Mariupolj pod opsadom, u Harkivu uništeno 1000 zgrada; Zelenski upozorava na posljedice rata

Mariupolj pod opsadom, u Harkivu uništeno 1000 zgrada; Zelenski upozorava na posljedice rata

Rusi ne smanjuju agresiju na ukrajinske gradove, ne pošteđuju ni stambene zgrade i civile. I dalje pokušavaju opkoliti i odsjeći glavni ukrajinski grad, no područja oko Kijeva još su pod nadzorom Ukrajine. Bombardiranja u Mariupolju sve su žešća, a ljudi danima žive bez hrane i vode. Istodobno ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručuje - pružamo im žestok opor. 

 

Jedna osoba poginula u napadu dronovima u Kijevu

17:30

 

Najmanje je jedna osoba poginula u utorak u napadu bespilotnim letjelicama na zgradu u Kijevu, ukrajinskom glavnom gradu, javlja agencija France Presse s mjesta događaja.

Nekoliko dronova "samoubojica" pogodilo je zgradu Državne akademije znanosti na sjeverozapadu grada. Spasioci su najmanje jedno truplo u vojnoj odori izvukli iz te sedmerokatnice iz koje se još dizao dim, javlja agencija.

Vojnici koji su ondje bili rekli su da ih je ruska vojska napala dronovima "samoubojicama" od kojih su jedan srušili. Ostatci letjelice u obliku krila širokog jedan metar presječenog popola mogli su se vidjeti na tlu nedaleko od mjesta incidenta.

Obavještajni časnik je, odgovarajući na novinarsko pitanje na mjestu napada, rekao da je izveden zračni napad pomoću bespilotnih letjelica tipa "Orlan" i da su pritom tri osobe poginule - što se nije moglo provjeriti - i buknuo je požar.

- Dvije letjelice su srušene, rekao je taj dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

U Kijevu je zbog prijetnje napada ruskih snaga koje su se ukopale u sjeverozapadnim i u istočnim predgrađima, u ponedjeljka navečer uveden cjelodnevni policijski sat koji će trajati do srijede ujutro.

 

Zelenski poziva Papu u pomoć; 117 ubijene djece nije konačan broj

14:45

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je papu Franju da posreduje između Kijeva i Moskve da se okončaju ljudske patnje u ratu u kojem je dosad ubijeno najmanje 117 djece i upozorio da treba zaustaviti samo jednog čovjeka kako bi milijuni preživjeli.

- Cijenili bismo posredničku ulogu Svete Stolice u svrhu okončanja ljudske patnje u Ukrajini, napisao je Zelenskij na Twitteru nakon telefonskog razgovora s Papom, javlja agencija AFP.

Kremlj je nešto ranije objavio da pregovori o prekidu vatre između Moskve i Kijeva nisu dovoljno sadržajni.

Upoznao sam "Njegovu Svetost s teškim humanitarnim stanjem i sprečavanjem dostave humanitarne pomoći jer ruske snage blokiraju koridore", rekao je ukrajinski predsjednik.Zahvalio sam Papi na njegovim "molitvama za Ukrajinu i za mir".

Nešto poslije ukrajinski predsjednik u video obraćanju zastupnicima oba doma talijanskog parlamenta rekao je da je do danas ubijeno najmanje 117 djece, javlja agencija dpa.

- No 117 nije konačan broj, rekao je i upozorio "Oni nastavljaju ubijati". Talijanske zastupnike pozvao je da zamrznu rusku imovinu i zaplijene luksuznu robu kao što su jahte ruskih oligarha, jer to je potrebno da se zaustavi ruski predsjednik Vladimir Putin.

- Trebate zaustaviti samo jednog čovjeka da bi milijuni preživjeli, rekao je. 

 

Podoljak: Rat se ne vodi oko teritorija

13:51

Član ukrajinskog pregovaračkog tima Mihajlo Podoljak rekao je da se u njegovoj zemlji ne vodi rat oko teritorija već oko svega što simbolizira ruski svijet.

- Ovo je 27. dan borbe za slobodu protiv barbarizma, nehumanosti i masakra civila, poručio je. 

 

Zelenski upozorava da bi rat u Ukrajini mogao izazvati glad u drugim zemljama

13:31

Ruski napad na Ukrajinu mogao bi izazvati glad u zemljama širom svijeta, upozorio je u utorak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u obraćanju talijanskom parlamentu, pozivajući na veću pomoć u borbi protiv agresora.

Zelenski je u obraćanju talijanskim zastupnicima putem video linka rekao da se njegov narod bori za opstanak dok ruska vojska razara ukrajinske gradove i ubija civile.

- Za ruske postrojbe, Ukrajina predstavlja vrata Europe u koju žele provaliti, ali barbarstvu se to ne smije dopustiti, rekao je, dodajući da se posljedice rata već osjećaju u mnogim dijelovima svijeta.

- Najstrašnije je da se nekim zemljama približava glad. Ukrajina je uvijek bila jedan od najvećih izvoznika hrane, ali kako možemo sijati usjeve pod ruskim topničkim napadima?

Zemlje kao što su Libanon, Egipat, Jemen i druge ovise zadnjih godina o ukrajinskoj pšenice, a rat je uzrokovao velik porast cijena pšenice, za čak 50 posto u zadnjih mjesec dana.

Talijanski premijer Mario Draghi rekao je da je Ukrajina pružila "herojski" otpor ruskoj invaziji i obećao da će nastaviti pružati pomoć izbjeglicama i slati vojnu pomoć.

- Arogancija ruske vlade sudarila se s dostojanstvom ukrajinskog naroda, koji je uspio suzbiti ekspanzionističke ciljeve Moskve i nanijeti golemu cijenu okupatorskoj vojsci, rekao je Draghi.

Ukrajina već dugo želi ući u EU i nedavno je podnijela zahtjev za članstvom. Draghi je rekao da je to dug proces jer treba provesti puno reformi.

- Želim reći predsjedniku Zelenskom da je Italija na ukrajinskoj strani u tom procesu. Italija želi Ukrajinu u Europskoj uniji, rekao je. 

 

Rusija hipersoničnim, nezaustavljivim projektima, gađala Ukrajinu

10:36

Ruska vojska hipersoničnim je projektilima gađala ciljeve na zapadu Ukrajine. Više ne napreduju kao prvih dana invazije, a nastavljaju bombardirati velike gradove. Ukrajinski predsjednik i dalje inzistira na sastanku s ruskim predsjednikom, a američki predsjednik Joe Biden rekao je kako je Vladimir Putin pod pritiskom i upozorio - da ruska vojska možda razmišlja o uporabi kemijskog ili biološkog oružja.

 

Opširnije..

LINK: https://vijesti.hrt.hr/svijet/mariupolj-pod-zestokom-opsadom-ukrajina-odbila-ruski-ultimatum-6262789

IZVOR: HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.