Analiza Gordana Akrapa: Zaporižje ima ozbiljnu operativnu važnost

RAT U UKRAJINI

Rat u Ukrajini traje već gotovo pola godine. Eksplozije odjekuju i oko najveće europske nuklearke - Zaporižja i na dosad mirnom Krimu - oba područja pod ruskom kontrolom. Što se događa na terenu? Što možemo očekivati u sljedećim mjesecima? Kako ovaj rat utječe na globalnu geopolitičku situaciju? Odgovore na ta i niz drugih pitanja potražili smo kod stručnjaka za sigurnost Gordana Akrapa.

- Došlo je do smanjivanja intenziteta napadnih djelovanja ruskih oružanih snaga na području Donbasa i Luhanska i snažnog razmještaja ruskih postrojbi prema jugu. To su Ukrajinci koristili da bi granatirali i reketirali ruske snage, a istovremeno su uočili koji su nedostaci ruskih oružanih snaga, u njihovoj logistici i mogućnostima napredovanja. Cijeli fokus je na južnom dijelu od Crnog mora preko Hersona do Zaporižje i Melitopolja, izlaza na Azovsko more gdje se vrlo vjerojatno očekuje razvoj pješačkih operativnih sposobnosti ukrajinskih snaga. Imamo nešto slabija djelovanja na područja Harkiva i pokušaje Ukrajinaca da izbiju prema Kupjansku, odnosno ruskih snaga da učvrste svoje pozicije. Sve se svodi na to da se očekuju snažna pješačka djelovanja na području južne Ukrajine, rekao je Gordan Akrap, stručnjak za sigurnost, gostujući u "Studiju 4".

Zaporižje je pod kontrolom ruskih snaga. Nuklearna elektrana, dodaje Akrap, ima ozbiljnu operativnu važnost.

- S tog područja, sakrivajući se iza objekata nuklearne elektrane, Rusi raketiraju područja s desne strane obale rijeke Dnjepar koja služe kao uporišta ukrajinskih snaga, a s druge strane rade moguću kontrolu prodora ukrajinskih snaga u slučaju pješačkog napada iz pravca Zaporižja prema Melitopolju, kroz koji prolaze brojni prometni pravci. Stavljanjem tih prometnica pod kontrolu topništva kraćeg dometa Rusi bi imali ozbiljnih problema. Vidi se da su ukrajinske snage primijenile novu doktrinu, ne žele riskirati gubitke svojih ljudi. Na takav način pokušavaju grupirati ruske snage na određenom području, a s druge strane ih granatiraju, raketiraju i uništavaju pravce logističke potpore, smanjuju dotok streljiva, hrane, smanjuju mogućnost njihova izvlačenja i snažno psihološki djeluju na moral ruskih snaga.

Bilo je puno njih koji su očekivali da će Rusija rat završiti za dva-tri dana.

- Ja sam bio jedan od rijetkih koji je rekao ako ne dođe do zauzimanja središta Kijeva i političke dekapitacije predsjednika Zelenskog da će Rusija izgubiti rat. Već duže vrijeme, od 2014. koristio se snažan obavještajni rat između ruske i ukrajinske obavještajne zajednice koji je dobila Ukrajina jer je plasirala u ruski informacijski prostor brojne dezinformacije koje su uspjele dovesti da je Ukrajina bila spremna na ruski blitzkrieg i to je bila ključna pobjeda Ukrajine.

Što se dalje može očekivati od Putina i Zelenskog?

- Putin je pokazao da njegove odluke nisu temeljene na podacima i činjenicama koje se mogu racionalno objasniti. Da nije krenuo u ovakvu invaziju, vjerojatno bi kroz kratko razdoblje dobio puno bolje rezultate za Rusiju u skladu sa svim njihovim stremljenjima, smatra Akrap. 

Predsjednik Zelenski, istaknuo je Akrap, vjerojatno će nastaviti sa svojim ponašanjima i stavovima, ali nada se da će ih staviti u onu razinu umjerenosti koja priliči trenutku te da će se više usmjeriti na reorganizaciju unutarnjeg sustava sigurnosti kako bi bio učinkovitiji i doveo do bržih rezultata uz što manje žrtve.

Položaj Turske posebno je zanimljiv u ovom sukobu.

- Turska se od prvog dana pokušava postaviti kao medijator i neovisna strana, međutim prodaje svoje oružje i jednoj i drugoj strani, koristi svoju poziciju na crnomorskoj obali podupirući Azerbajdžan ne bi li opet napala Armence. Rusija koja se postavila kao jamac tog sukoba nakon 2020. više ništa ne može napraviti niti zaustaviti Tursku jer o Turskoj ovisi puno toga što Rusija namjerava napraviti, ustvrdio je Akrap.

IZVOR: HRT

Više pogledajte u videu: https://vijesti.hrt.hr/svijet/analiza-gordana-akrapa-zaporizje-ima-ozbiljnu-operativnu-vaznost-9027162

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.