Borbe u mnogim ukrajinskim gradovima

UKRAJINA

Žestoke borbe i dalje se vode u mnogim ukrajinskim gradovima. U međuvremenu još nije potpuno jasno tko stoji iza napada na rusku zračnu bazu na anektiranom Krimu. Službeno, nitko nije preuzeo odgovornost, ali mediji javljaju da su napad izvele ukrajinske specijalne postrojbe. Moskva i dalje tvrdi da nije izveden napad, ali satelitske snimke pokazuju teško oštećenu bazu i uništene ruske borbene zrakoplove.

Pod jakim ruskim udarima su gradovi Harkiv, Herson, Bahmut... Najmanje sedmero civila poginulo je u granatiranju Bahmuta na istoku zemlje. Ukrajinske snage odolijevaju napadima oko Harkiva.

- Služim u protuzračnoj obrani. Danas nam je zadaća bila nemilosrdno udariti po položajima našeg neprijatelja, izjavio je pripadnik ukrajinske nacionalne garde.

Ukrajinci čvrsto drže liniju obrane između gradova Siversk i Soledar u regiji Donbas.

- Ukrajina je manja od Rusije, ali istina je na našoj strani. Tko se mača laća, od mača će i poginuti. Oni su napali, a ne mi, dodaje ukrajinski vojnik.

Pod snažnim je napadima i Mikolajiv na jugu zemlje. Predsjednik Volodimir Zelenski još je jednom pozvao Zapad da njegovoj domovini pošalje moderno oružje.

- Oružane snage Ukrajine neće prijeći preko ruskog granatiranja regije Dnipropetrovsk. Ta manifestacija ruskog terora još jednom dokazuje da naši saveznici trebaju povećati vojnu pomoć Ukrajini. Što naše oružje bude moćnije i njegov domet veći, ovaj okrutni rat prije će završiti, poručuje Zelenski.

Još nije do kraja razjašnjeno što je izazvalo snažne eksplozije u ruskoj zračnoj bazi na anketiranom Krimu. Satelitske snimke pokazuju teško oštećenu bazu i nekoliko uništenih ruskih borbenih zrakoplova.

Iako Kijev još nije službeno preuzeo odgovornost za napad, pojedini mediji, pozivajući se na ukrajinske dužnosnike, javljaju da su ga izvele ukrajinske specijalne postrojbe. Moskva poručuje da to nije bio napad, nego je eksplodiralo streljivo u skladištu.

Nakon napada na zračnu bazu ruski civili masovno bježe s Krima. Ruske snage ponovno su napale područje oko nuklearne elektrane Zaporižja, najveće u Europi. Zemlje skupine G7 pozvale su Moskvu da je odmah napuste i vrate ukrajinskim vlastima. Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, na kojem bi se raspravljalo o situaciji u elektrani koja je pod njihovom kontrolom. Rusko ministarstvo obrane izvijestilo je, pak, o uspjesima svoje vojske.

- Protuzračni oklopljeni pokretni sustav Gepard, koji je isporučila Njemačka, uništen je nedaleko od Mikolajiva. Također, jedan lanser sustava S-300 uništen je kod Kramatorska, izjavio je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

I dok na terenu bjesni rat, nastavlja se borba za ukrajinske žitarice. Ovaj će brod prevesti 30 tisuća tona žita i isploviti iz luke Čornomorsk.

- Predviđeno je da sporazum o izvozu žitarica traje 120 dana. Pred nama je još mnogo posla kako bi se riješila prehrambena kriza diljem svijeta i stabilizirala globalna tržišta hrane, izjavio je Frederick Kenny, koordinator UN-a u zajedničkom centru za žitarice u Istanbulu.

Europska žitnica - Ukrajina - izvozila je prije rata 75 posto svojih žitarica, najviše u Afriku i na Bliski istok. A od toga je 95 posto išlo morskim putem, najviše iz luke u Odesi.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/borbe-u-mnogim-ukrajinskim-gradovima-8975454

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.