Moskva optužila Kijev da sprječava predaju branitelja Mariupolja; Rusija odbila uskrsno primirje

Moskva optužila Kijev da sprječava predaju branitelja Mariupolja; Rusija odbila uskrsno primirje

Gotovo svakodnevno otkrivaju se strašne posljedice ruske agresije na Ukrajinu. Gradonačelnik Mariupolja tvrdi da bi u masovnoj grobnici, otkrivenoj na satelitskim snimkama nedaleko od grada, mogla biti tijela i do devet tisuća civila. Vladimir Putin optužio je Kijev da ne dopušta predaju ukrajinskih branitelja koji još pružaju otpor iz čeličane Azovstalj. Istodobno, ruske snage pojačavaju pritisak na istočno bojište. Žestoki su napadi na drugi po veličini ukrajinski grad Harkiv i ostale gradove koji Rusima stoje na putu u osvajanju Donbasa. Moskva nije odustala ni od juga Ukrajine gdje za potpunu kontrolu nad ukrajinskom obalom Crnoga trebaju osvojiti Odesu. Izjave nekih ruskih vojnih dužnosnika upućuju upravo na to da Rusija, osvajanjem juga Ukrajine, želi otvoriti put i prema Pridnjestrovlju, proruskoj pokrajini u Moldaviji.

 

Lavrov: Pregovori Rusije i Ukrajine "tapkaju u mjestu"

18:00

- Pregovori Moskve i Kijeva o rješenju sukoba "tapkaju u mjestu", rekao je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, pošto na njima nije ostvaren nikakav napredak.

- Tapkaju u mjestu jer još nema odgovora na prijedlog koji smo prije pet dana uputili ukrajinskim pregovaračima i u kojemu smo uzeli u obzir njihove komentare, rekao je Lavrov na tiskovnoj konferenciji u Moskvi u društvu kazahstanskog kolege Muhtara Tleuberdija.

Ruski ministar je usto rekao da sumnja u spremnost ukrajinskih čelnika da nastave ove pregovore.

- Veoma mi je čudno da svakodnevno slušam izjave, pa i ukrajinskog predsjednika i njegovih savjetnika, koje ostavljaju dojam da njima pregovori uopće ne trebaju, rekao je Lavrov ne protumačivši svoju izjavu.

Voditelj ruskog izaslanstva koje pregovara s ukrajinskim predstavnicima, Vladimir Medinski rekao je da se u petak održao novi krug pregovora.

Kijev je prošlog tjedna istaknuo da su pregovori s Moskvom "iznimno teški".

U međuvremenu, na terenu se nastavljaju borbe, napose na istoku i u velikom lučkom gradu Mariupolju, na jugoistoku, gdje ukrajinski branitelji još drže golemi metalurški kompleks Azovstalj.

 

Putin optužuje Kijev da sprječava predaju ukrajinskih branitelja u Mariupolju

15:59

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da Kijev ne dopušta predaju ukrajinskih branitelja koji još pružaju otpor iz čeličane Azovstalj, u luci Mariupolju pod ruskom opsadom.

- Svim ukrajinskim vojnicima, nacionalističkim borcima i stranim plaćenicima život je zajamčen ako polože oružje. No kijevski režim ne dopušta tu mogućnost, rekao je Putin, a prenosi se u priopćenju Kremlja objavljenom nakon telefonskog razgovora Putina i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela.

Dan ranije ruski predsjednik je naredio opsadu golemog industrijskog kompleksa Azovstalja, gdje je, tvrdi Moskva, 2.000 vojnika, ali nije naredio napad kako bi se sačuvali životi ruskih vojnika.

Putin je usto u petak ocijenio "neodgovornima izjave predstavnika EU-a o potrebi rješavanja situacije u Ukrajini vojnim putem i činjenicu da se prešućuju mnogi ukrajinski ratni zločini". Optužio je "čelnike većine zemalja EU-a da otvoreno podupiru rusofobne mjere", smjerajući na isključenje Rusije iz kulturnih i športskih događanja.

Reuters prenosi da je Michel u telefonskom je razgovoru pozvao Putina da izravno stupi u kontakt sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim i apelirao na prekid vatre u Ukrajini. Jasno je istaknuo kako je invazija neprihvatljiva te je detaljno iznio posljedice europskih sankcija Rusiji, rekao je dužnosnik EU-a.

Michel je također pozvao na prekid vatre u povodu nadolazećeg pravoslavnog Uskrsa i na uspostavu sigurnih evakuacijjskih ruta za civile koji žele napustiti opkoljene gradove poput Mariupolja. Iz diplomatskih se izvora doznaje da je Michel iznio Putinu procjenu ruskih gubitaka kako bi pokušao probiti informacijski vakuum oko ruskog predsjednika. On je s ruskim predsjednikom podijelio svoje viđenje ruskih pogrešnih procjena i gubitaka, djelomično kako bi probio informacijski vakuum koji možda postoji oko Putina, istaknuo je europski izvor.

Michel je nedvosmisleno osudio neprihvatljivost ruskog rata, detaljno naveo troškove sankcija koje EU nameće Rusiji zbog agresije i kršenja međunarodnog prava, podsjetio na nepokolebljivu potporu EU-a Ukrajini i njezinu teritorijalnom integritetu, navodi isti izvor.

Dva dana ranije Michel je posjetio Ukrajinu.

