Dana 9. kolovoza 1945. bomba zvana Fat Man s jezgrom od plutonija eksplodirala je iznad Nagasakija. Tri dana ranije Sjedinjene Države bacile su atomsku bombu s obogaćenim uranom, nazvanu Little Boy, na 300 kilometara udaljenu Hirošimu. 
U Japanu, tri dana nakon Hirošime, u Nagasakiju je upozoreno na strahote nuklearne bombe. Druga i dosad posljednja uporaba nuklearnog oružja u ratu prije 77 godina odmah je odnijela oko 40.000 života, a posljedice su navodno odnijele ukupno 70.000.
Šest dana nakon napada na Nagasaki, 15. kolovoza 1945., Japan je objavio svoju kapitulaciju, čime je Drugi svjetski rat završio i u azijsko-pacifičkoj regiji. Od posljedica uporabe obiju bombi procjenjuje se da je do prosinca 1945. poginulo više od 200.000 ljudi. Zbog odgođenog djelovanja radioaktivnog zračenja ljudi i danas obolijevaju i umiru. Sjedinjene Države, u međuvremenu, ostaju jedina zemlja koja je koristila nuklearno oružje u ratu.Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u subotu je prvi put nazočio komemoraciji u Hirošimi. Zbog rata u Ukrajini i napetosti na Korejskom poluotoku i Bliskom istoku upozorio je na opasnost od nuklearnog sukoba. Pozvao je na uništenje zaliha nuklearnog oružja i predanost miru.