Prevladavanje prehrambene krize - postoje sve šanse da se osigura kontinuitet morskog izvoza iz Ukrajine

Prevladavanje prehrambene krize - postoje sve šanse da se osigura kontinuitet morskog izvoza iz Ukrajine

Međunarodni partneri trebali bi spriječiti sve pokušaje Ruske Federacije da ometa izvoz hrane morem. Relevantnu izjavu dao je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky, javlja dopisnik Ukrinforma. “Provedba inicijative za izvoz žitarica se nastavlja. Danas je prvi put nakon 24. veljače natovareni brod napustio luku Pivdenne.

Trenutačno postoje sve šanse da se osigura ritmičnost takvog izvoza. No, kao i prošlih dana, ključna je sposobnost partnera da spriječe sve pokušaje Rusije da poremeti izvoz i ponovno pogorša globalnu prehrambenu krizu”, rekao je Zelenski. Prema riječima predsjednika Ukrajine, pomorski izvoz obnovljen je prvenstveno zahvaljujući ukrajinskim braniteljima koji su štitili akvatorij. Podsjetimo, 7. kolovoza drugi konvoj brodova s ​​oko 170.000 tona poljoprivrednih proizvoda napustio je ukrajinske luke: tri broda isplovila su iz luke Čornomorsk i jedan iz luke Odesa. 8. kolovoza brod za rasuti teret SACURA napustio je luku Pivdenne, a brod za rasuti teret ARIZONA napustio je luku Čornomorsk. Dva broda nose 60.000 tona poljoprivrednih proizvoda.

Naime, Ujedinjeni narodi i Turska, s Rusijom i Ukrajinom, otvorili su zajednički zapovjedni i kontrolni centar u Carigradu koji će koordinirati izvoz žitarica preko Crnog mora. U međuvremenu je iz Kijeva priopćeno da su u tri crnomorske luke, Odesi, Černomorsku i Pivdeniju, ponovno započele radove kako bi se obnovio izvoz žitarica. Ukrajinska mornarica dodala je na društvenim mrežama da će nadzirati teretne brodove na putu prema lukama i iz njih te da se sigurnosni koridori još utvrđuju.

Dogovor o zajedničkom centru postignut je u sklopu značajnog sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka koji su zaraćene strane potpisale pred 15-ak dana u Carigradu s UN-om i Turskom. U centru će sudjelovati predstavnici Ukrajine, Rusije, Turske i UN-a. Obje strane su se obvezale da neće napadati brodove koji prevoze žito. Prema dogovoru, brodove će pregledati Turska, koja će tako osigurati da ne prevoze oružje. Ugovor je u ime Rusije potpisao ministar obrane Sergej Šojgu, a u ime Ukrajine ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov.

Turska je također potpisala sporazum s obje zemlje. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da će sporazum pomoći u sprječavanju gladi. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres nazvao je sporazum "zrakom nade". Pozvao je Rusiju i Ukrajinu da u potpunosti provedu sporazum. Prema procjeni UN-a, dodatnih 47 milijuna ljudi počelo se suočavati s akutnom glađu zbog blokade izvoza žitarica iz Ukrajine.

Rusija i UN potpisali su i odvojeni sporazum o hrani i gnojivima, koji nadopunjuje sporazum o izvozu žitarica, javlja njemačka novinska agencija dpa. To predviđa promicanje nesmetanog izvoza ruske hrane i gnojiva. Ruski prehrambeni proizvodi i gnojiva inače nisu izravno pogođeni zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Foto: CNN Turk /UKRINFORM

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.