Kina: Na snazi lockdown, svjetske kompanije obustavljaju poslovanje

Kina: Na snazi lockdown, svjetske kompanije obustavljaju poslovanje

Dok Kina proširuje mjere zabrane u vezi s virusom covid-19, neke multinacionalne kompanije su obustavile dio svojih poslovnih operacija. Navodi se da aktualne karantenske mjere vrijede za "jedne od najvećih" od početka pandemije.

Desetine milijuna ljudi širom zemlje suočava se s ograničenjima, uključujući cijelu provinciju Jilin i tehnološki centar Shenzhen, kako vlasti izvještavaju o rekordnom broju slučajeva zaraze, prenosi BBC.

Toyota, Volkswagen i dobavljač Apple-a, Fokskon, spadaju među pogođene firme. Karantene su izazvale zabrinutost da bi ključni lanci snabdijevanja mogli biti poremećeni, a pitanje je koliko su se uopće i oporavili od potresa iz prethodne dvije godine.

Kina je jučer prijavila rekordan broj – više od 5.000 slučajeva, većinom u Jilinu. Svih 24 milijuna stanovnika sjeveroistočne pokrajine je stavljeno u izolaciju.

Ovo je prvi put da je Kina ograničila čitavu provinciju, još od zatvaranja Vuhana i Hebeja na početku pandemije. Stanovnicima je zabranjeno kretanje, a svatko tko želi napustiti provinciju Jilin mora zatražti dozvolu policije. Vlasti u gradu Langfang, koji graniči s Pekingom, također su uvele hitne mjere zatvaranja.

Kompanijama u mnogim pogođenim regijama rečeno je da se zatvore ili da njihovi zaposlenici rade od kuće, osim ako ne pružaju osnovne usluge poput hrane, komunalnih usluga ili drugih potrepština.

Toyota, koja je zatvorila svoju zvornicu u u provinciji Jilin, nije dala vremenski okvir kada će se posao nastaviti. Japanski proizvođač automobila rekao je za britanski servis da je taj potez napravljen da bi se razmotrio "utjecaj rada dobavljača i sigurnost zaposlenika i povezanih lica".

Njemački proizvođač automobila Volkswagen također je tamo obustavio poslovanje, rekavši da je proizvodnja automobila Volkswagen i Audi i njihovih komponenti "pogođena", ali da se nada da će ponovo otvoriti svoju tvornicu u četvrtak.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.