajina: Rusi granatiraju Harkivsku regiju

07:12

Jedan je civil ozlijeđen nakon ruskog napada koji je oštetio neboder u selu Kluhino-Baškirivka, 42 kilometra istočno od Harkiva, objavio je glasnogovornik ukrajinske Državne hitne službe u Harkivskoj regiji, prenosi The Kyiv Independent.

 
 

Patrijarh Kiril: Donbas je prva linija obrane ruskog svijeta

06:53

Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril rekao je da je Donbas "prva crta obrane ruskog svijeta".

- Donbas je danas prva linija obrane ruskog svijeta. A ruski svijet nije samo Rusija – on je posvuda gdje žive ljudi koji su odgajani na tradicijama pravoslavlja i na tradicijama ruskog morala, rekao je Kiril za vrijeme susreta s djecom iz okupiranog Donbasa, prenosi ruska državna novinska agencija TASS.

- Naravno, moral i moralnost su sveobuhvatni pojmovi, ali svaki narod vjerojatno ima neke posebne točke oslonca u formiranju moralnog osjećaja. A za nas, ljude koji živimo u ruskom svijetu, izvori potpore su vjera i ljubav prema domovini, rekao je Kiril.

 

 

Zelenski: Ukrajina naređuje istragu crkve povezane s Rusijom

03:09

Zelenski je rekao kako će istraga ispitati ima li moskovski ogranak crkve pravo djelovati na jednom od najsvetijih mjesta u Ukrajini - kompleksu Kijevsko-pečerske lavre.

Pravoslavna crkva u Rusiji izdašno je poduprla devetomjesečnu invaziju Rusije na Ukrajinu.

- Moramo stvoriti uvjete da nikakvi akteri ovisni o državi agresoru (Rusiji) ne mogu manipulirati Ukrajincima i slabiti Ukrajinu iznutra, rekao je Zelenski u video obraćanju.

U Ukrajini je crkva povezana s Moskvom prošloga svibnja formalno prekinula veze s Ruskom pravoslavnom crkvom, ali joj mnogi Ukrajinci još uvijek ne vjeruju i optužuju je za tajnu suradnju s Rusijom.

Rasprava najviših sigurnosnih dužnosnika naglasila je važnost s kojom Zelenski i drugi čelnici još uvijek gledaju na utjecaj crkve povezane s Moskvom među običnim Ukrajincima.

Pravoslavni kršćani čine većinu od 43 milijuna ljudi u Ukrajini, a od pada sovjetske vlasti konkurencija je žestoka između crkve povezane s Moskvom i neovisne ukrajinske crkve proglašene ubrzo nakon neovisnosti.

Zelenski je rekao kako će vlada parlamentu podnijeti prijedlog zakona kojim se zabranjuju vjerske skupine "povezane s centrima utjecaja u Rusiji".

Poduzet će se radnje protiv "subverzivne aktivnosti ruskih specijalnih službi u ukrajinskom vjerskom okruženju". Osim toga, ispitat će se imovina crkve, uključujući njezino korištenje Kijevsko-pečerske lavre.

Sigurnosna služba SBU izvijestila je prošli tjedan kako je pretražila 350 zgrada koje pripadaju crkvi povezanoj s Rusijom i provela provjere nad 850 osoba.

SBU je rekla kako je pronašla "sumnjive" ruske državljane, velike svote gotovine i prorusku literaturu, što je Moskva osudila. 

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/zelenski-ukrajina-nareduje-istragu-crkve-povezane-s-rusijom-10477166

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.