Ukrajina: Na istoku imamo velike gubitke, ali Rusi još veće

RAT U UKRAJINI

Rusi su prvi put u invaziji na Ukrajinu upotrijebili i krstareće rakete ispaljene s podmornica u Crnom moru. No, na bojištima i dalje nema velikih promjena u odnosu na posljednje dane. Najžešće borbe vode se na jugu, oko Hersona te na istoku zemlje, u bitci za Donbas. Rusija je potvrdila da je jučer raketirala i Kijev, u kojem se u tim trenucima nalazio i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres. Ukrajinski predsjednik Zelenski optužio je Rusiju da je time ponizila Ujedinjene narode. Moskva nije komentirala napad.

Zapovjednik: Situacija u Azovstalju nadišla je humanitarnu katastrofu

14:54

Serhiy Volyna, zapovjednik 36. brigade ukrajinskih marinaca, izjavio je kako je situacija u opkoljenoj čeličani Azovstal u Mariupolju nadišla humanitarnu katastrofu.

Volyna kaže kako se u čeličani nalazi na stotine civila, među kojima je šezdesetak mladih osoba, od kojih je najmlađoj samo četiri mjeseca. 

Nakon što je napadnuta terenska bolnica, Volyna kaže kako su ostali bez ključne medicinske opreme, a kaže i da im je preostalo jako malo vode i jako malo hrane. 

 

Oteta dva britanska volontera

14:49

Dva britanska državljna, volonteri koji su u Ukrajini pomagali u evakuaciji civila, oteti su jutros južno od grada Zaporižja, izjavio je Dominik Byrne, suosnivač i direktor britanske neprofitne organizacije Presidium Network.

 

Rusi blokiraju dio Mariupolja

14:41

Ruska vojska zatvorila je dio Mariupolja nakon najave još jednog pokušaja evakuacije civila iz čeličane Azovstalj.

- Za sada su okupatori zatvorili područje kod parka Veselka. Ovo je možda još jedan pokušaj pokretanja uličnih borbi ili probojsa u Azovstalj, rekao je Petro Adruščenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja.

 

Ruska podmornica gađala Ukrajinu krstarećim projektilima

12:55

Rusija je iz podmornice u Crnom moru napala ukrajinske vojne ciljeve krstarećim projektilima Kalibr, što je prvi put da je Moskva potvrdila da je to učinila.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je video snimku koja prikazuje salvu projektila Kalibr kako izlaze iz mora i lete prema horizontu, prema, kako tvrdi, ukrajinskim vojnim ciljevima.

To je prvi put da je ruska vojska objavila da je ukrajinske ciljeve napala iz podmornice, prenio je u petak Interfax.

 

Ruski dužnosnik: Ukrajina se stavila pod hipoteku SAD-u

12:55

Ukrajina se SAD-u doslovce stavlja pod hipoteku, rekao je u petak predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta, aludirajući na milijarde dolara vrijedne zajmove za kupovinu oružja koje je predložio američki predsjednik Joe Biden.

Zastupnički dom američkog Kongresa odobrio je prijedlog zakona koji predviđa uspostavu mehanizma za isporučivanje obrambene opreme Ukrajini i drugim zemljama istočne Europe.

Zastupnički dom je usvojio zakon istog dana kada je Biden zatražio od Kongresa da odobri još 33 milijarde dolara pomoći za Ukrajinu, uključujući više od 20 milijardi dolara za oružje, streljivo i drugu vojnu pomoć, 8,5 milijardi dolara za direktnu ekonomsku pomoć ukrajinskoj vladi i tri milijarde dolara humanitarne pomoći.

Vjačeslav Volodin, predsjednik donjeg doma Dume, optužio je SAD da nastoji profitirati od tog rata, ne mareći da time zadužuje buduće generacije Ukrajinaca.

- Zajam-najam je robni zajam i nije jeftin: brojne buduće generacije Ukrajinaca će plaćati za svo streljivo, opremu i hranu kojima ih SAD opskrbljuje, rekao je Volodin.