 

Rusija kaže da je "u svakom trenutku" spremna na primirje u Azovstalju

14:37

Ruska vojska kazala je da je "u svakom trenutku" spremna poštovati primirje "u čitavom ili u dijelu" industrijskog kompleksa Azovstalja, posljednjeg uporišta ukrajinskih branitelja Mariupolja, kako bi omogućila evakuaciju civila i predaju vojnika.

"Humanitarno primirje će početi kada ukrajinske oružane snage istaknu bijele zastave na čitavom ili na dijelu Azovstalja", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane.

Ono tvrdi da će evakuirani civili moći izabrati hoće li otići na područje pod ukrajinskom ili pod ruskom kontrolom te da će se s ukrajinskim vojnicima dobro postupati i da će ranjenici biti zbrinuti.

"Ova humanitarna inicijativa Ruske Federacije vrijedit će 24 sata", dodaje ministarstvo, napominjući da su "autobusi i automobili", kao i vozila hitne medicinske pomoći uvijek spremni za "prijevoz ljudi".

Ministarstvo navodi da je ovaj prijedlog poslalo dopredsjednici ukrajinske vlade Irini Vereščuk, UN-u, OESS-u, Međunarodnom odboru Crvenoga križa te da će se ovaj poziv ukrajinskim vojnicima u Azovstalju emitirati svakih 30 minuta "na svim radijskim stanicama". 

 

UN optužuje Rusiju za moguće ratne zločine u Ukrajini

14:35

UN je optužio rusku vojsku da bi ono što radi u Ukrajini "mogli biti ratni zločini".

- U ovih osam tjedana, ne samo da se međunarodno humanitarno pravo ignorira nego je ono jednostavno bačeno preko ograde, rekla je visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet.

- Ruske oružane snage neselektivno su bombardirale naseljena područja, ubijajući civile i uništavajući bolnice, škole i drugu civilnu infrastrukturu, što bi mogli biti ratni zločini, istaknula je njezina glasnogovornica Ravina Shamdasani. Na Sudu pravde je da u konačnici utvrdi je li to tako, ali sve je više dokaza da se čini ratne zločine, naglasila je.

 

Scholz: "Činim sve što je u mojoj moći da spriječim treći svjetski rat"

12:47

Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je daljnje isporuke oružja Ukrajini, ali je istodobno opravdao i dosadašnju suzdržanost kada je u pitanju vojna pomoć Ukrajini opasnošću od izbijanja većih sukoba, prenose njemački mediji.

- Ja činim sve kako bih izbjegao eskalaciju koja bi mogla dovesti do trećeg svjetskog rata, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u razgovoru za tjednik Der Spiegel. Objasnio je da je njegova zadaća da učini sve kako bi se izbjegla direktna konfrontacija NATO-a i Rusije. Istodobno je najavio daljnje isporuke naoružanja Ukrajini.

Mogućnosti Bundeswehra da iz vlastitog arsenala isporučuje oružje Ukrajini su iscrpljene. No mi ćemo isporučiti sigurno ono što nam stoji na raspolaganju, rekao je Scholz u razgovoru za Der Spiegel.

 

Ruski ekonomisti očekuju teške posljedice sankcija

12:10

Sankcije uvedene Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu teško će pogoditi rusko gospodarstvo u ovoj godini, ocijenili su ekonomisti u anketi ruske središnje banke. Inflacija će u ovoj godini dosegnuti 22 posto, a bruto domaći proizvod (BDP) past će za 9,2 posto, prognozirali su stručnjaci. 

Njihova su se očekivanja pogoršala u odnosu na ožujak, kada su predviđali inflaciju od 20 posto i pad BDP-a za osam posto. Dva mjeseca od početka rata u Ukrajini pogoršane su i njihove prognoze za iduću godinu, koje sada najavljuju stagnaciju gospodarske aktivnosti. U ožujku anketirani ekonomisti očekivali su 1-postotni rast.

 

Novi pokolj nedaleko od Mariupolja

10:58

Satelitske snimke otkrivaju novi pokolj nedaleko od Mariupolja. Tvrtka Maxar Tehnologies snimila je masovne grobnice u selu Manuš udaljenom 20 kilometara od grada. Ukrajinci ističu da ruske snage pokušavaju prikriti strašne zločine počinjene nad više od 20 000 civila. Stanovnici Mariupolja i dalje žive u podrumima, uz oskudne zalihe hrane i vode.

 

Japan prvi put kaže da je sporne otoke Rusija 'nezakonito okupirala'

10:54

Japan je prvi put u gotovo dva desetljeća u petak rekao da je Rusija "nezakonito okupirala" četiri sporna otoka nakon što su se veze između dviju zemalja pogoršale zbog Ukrajine.

 

Srušio se ukrajinski transportni zrakoplov na jugu zemlje

10:52

Ukrajinski zrakoplov srušio se tijekom "tehničkog leta" na jugu zemlje i ima žrtava, objavile su lokalne vlasti u petak, a prenosi BBC.

Zrakoplov AN-26, vojni transportni zrakoplov ukrajinskih oružanih snaga, srušio se u petak ujutro na području Vilnije u regiji Zaporižije, priopćila je regionalna vojna uprava.

Utvrđuju se okolnosti nesreće, a više podataka bit će objavljeno kasnije, dodale su vlasti. 

 

Opširnije..

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rat-u-ukrajini-27-6907158

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.