Moskva upozorava: Zapljena rezervi uništila bi odnose s SAD-om

RAT U UKRAJINI

Dva glavna cestovna mosta koja omogućuju ruski pristup okupiranom ukrajinskom teritoriju na zapadnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti sada su vjerojatno izvan upotrebe i nije ih moguće koristiti za značajniju vojnu opskrbu, objavila je u subotu britanska vojna obavještajna služba.

 

Razvoj događaja pratite uživo:

 

Moskva upozorava: Zapljena rezervi uništila bi odnose s SAD-om

13:00

Bilo kakva moguća američka zapljena ruskih rezervi u potpunosti će uništiti bilateralne odnose Moskve i Washingtona, kazao je čelnik odjela za Sjevernu Ameriku pri ruskom ministarstvo vanjskih poslova u subotu, objavila je ruska novinska agencija TASS, prenosi Reuters.

Zapad je na rusku invaziju Ukrajine odgovorio ekonomskim, financijskim i diplomatskim sankcijama bez presedana, uključujući zamrzavanje otprilike polovice ruskih zlatnih i deviznih rezervi vrijednih gotovo 640 milijardi dolara prije početka invazije 24. veljače.

Najviši zapadni dužnosnici, uključujući šefa europske diplomacije Josepa Borrella, predložili su zapljenu zamrznutih rezervi kako bi se pomoglo financiranje buduće obnove Ukrajine.

- Upozoravamo Amerikance na štetne posljedice takvih postupaka koji će trajno narušiti bilateralne odnose, što nije ni u njihovom ni u našem interesu, rekao je Aleksandar Darčiev u intervjuu za TASS.

Nije jasno na koje se rezerve referirao.

Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici također su, prema podacima Bidenove administracije, zamrznuli 30 milijardi dolara vrijednu imovinu bogatih pojedinaca povezanih s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, uključujući jahte, helikoptere, nekretnine i umjetnine.

Američko ministarstvo pravosuđa tražilo je šire ovlasti od Kongresa za zapljenu imovine ruskih oligarha kao sredstvo pritiska na Moskvu zbog njezinih postupaka u Ukrajini, rekao je tužitelj u srpnju.

Darčiev je također rekao da je Rusija upozorila Sjedinjene Države da će diplomatske veze biti teško oštećene, a mogle bi čak biti i prekinute, ako Rusija bude proglašena državom sponzorom terorizma.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Darčiev je rekao da je utjecaj SAD-a na Kijev porastao do te mjere da "Amerikanci sve više postaju izravna strana u sukobu".

Darčiev je potvrdio da se razgovara o mogućoj razmjeni zarobljenika između SAD-a i Rusije u koju bi bili uključeni Viktor Bout, zatvoreni Rus kojeg američki tužitelji spominju kao jednog od najvažnijih trgovaca oružjem na svijetu, američka košarkaška zvijezda Brittney Griner i bivši marinac Paul Whelan koje je zatočila Rusija, prenosi TASS.

  

Britanski obavještajci: Dva ključna mosta kod Hersona izvan upotrebe

09:51

Dva glavna cestovna mosta koja omogućuju ruski pristup okupiranom ukrajinskom teritoriju na zapadnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti sada su vjerojatno izvan upotrebe i nije ih moguće koristiti za značajniju vojnu opskrbu, objavila je u subotu britanska vojna obavještajna služba.

Čak i ako Rusija uspije izvršiti značajne popravke na mostovima, oni će ostati ranjivi, priopćilo je ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva. "Opskrba s kopna za nekoliko tisuća ruskih vojnika na zapadnoj obali gotovo se sigurno oslanja na samo dva pontonska trajektna prijelaza", reklo je ministarstvo u ažuriranoj obavještajnoj objavi.

Budući da je njihov lanac opskrbe ograničen, veličina svih zaliha koje je Rusija uspjela uspostaviti na zapadnoj obali vjerojatno će biti ključni čimbenik u održivosti tih snaga, navodi se. Ukrajina je ranije najavila da će pokrenuti ofenzivu kako bi vratila svoje okupirane teritorije na jugu zemlje.

  

Tko će popuniti "rusku rupu" u europskoj svemirskoj industriji?

07:20

Europska svemirska agencija (ESA) započela je preliminarne tehničke razgovore s tvrtkom Elona Muska SpaceX, koji bi mogli dovesti do privremene upotrebe njezinih lansirnih rampi nakon što je sukob u Ukrajini blokirao pristup Zapada ruskim raketama Sojuz.

 

Zelenski upozorava da EU ne bi trebala biti "supermarket" za bogate Ruse

07:19

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je ponovno pozvao EU članice da zabrane vize za državljane Rusije kako taj blok ne bi postao "supermarket" dostupan svakome tko ima sredstava za ulazak.

 

Ukrajina dogovorila s MMF-om 5 mlrd dolara zajma

07:18

Osiguravanje novog, pet milijardi dolara vrijednog zajma od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pomoći će uvjeriti i ostale ukrajinske kreditore da je makroekonomska situacija u toj ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je u petak glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog premijera Vladimira Zelenskog.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rat-u-ukrajini-40-9002996

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.