Predsjednik Volodimir Zelenski vodi zemlju u ponor duga, istaknuo je Volodin.

SAD oživljava program iz vremena Drugog svjetskog rata koji je 1941. predložio Roosevelt kako bi pomogao britanskim snagama u borbi protiv nacističke Njemačke.

Radi se o Zakonu o zajmu i najmu što ga je proglasio Kongres SAD-a 11. ožujka 1941., a omogućio je SAD-u da za vrijeme Drugog svjetskog rata savezničkim zemljama daje na zajam ili u najam oružje, strjeljivo, strateške sirovine, lijekove i sl.

Njime je Bidenu omogućeno da Ukrajini isporučuje oružjem na zajam ili u najam.

 

Život u Kijevu se vratio u normalu

12:17

Ured Zelenskog priopćio je da Rusija raketama, granatiranjem i iz zraka napada cijelu frontu na istoku regije Doneck. Britanija je objavila da su borbe najteže u blizini gradova Lisičansk i Severodonjeck, glavnog dijela Donbasa koji Rusija želi osvojiti. Rusija pokušava i proboj južno iz Izjuma prema Slovjansku.

Zbog snažnog ukrajinskog otpora ruski teritorijalni napredak je ograničen i postignut sa značajnim posljedicama za ruske snage, tvrdi britansko ministarstvo obrane.

Najkrvavije borbe i najgora humanitarna katastrofa rata odvijaju se u Mariupolju, uništenoj luci na Azovskom moru.

Ukrajina je objavila kako se u tom gradu, većinom pod ruskom okupacijom, još uvijek nalazi oko 100 tisuća civila. Stotine civila zajedno s posljednjim ukrajinskim braniteljima u podzemnom su bunkeru ispod čeličane Azovstalj.

U Kijevu se život vratio u 'normalu' nakon tjedana koje su stanovnici proveli u skloništima i podzemnim željeznicama. Prva linija borbe sad se preselila na istok države, nekoliko stotina kilometara dalje, a inozemni dužnosnici počeli su dolaziti u prijestolnicu sastajati se sa Zelenskijem i njegovom vladom.

Rusija ipak i dalje može pogoditi taj grad raketama dugog dometa, kao što je učinila u četvrtak tijekom Guterresovog posjeta. U tom napadu nije bilo poginulih, no ozlijeđeno je četvero ljudi.

Kijev je i dalje opasno mjesto i meta Rusa, naravno. Prijestolnica Ukrajine je cilj i oni ga žele osvojiti, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličk

 

Zelenski zahvalio Bidenu na podršci

12:00

Obećavši desetke milijardi dolara pomoći Biden je dramatično proširio američku uključenost u rat u Ukrajini. SAD i saveznici Kijevu šalju teško naoružanje, uključujući artiljeriju, a Washington je objavio kako cilj nije samo obrana od ruskog napada nego i oslabljivanje ruske vojske kako više ne bi mogla terorizirati susjedne države.

- Potrebna nam je ova mjera kako bi podržali Ukrajinu u njezinoj borbi za slobodu, rekao je Biden.

Cijena ove borbe nije jeftina, no popuštanje pred agresijom još je skuplje.

Zelenski je na Twitteru zahvalio Bidenu i Amerikancima na njihovom vodstvu u podršci Ukrajini u njezinoj borbi protiv ruske agresije.

Branimo zajedničke vrijednosti demokraciju i slobodu. Cijenimo pomoć. Ona je danas potrebnija nego ikad!, napisao je ukrajinski predsjednik.

Rusija je pak objavila da dolazak zapadnog naoružanja u Ukrajinu znači da ona sad vodi posrednički rat protiv NATO saveza. Ruski predsjednik Vladimir Putin ovaj je tjedan zaprijetio je neodređenom osvetom.

 

Ukrajina: Na istoku imamo velike gubitke, ali Rusi još veće

11:59

Ukrajina je u petak priznala da ima velike gubitke u napadima Rusije na istoku države, no objavila da su gubici agresora još veći.

