Na istoku i jugu Ukrajine i dalje žestoke borbe: Evakuiran dio civila iz čeličane Azovstalj

Na istoku i jugu Ukrajine i dalje žestoke borbe: Evakuiran dio civila iz čeličane Azovstalj

Najteže bitke i dalje se vode u Donbasu, ali bez velikih promjena na bojištu. Ruske snage postupno napreduju sa sjevera, znatno sporije od očekivanog unatoč pregrupiranju i dovođenju pojačanja na istok Ukrajine. Ukrajinski borci i dalje pružaju otpor u čeličani Azovstalj u Mairupolju, odakle su evakuirani prvi civili.

Više od 40 civila napustilo je područje čeličane Azovstalj. Bojna Azov koja odbija položiti oružje i izaći iz kompleksa, objavila je da je skupina od 20 civila napustila čeličanu, a predsjednik Zelenski najavio je da se u suradnji s UN-om radi na evakuaciji i preostalih civila. Vjeruje se da je u golemom industrijskom postrojenju, s brojnim bunkerima i podzemnim skloništima, oko 2 tisuće boraca i manji broj civila.

- Od 19 sati i 40 minuta na dogovoreno mjesto prebacili smo 20 civila, žene i djecu, koji su spašeni iz ruševina. I nadamo se da će ti ljudi biti odvedeni na dogovoreno mjesto, odnosno u Zaporižja, na teritorij pod kontrolom Ukrajine, rekao je Sviatoslav Palamar, zamjenik zapovjednika bataljuna AZOV.

Evakuacija civilnog stanovništva i iz Limana, važnog željezničkog čvorišta u Donjeckoj oblasti, prema kojem sa sjeveroistoka nadiru ruske snage i koji se sve teže može braniti.

- Bila sam profesorica ruskog jezika i književnosti. 30 godina poučavam djecu da vole rusku književnost. A što su ovi gadovi sada učinili!?, kaže Nina Mihajlenko, stanovnica Limana.

Teške borbe svakodnevno se vode u Donbasu. Ruske snage napreduju sa sjevera i stežu obruč oko važnih gradova u Donjeckoj oblasti, Slovjanska i Kramatorska. Na istoku i jugu ukrajinska vojska ukopana je toliko da ruske snage i separatističke postrojbe od početka rata ne uspijevaju zauzeti gradove Rubežno, Marinku i Avdivku, gdje se Rusi koriste i termobaričkim oružjem, višecijevnim bacačima TOS-1. No ukrajinski je otpor snažan, ruski napredak spor, a vrijeme radi za - Ukrajince.

- Okupatori gomilaju dodatne snage za nove napade na našu vojsku na istoku zemlje. Doveli su pojačanja u regiji Harkiv i pokušavaju povećati pritisak u Donbasu, kazao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Ruske snage i dalje uništavaju ukrajinsku i vojnu i civilnu infrastrukturu. Ponovno su korišteni obalni raketni sustavi Bastion za napad na vojne ciljeve nedaleko od Odese.

- Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Visokoprecizni projektili Onyx uništili su hangar s oružjem i streljivom dostavljenim iz Sjedinjenih Država i europskih zemalja, kao i uzletno-sletnu stazu na vojnom aerodromu u blizini Odese, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Bez obzira na to koliko je oružja uništila ruska vojska, nove pošiljke sve ubojitijeg oružja neprestano stižu sa zapada. Pomoć je najavila i Nency Pelosi koja se u Kijevu sastala sa Zelenskim. Poručila je kako se nada da će Kongres prihvatiti odluku o paketu pomoći Ukrajini od 33 milijarde dolara, što je zatražio predsjednik Joe Biden.

- Veoma sam počašćena time što sam ovdje s vrlo uglednim izaslanstvom kongresnika kako bismo poslali jasnu poruku svijetu: Amerika stoji uz Ukrajinu sve do pobjede, rekla je Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa.

Zasad su obje strane daleko od pobjede. Rusija još nije ni blizu zauzimanja cijelog teritorija Donjecke i Luhanske oblasti koje je priznala kao neovisne države u njezinim administrativnim granicama, ali je zato u okupiranoj Hersonskoj oblasti od danas uz grivnju uvela i ruski rubalj koji bi za četiri mjeseca trebao biti jedina valuta.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.