Ova objava događa se nakon što je američki predsjednik Joe Biden pozvao Kongres da odobri slanje do 33 milijardi dolara pomoći Kijeva kako bi se odupro napadu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je Bidenovu inicijativu koja predstavlja gotovo deset puta veću pomoć no što je Washington već poslao njegovoj zemlji od početka ruskog napada 24. veljače.

Radnici u Kijevu u petak su čistili ruševine stambene zgrade nakon što je Rusija raketama pogodila prijestolnicu u četvrtak, tijekom posjeta glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antonia Guterresa tom gradu. Ukrajina je to prozvala napadom na sam UN.

Nakon neuspješnog napada na Kijev i sjever Ukrajine prošli mjesec, Rusija je snage koncentrirala na dvije istočne provincije poznate kao Donbas.

Kijev je priznao da je izgubio kontrolu nad nekim gradovima i selima od početka ruske ofenzive prošli tjedan, no naglasio da napredak Rusa dolazi s ogromnim posljedicama za njihovu vojsku, već istrošenu porazom na sjeveru.

- Imamo ozbiljne gubitke no oni od Rusa su puno veći. Imaju kolosalne gubitke, objavio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič.

 

U Rumunjskoj utovarena prva pošiljka ukrajinskog kukuruza

11:10

Teret od 71 tisuće tona ukrajinskog kukuruza u četvrtak je završio utovar u rumunjskoj crnomorskoj luci Constanti, prvi od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače. 

Rusija: Ukrajinci su izveli još jedan napad na našem teritoriju

10:18

Guverner ruske regije Kursk Roman Starovojt izvijestio je da se kontrolna točka u selu Krupets, blizu granice s Ukrajinom, našla na udaru minobacačke vatre iz Ukrajine, no da nije bilo žrtava. Ruska strana uzvratila je vatru, javlja agencija RIA.

 

Zelenski: Rusija pokušava poniziti UN

10:16

Ukrajinski predsjednik Zelenski je osudio jučerašnje napade na Kijev tijekom posjete glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa. Zelenski je dodao da napadi govore mnogo o pravom ruskom stavu prema globalnim institucijama.

Kaže kako je Rusija napadima htjela poniziti UN i sve što ta organizacija predstavlja, kao i da to zahtjeva snažan odgovor.

- Ne možemo misliti da je rat gotov. Još uvijek se moramo boriti, još nismo istjerali okupatora, rekao je Zelenski, pa naglasio važnost posjeta šefa UN-e masovnim grobnicama u Borodjanki u kijevskoj regiji. Kaže da se Guterres na svoje oči uvjerio što su okupatori tamo učinili.

 

OESS zaustavlja promatračku misiju u Ukrajini

10:16

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), koja godinama povodi promatračku misiju u istočnoj Ukrajini, objavila je jučer da će je morati prekinuti.

Rusija je, naime, stavila veto na produženje misije.

 

Ukrajinke vlasti planiraju evakuaciju iz Azovstalja

10:10

Iz ureda ukrajinskog predsjednika Zelenskog javljeno je kako danas planiraju operaciju evakuacije civila iz mariupoljske čeličane Azovstal. Vjeruje se da se u bunkerima u čeličani nalaze na stotine civile. Postrojenje je pod konstantnim napadima Rusa.

 

Kuleba prozvao NATO

10:08

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je savezničke zemlje da odluče koja su sigurnosna jamstva spremni pružiti Kijevu.

Na Twitteru je rekao da se Ukrajina odrekla svog nuklearnog oružja zbog mira u svijetu, ali da je zbog toga ostala ranjiva.

- Tada smo kucali na vrata NATO-a, ali nitko nam nije otvorio. Sigurnosni vakuum doveo je do ruske agresije, svijet duguje Ukrajini sigurnost, poručio je.

 

Opširnije..

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/eksplozije-u-kijevu-ima-ozlijedenih-lokalni-guverner-rusija-zeli-zarobiti-borce-u-zeljezari-u-mariupolju-7051501

IZVOR: HRT

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.